Πολιτική

Η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη βία ανηλίκων: Κοινωνική εργασία αντί αποβολών και έναρξη του kids wallet

Σήμερα Δευτέρα, λίγο μετά τις 10 το πρωί ξεκίνησε η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων ενώ θα ακολουθήσει η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Δύο από τα μέτρα που προτείνονται για τη βία ανηλίκων είναι το Kids Wallet, για τον έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου του παιδιού από τους γονείς και το Age Verification για την εγγραφή σε πλατφόρμες

Παρουσιάζοντας την έκθεση των 158 σελίδων, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάσω Αρτινοπούλου, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι δυστοπία στη βία των ανηλίκων.

Από τα στοιχεία της Eurostat τα μέλη της επιτροπής διαπίστωσαν ότι «είμαστε στο μέσο των κρατών-μελών της ΕΕ στους ανήλικους υπόπτους».

Όταν, όμως, πάμε στα στοιχεία της ΕΛΑΣ από το 2023-2024 έχουμε μια ποιοτική και ποσοτική αύξηση όπου βλέπουμε συμμετοχή κοριτσιών, μικρότερες ηλικίες και υψηλή θεατότητα γιατί αυτές οι πράξεις μεταδίδονται στο διαδίκτυο.

Υπάρχουν 138 πολιτικές για την προστασία των ανηλίκων τα τελευταία 5 χρόνια ειδικά στο θέμα του διαδικτυακού bullying και τα περιστατικά στο σχολείο.

Πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολιστική αντιμετώπιση των ανηλίκων και στη σοφρωνιστική πολιτική απέναντι στους ανήλικους παραβάτες. Και σε αυτές τις πολιτικές προσθέσαμε 23 νέες προτάσεις, είπε η κυρία Αρτινοπούλου.

«Το όραμα είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από φόβο. Δεν είναι φυσιολογικό να ζεις με τη βία, η βία δεν πρέπει να είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση» τόνισε η κυρία Αρτινοπούλου.

Η εθνική στρατητική σηματοδοτεί αλλαγή οπτικής από τις μονοδιάστατες στις ολιστικές αντιμετωπίσεις, σημείωσε.

Κάνοντας αναφορά στο μέτρο της αποβολής η κυρία Αρτινοπούλου πρότεινε τα παιδιά αντι να μένουν στο σπίτι να συμμετέχουν σε κοινωνική εργασία στο σχολείο, σε πράξεις όπως η βοήθεια των μικρότερων παιδιών και αν έχουμε σοβαρότερα περιστατικά τα παιδιά να πηγαίνουν σε ειδικά κέντρα.
 

 

«Προτείνουμε επίσης τη δημιουργία 10 τεχνικών Γυμασίων που μπορεί να δώσει ίσες ευκαιρίες και το αίσθημα της επιτυχίας ανεξάρτητα από το κοινωνικό υπόβαθρο και τον βαθμό κινδύνου. Θα κρατήσουμε έτσι τα παιδιά μακριά από τους δρόμους» είπε ακόμα η κυρία Αρτινοπούλου.

Για τη διαδικτυακή βία αφού σημείωσε ότι η εθνική στρατηγική μας έλυσε τα χέρια, αναφέρθηκε στην ψηφιακή ενηλικίωση και στο Kids Wallet.

Στο πεδίο της δικαιοσύνης προτείνουμε ολιστική στήριξη για τα παιδιά θύματα. Έχουμε τον θεσμό του σπιτιού του παιδιού για κάθε παιδί-θύμα ανεξάρτητα από το έγκλημα, την γεωγραφική επέκτασή τους. Προτείνουμε επίσης μια ενιαία διαλειτουργική μονάδα, ο εισαγγελέας ανηλίκων ο ειδικός ανακριτής και ο δικαστής να είναι under one roof.

Εισηγούμαστε ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής για τη βία και την παραβικότητα των ανηλίκων, είπε ακόμα η κυρία Αρτινοπούλου.

