Μητσοτακης
Πολιτική

Κυβέρνηση: Απορρίπτει πρόωρες εκλογές και απαντά με έργο σε ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

Σε τροχιά απόλυτης κανονικότητας και επιταχυνόμενης υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος κινείται το Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση επιλέγει να απαντήσει με χειροπιαστά έργα, αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλώνονται σε μια στείρα, μονοθεματική ατζέντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



Παράλληλα, ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας «γκαζώνει» ενόψει του 16ου Συνεδρίου, όπου την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το επίσημο έναυσμα της προεκλογικής ετοιμότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός προήδρευσε τη Δευτέρα ευρείας σύσκεψης με αντικείμενο τις αγροτικές ενισχύσεις και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζωονόσων, όπως η ευλογιά και ο αφθώδης πυρετός. Σήμερα, Τρίτη, ακολουθεί κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΑΑΔΕ, όπου θα παρουσιαστεί το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των πληρωμών προς τους παραγωγούς έως το τέλος του 2026.

Στη φιλοσοφία των άμεσων παραδοτέων εντάσσεται και το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, μέσω του οποίου μπαίνει οριστικό φρένο στην άναρχη δόμηση, θέτοντας αυστηρούς κανόνες βιωσιμότητας.

Το «ταμείο» του χρέους και το οριστικό τέλος στα εκλογικά σενάρια

Η πλέον ηχηρή απάντηση της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας έρχεται τον Ιούνιο, με την προγραμματισμένη πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 6,9 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, η κίνηση αφορά την εξόφληση δανείων διάσωσης από το πρώτο μνημόνιο, γεγονός που αναμένεται να μειώσει το δημόσιο χρέος κοντά στο 130% του ΑΕΠ το 2027, αφήνοντας μια κρίσιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ο κ. Μαρινάκης έκλεισε κατηγορηματικά τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη θεσμική της συνέπεια. Ξεκαθάρισε ότι ο εκλογικός κύκλος θα εξαντληθεί κανονικά, τοποθετώντας τις εθνικές εκλογές την άνοιξη του 2027 —μετά τη ΔΕΘ— με πιθανότερους μήνες διεξαγωγής τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Μετωπική σύγκρουση με τη Χαριλάου Τρικούπη και τον Αλέξη Τσίπρα

Στο πολιτικό πεδίο, το κλίμα παραμένει ιδιαίτερα πολωμένο, με την κυβέρνηση να περνά σε συντονισμένη αντεπίθεση απέναντι στην αντιπολίτευση. Κυβερνητικές πηγές κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για ανεύθυνη στάση και υιοθέτηση ρητορικής ακραίας πόλωσης στην προσπάθειά του να κερδίσει δημοσκοπικό έδαφος, αποφεύγοντας παράλληλα να καταθέσει ένα κοστολογημένο, ρεαλιστικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η κοινωνία ζητά λύσεις και σοβαρότητα, όχι στείρα αντιπολίτευση», διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη. Τέλος, στο στόχαστρο του Μαξίμου βρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του για την οικονομία και τους θεσμούς.

Η κυβερνητική πλευρά του καταλογίζει «πολιτική αμνησία», σημειώνοντας ότι επιχειρεί να επανεμφανιστεί στο προσκήνιο σβήνοντας τις ευθύνες της δικής του κυβερνητικής θητείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