Πολιτική

Προεδρία της Δημοκρατίας: Έδωσε απάντηση στην ανάρτηση του Α. Τσίπρα που αφορούσε τη δημοσιοποίηση των πρακτικών

Ανακοίνωση εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας μετά την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στην οποία αναφέρεται στην αρνητική απάντηση του ΠτΔ, Κώστα Τασούλα στο αίτημά του για δημοσιοποίηση των πρακτικών της Συνόδου των πολιτικών αρχηγών, την επομένη του δημοψηφίσματος του 2015.

Οπως σημειώνει η ανακοίνωση, η συνεδρίαση της 13ης Μαΐου 2012 ήταν τυπικά ενταγμένη στη συνταγματική διαδικασία του άρθρου 37 για τον σχηματισμό κυβέρνησης, και όχι μια άτυπη συνάντηση για εθνικό θέμα.

«Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι ένα άτυπο όργανο, δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και τα διαλαμβανόμενα σε αυτό είναι απόρρητα», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας:
«Σε ανακοίνωσή του ο πρώην Πρωθυπουργός κ. A. Τσίπρας θυμίζει πως ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Συνεδρίασης των Πολιτικών Αρχηγών της 13ης Μαΐου του 2012.

Όμως, η Συνεδρίαση της 13ης Μαΐου του 2012 αφορούσε σε ευθεία εφαρμογή του Συντάγματος και ειδικότερα του άρθρου 37 παρ. 3, σύμφωνα με το οποίο:

«Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους aρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών».

Συνεπώς, εδώ δεν έχουμε συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για κρίσιμο εθνικό θέμα, όπως ήταν η συνεδριαση της 6ης Ιουλίου του 2015, αλλά σύσκεψη εντελώς διαφορετικού οργάνου προβλεπόμενου στο Σύνταγμα, με θέμα το σχηματισμό Κυβέρνησης.

Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι ένα άτυπο όργανο, δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και τα διαλαμβανόμενα σε αυτό είναι απόρρητα και ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί τίποτε από αντίστοιχες, παρόμοιες συνεδριάσεις του παρελθόντος».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Εγγλέζοι θέλουν χρήσιμους ηλίθιους - The Spectator: Μόνο ένας στρατός στην Ευρώπη είναι έτοιμος για πόλεμο με τη Ρωσία ο τουρκικός

Οι προφητείες των Ορθόδοξων Αγίων μας για ένα μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη θα βγουν σίγουρα αληθινές όπως και το ότι η...
Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Νότια Κορέα στοχεύει σε εκτοπισμό των Γερμανών κατασκευαστών από την Ελλάδα με την προώθηση υποβρυχίου εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων

Η χώρα αυτή γνωρίζει ότι ο εξοπλισμός σε νέα υποβρύχια από την Τουρκία με δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων θα ωθήσει την...