«Η έκθεση αποτελεί ένα νέο παράδειγμα για την Ελλάδα που μπορεί να αναδειχθεί σε διπλωματικό όπλο στο μέλλον. Υπάρχει η πρόκληση της υλοποίησης, έχουμε εξάγει 38 δείκτες παρακολούθησης αλλά κεντρικά αφορά περισσότερο τη λήψη αποφάσεων» συνέχισε η κυρία Αρτινοπούλου η οποία κατέληξε με το βίωμα από την εμπειρία του τελευταίου έτους:

«Είχαμε πρόσβαση σε στοιχεία, σε νέους διαλόγους με ηγεσίες υπουργείων, επαγγελματίες, παιδιά και διαπίστωσα συναντίληψη, κοινούς στόχους και αμβλύνθηκαν οι όποιες προκαταλήψεις που είχα μέσα μου ως προς την άσκηση της πολιτικής γιατί εισέπραξα από εσάς εμπιστοσύνη σεβασμό και αναγνώριση. Είναι βέβαιο ότι αυτό το ταξίδι με σημάδεψε γιατί είδα μια Ελλάδα που φεύγει από το μίζερο στερεότυπο και αναπτύσσεται, ακούει, συνομιλεί και μελετά. Σας ευχαριστώ κύριε πρωθυπουργέ».
 

Κids wallet

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσιάζοντας την εφαρμογή Kids Wallet που παραδίδεται προς λειτουργία.

To Parko.gov.gr δέχθηκε πάνω από 70.000 επισκέψεις από γονείς για να ρυθμίσουν τα κινητά τηλέφωνα των παιδιών τους.

Το Kids Wallet που ξεκινά από τις 12 το μεσημέρι σήμερα κάνει τρία πράγματα:
Parental Control
Age Verification
Εργαλείο ταυτοποίησης

Δεν θα βγαίνουμε να κυνηγάμε τα παιδιά αν το έχουν αλλά λέμε στους γονείς κάντε το, είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Εξηγώντας πώς λειτουργεί η εφαρμογή είπε ότι το πρώτο βήμα είναι η είσοδος με κωδικούς TaxisNet του γονέα. Αφού συνδεθούμε μας φέρνει από το μητρώο πολιτών τα παιδιά μας. Ακολουθεί η ταυτοποίηση, η ρύθμιση του κωδικού του γονέα.

Γονικός έλεγχος: Πρώτο βήμα είναι η προσθήκη προγράμματος ανάλογα με τις ημέρες τις ώρες και τις συνήθειες των παιδιών μας. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε κάτι πιο εξατομικευμένο. Μπορούμε να δούμε τα στατιστικά της χρήσης των κινητών από τα παιδιά μας.

Με το kids wallet μπορούμε να δίνουμε την ηλικία των παιδιών, είπε ακόμα ο κ. Παπαστεργίου

«Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ταυτοποίησης ανηλίκου. Βάζουμε την ταυτότητα του παιδιού μας όπως έχουμε εμείς ως ενήλικες στο wallet. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα ελέγχου π.χ. για διαδικτυακές αγορές.

Ξεκινά μια πιο υπεύθυνη ψηφιακή ημέρα, κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου.

«Δεσμευόαστε ότι Θα αυξήσουμε τον αριθμό των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία ώστε να είναι περισσότερες από μια ημέρες στα σχολεία. Σήμερα έχουμε 4.600 ψυχολόγοι στα σχολεία που όμως είναι μόνο μια ημέρα σε κάθε σχολείο γιατί μοιράζονται» είπε από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Μιλώντας διαδικτυακά η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Δόμνα Μιχαηλίδου έκανε λόγο για σύνθετο πρόβλημα. «Η οικογένεια είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας προστασίας των ανηλίκων εκεί συγκροτείται η προσωπικότητα του παιδιού. Όταν λοιπόν η βία βρίσκει χώρο μέσα στην οικογένεια και γίνεται αποδεκτή μέσα σε ένα σπίτι ή αν οι συνθήκες διαβίωσης γίνονται κακοποιητικές, τα παιδιά δεν μαθαίνουν να απορρίπτουν τη βία και δεν μιλούν όταν αυτή συμβαίνει».

«Η ευθύνη μας είναι η προστασία του παιδιού σε όλα τα περιβάλλονται που αναπτύσσεται, στην οικογένεια, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ/ΑΜΕΑ. Το 2021 για πρώτη φορά ορίσαμε την παιδική κακοποίηση στον νόμο, καθιερώσαμε δομές για την προστασία των θυμάτων βίας. 3.500 φορείς έχουν ήδη ορίσει υπεύθυνο προστασίας ανηλίκων και πάνω από 2.000 έχουν επιμορφωθεί. Ορίσαμε ότι στην εργασία με τα παιδιά πρέπει να έχεις λευκό ποινικό μητρώο και κάναμε την γραμμή 1107 διαθέσιμη 24 ώρες την εβδομάδα» είπε ακόμα η κυρία Μιχαηλίδου.
 

