«Αν κάποιος δεν εμπιστεύεται τον Πρόεδρο της Βουλής είναι εκ προοιμίου προσβλητικό. Αν έχει υπάρξει, όμως, και πρώην Πρόεδρος της Βουλής είναι εξόχως ενοχλητικό και έχε ταπεινά κίνητρα. Η κυρία Κωνσταντοπούλου επιθυμεί προνομιακή πρόσβαση σε σχέση με τους υπόλοιπους 299 βουλευτές», ανέφερε αρχικά ο κ. Κακλαμάνης για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι «η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν αναγνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στην αντιγραφή αρχείων και στην παραγωγή νέων αρχείων και θα ήταν πιο σωστό να πει την αλήθεια. Να πει ότι ψάχνει δικαιολογίες για τη μη ενημέρωση των βουλευτών της, οι οποίοι για πρώτη φορά χθες πήγαν να δουν τη δικογραφία, μετά από έξι ημέρες που βρίσκεται στην Βουλή. Αφού δεν μπορεί να καταγγείλει ότι δεν έχει πρόσβαση, καταγγέλλει τη διαδικασία. Νομίζει ότι αποτελεί κάτι διαφορετικό και κάτι ανώτερο. Τη Δευτέρα μίλησε 41 λεπτά αντί για 5 που δικαιούται, περισσότερο από το οκταπλάσιο».
Ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι από τις 30 Απριλίου που βρίσκεται η δικογραφία στο κοινοβούλιο έχουν προσέλθει στην ειδική αίθουσα για να λάβουν γνώση των στοιχείων συνολικά 38 βουλευτές, οι οποίοι παρέμειναν στην αίθουσα αθροιστικά 54 ώρες.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε, παράλληλα, πως η κυρία Κωνσταντοπούλου με δύο ακόμα βουλευτές της προσήλθε μόλις χθες στον χώρο, παρέμεινε για λίγα λεπτά, για να προχωρήσει στη συνέχεια σε δηλώσεις καταγγελίας του ψηφιακού υλικού.
Κωνσταντοπούλου: Ακραίες μεθοδεύσεις
Η συνέχεια δόθηκε στην Ολομέλεια με την κα Κωνσταντοπούλου να καταγγέλει το περιστατικό ηχογράφησης της συνομιλίας της με δημοσιογράφους από συνεργάτες του προέδρου της Βουλής. “Όσο συνομιλούσα με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είδα ένα πρόσωπο άγνωστο.
Τον ρώτησα ποιος είναι και μου είπε ότι είναι συνεργάτης του του προέδρου της Βουλής. Δίπλα ήταν και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Βουλής. Τον ρώτησα γιατί με ηχογραφεί - μπορεί και να με μαγνητοσκοπούσε - και μου απάντησε ότι είναι κάτι φυσιολογικό. Πίστευα ότι με τον Τασούλα - αυτό το σκοτεινό πρόσωπο - τα είχαμε δει όλα. Καταγγέλλω αυτές τις ακραίες μεθοδεύσεις. Κρούω τον κώδωνα εγρήγορσης και κινδύνου στην δημοκρατική αντιπολίτευση. Κάποιοι έβγαλαν τα τανκς και έλεγαν ότι δεν υπάρχουν νεκροί. Κάποιοι κάποτε διέπραξαν γενοκτονία” είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Κακλαμάνης: κακώς ήταν παρόντες, δεν έκανα αποδεκτές τις παραιτήσεις τους
Για το περιστατικό ο κ. Κακλαμάνης έσπευσε στην αίθουσα κοινοβουλευτικών συντακτών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Ο Πρόεδρος καταδίκασε την ενέργεια των συνεργατών του ωστόσο σημείωσε ότι δεν θα κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις που του υπέβαλλαν. «Κακώς ήταν παρόντες και για αυτό τους καταχέριασα» ανέφερε, εξηγώντας ότι οι συνεργάτες του δεν ηχογραφούσαν, αλλά κρατούσαν σημειώσεις. «Ανέλαβα την ευθύνη και δεν θα κάνω δεκτές τις παραιτήσεις» υπογράμμισε.
Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης ενημέρωσε ότι η λίστα με τους ανώτατους δικαστές που έχουν τα προσόντα να γίνουν μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου για την υπόθεση Τριαντόπουλου διαβιβάστηκε στην Βουλή στις 30 Απριλίου και η κλήρωση για την τελική επιλογή θα γίνει την Δευτέρα 12 Μαϊου.
Νέα δικογραφία και κόφτης στα μικρόφωνα των βουλευτών
Παράλληλα ο κ. Κακλαμάνης ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι στις 6/5 διαβιβάστηκε νέα δικογραφία κατά των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος αφορά την υπόθεση των Τεμπών , ενώ η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από μήνυση συγγενών θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος.
Παράλληλα, αναφερόμενος στα αλλεπάλληλα περιστατικά κατάχρησης του χρόνου ομιλιών από αρκετούς βουλευτές και ιδίως από την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, προανήγγειλε αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής και εισαγωγή κόφτη μικροφώνων.
«Είναι πολλά τα περιστατικά με τα οποία η κυρία Κωνσταντοπούλου επιχειρεί να δείξει ότι είναι κάτι διαφορετικό. Την περασμένη Δευτέρα το βράδυ συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση της και με την ανοχή του προεδρείου μίλησε 41 λεπτά αντί για 5 που δικαιούται. Χθες, επίσης, στην επιτροπή πάλι η κυρία Κωνσταντοπούλου μίλησε πάνω από 1 ώρα, όταν δικαιούται 15 λεπτά, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής. Δεσμεύομαι ότι θα αναμορφωθεί ο Κανονισμός της Βουλής και θα υιοθετηθεί αυτόματος κόφτης στην υπέρβαση χρόνου στα μικρόφωνα, ώστε τέτοια περιστατικά να μην γίνονται ανεκτά από εκείνους που θεωρούν ότι είναι ανώτεροι και οι μοναδικοί που παλεύουν για αλήθεια ή δικαιοσύνη».
«Όλοι έχουμε εκλεγεί από τον λαό και έχουμε δώσει τον ίδιο όρκο. Η κυρία Κωνσταντοπούλου ελπίζω να αντιληφθεί ότι είναι μόνο πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και όχι Πρόεδρος της Βουλής που ήταν κάποτε. Αν δεν το έχει αντιληφθεί, θα αναγκαστεί να το καταλάβει», κατέληξε ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Θερμό επεισόδιο στην αίθουσα συντακτών της Βουλής
Με θερμό επεισόδιο στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών συνεχίστηκε η σύγκρουση του προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη με την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ενημέρωνε τους δημοσιογράφους για τις καταγγελίες περί αλλοίωσης του πρωτότυπου ψηφιακού υλικού της δικογραφίας όταν αντιλήφθηκε ότι στην αίθουσα υπήρχαν δύο συνεργάτες του κ. Κακλαμάνη.
«Ποιοι είστε εσείς; Πώς λέγεστε; Με ηχογραφείτε;» τους ανέφερε για να εισπράξει καταφατική απάντηση και να τους καταγγείλει ως «ωτακουστές».