Σε κακουργηματικές πράξεις σχετικά με τη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών θα αναφέρεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα Τέμπη και τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Το αίτημα θα κατατεθεί το πιθανότερο τη Δευτέρα, προκειμένου να συνεδριάσει λίγο νωρίτερα η κοινοβουλευτική ομάδα και το Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ, αφού λάβουν στα χέρια τους το αίτημα για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του τότε υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή αλλά και των υφυπουργών του, Μιχάλη Παπαδόπουλου, Γιώργου Καραγιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη (του νυν υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που σχετίζονται με τη σύνταξη του προσχεδίου από το αρμόδιο επιτελείο της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος, με την πρόταση θα ζητείται η διερεύνηση τυχόν ευθυνών και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη (στην κυβέρνηση Τσίπρα)- μάλιστα η σχετική παράγραφος αποτέλεσε αντικείμενο μακράς συζήτησης του νομικού επιτελείου, καθώς όπως σημειωνόταν ακόμη και να υπήρχαν ευθύνες έχουν παραγραφεί.
Οι τελευταίες «λέξεις-κλειδιά» στη πρόταση επιλέγονται υπό την καθοδήγηση της Μιλένας Αποστολάκη (εκτός από βουλευτής είναι και νομικός) και του Τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ και δικηγόρου, Χρήστου Κακλαμάνη.
Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη θέλει πριν από το βήμα για την κατάθεση της πρότασης που θα έχει τις υπογραφές της κοινοβουλευτικής ομάδας να έχει το «πράσινο φως» και από το Πολιτικό Κέντρο, από το άτυπο κομματικό όργανο, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού, Άννα Διαμαντοπούλου και ο συντονιστής προγράμματος Λευτέρης Καρχιμάκης.
Είναι προφανές ότι στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να εμφανίσει μια καλά τεκμηριωμένη πρόταση και μια συντονισμένη κίνηση την οποία θα υποστηρίξουν στη συνέχεια όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής, γνωρίζοντας επί της ουσίας ότι η κυβερνητική παράταξη θα απαντήσει αρνητικά.
Σε διαφορετική ρότα θα κινηθεί εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, που όπως όλα δείχνουν θα καταθέσουν κοινή πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής βάζοντας στο στόχαστρο τον κ. Καραμανλή, ενώ μένει να αποδειχθεί αν και η Πλεύση Ελευθερίας θα επιδιώξει να συντονίσει τις κινήσεις της με τα άλλα δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, μετά και από την πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
Αυτό που θέλει να αποφύγει –σε κάθε περίπτωση- η Χαριλάου Τρικούπη είναι ο εγκλωβισμός σε μια μονοθεματική αντιπολίτευση γύρω από τη τραγωδία των Τεμπών, καθώς την προηγούμενη φορά (με την κατάθεση πρότασης για τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο) είδε να επανέρχεται σε χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις και να χάνει τη δεύτερη θέση στη σειρά κατάταξης των κομμάτων.
Επί του παρόντος επιμένει στις σφοδρές αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση, προσπαθώντας να αναδείξει το ερώτημα «σε τι συνίσταται η «αντεπίθεση» της κυβέρνησης, όταν έχουμε 57 νεκρούς, ένα πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που υποδεικνύει ότι υπάρχουν κακουργηματικές ευθύνες στην κυβέρνηση που δεν έγινε η σύμβαση 717, ένα πόρισμα της Εισαγγελίας Λάρισας που αναφέρει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες του κ. Τριαντόπουλου για αλλοίωση στοιχείων, καθώς και μία τρίτη δικογραφία που δίνει ένα πλαίσιο κακουργηματικών πράξεων ξανά για κυβερνητικά στελέχη;».
Για το νέο πόρισμα υποστηρίζουν πως «υπάρχει το κρατικό πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, τον οποίο ίδρυσε η Νέα Δημοκρατία, που κάνει λόγο για κάποιο απροσδιόριστο καύσιμο, επιμένοντας πως σε καμία περίπτωση η πυρόσφαιρα δεν είναι από τα έλαια σιλικόνης». Άρα-λένε- το κρατικό πόρισμα δεν αφήνει καμία πιθανότητα να είναι από τα έλαια σιλικόνης. Και προσθέτουν: «Έχουμε και ένα δεύτερο πόρισμα, αυτό που παρήγγειλε η Εισαγγελία, που λέει ότι υπάρχουν πιθανότητες να είναι και από έλαια σιλικόνης. Άρα, στο ένα υπάρχουν πιθανότητες, στο άλλο δεν υπάρχει περίπτωση. Και έχουμε μια κυβέρνηση που πανηγυρίζει. Μπορείτε να τους πάρετε στα σοβαρά;».

ΠΑΣΟΚ: Ετοιμάζει την πρόταση της προανακριτικής για τα Τέμπη - Ποιοι είναι στο στόχαστρο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news