Βρούτσης: Τα 9 μέτρα του υπουργείου Αθλητισμού


Ο αθλητισμός χρησιμοποείται ως άλλοθι για τη βία αλλά εμείς λεμε ότι ο αθλητισμός είναι το αντίδοτο στη βία είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Παρουσιάζοντας τις 9 πολιτικές του υπουργείου έκανε λόγο για τη νομοθεσία που αφορούν την είσοδο στα γήπεδα. Ένα χρόνο μετά τον Φεβρουάριο του 2024 βλέπουμε μεγάλη συμμόρφωση.

Το δεύτερο είναι η οργανωτική επιτροπή Δημήτρης Βικέλλας η οποία αναδιοργανώνει το πλαίσιο του αθλητισμού στα σχολεία με βάση τις αξίες του.

Καθιερώσαμε την ημέρα του Αθλητισμού, την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Άλκης Καμπανός, την 1η Φεβρουαρίου, όπου με αθλητές στέλνουμε μηνύματα απέναντι στη βία

Τέταρτον, ενισχύουμε τον καθαρό αθλητισμό με τον ΕΟΚΑΝ να κάνει σεμινάρια σε σχολεία και διοργανώσεις

Πέμπτον: όπου φτιάχνεται μια αθλητική εγκατάσταση μειώνουμε την παραβατικότητα. Έχουμε κάνει αθλητικό εργοτάξιο όλη τη χώρα με πάνω από 100 αθλητικές εγκαταστάσεις τις αναβαθμίζουμε.

Έκτον: θεσπίσαμε τον υπεύθυνο ακεραιότητας και τον υπεύθυνο σχολικού αθλητισμού σε όλες τις ομοσπονδίες

Έβδομον: με το υπουργείο Δικαιοσύνης οργανώσαμε ένα περιβάλλον σε 5 περιοχές πιλοτικά ώστε οι χαμηλού επιπέδου παραβατικότητας νέοι να οδηγούνται αν το θέλουν σε αθλητική δραστηριότητα. Από φέτος θα έχει καθολική εφαρμογή σε όλη την Ελλάδα.

Όγδοο: για πρώτη φορα θεσπίσαμε μια διαδικασία ώστε σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και τις κάμερες να εντοπίζουμε τους υπεύθυνους των επεισοδίων

Ένατο: για πρώτη φορά μέσω της επιτροπής Δημήτρης Βικέλλας θα οργανώσουμε εκστρατεία ανεύρευσης ταλέντων ανά την επικράτεια που δεν τους δόθηκε μέχρι τώρα η ευκαιρία.
 

Χρυσοχοΐδης: Κάθε ημέρα υπάρχουν 100 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βιας και 60-70 συλλήψεις 



«Το βαθύτατο κοινωνικό πρόβλημα της βιας των ανηλίκων καταλήγει στην ΕΛΑΣ και είναι ένα ευαίσθητο και δύσκολο πρόβλημα προς διαχείριση» σημείωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παραθέτοντας τα ακόλουθα στοιχεία:

«Το 2019 αναπτύχθηκαν πολιτικές για την κοινωνική αστυνόμευση. Αναλογιστείτε ότι κάθε ημέρα υπάρχουν 100 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βιας και 60-70 συλλήψεις από τα γραφεία που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα»

Όπως είπε κάθε τριήμερο υπάρχουν αστυνομικοί που βρίσκονται σε πλατείες και μιλούν με παιδιά. Υπάρχουν εκατοντάδες συλλήψεις γονέων, έχει εφαρμοστεί η εφαρμογή Safe Youth ώστε όποτε υπάρχει έκτακτη ανάγκη η αστυνομία να προστρέξει.

Ανακοίνωσε, δε, ότι σήμερα είναι στην Αθήνα σουηδοί αστυνομικοί για να αντιγράψουν το σύστημα αστυνόμευσης σε αθλητικούς χώρους.
 

Φλωρίδης: Τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων είναι πλέον ρατσιστικά 



Τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων είναι πλέον ρατσιστικά σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Αυξήσαμε τις ποινές που αφορούν τη βία κατά των ανηλίκων ή τη βια που διαπράττεται ενώπιον των ανηλίκων.

Δημιουργήσαμε νέο αδίκημα της στρατολόγησης ανηλίκων και αυτό είναι σοβαρό ποινικό αδίκημα.

Διευρύναμε το πεδίο των κακουργηματικών πράξεων για τις οποίες οι ανήλικοι μπορεί να οδηγηθούν σε κατάστημα σωφρονισμού.

Ειδικά για τα αναμορφωτικά μέτρα ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι ο δικαστής μπορεί να επιβάλει τη συμμετοχή στους παραβάτες σε πολιτιστικές δραστηριότητες για την επανένταξή τους.

Ενισχύσαμε τη λειτουργία των σπιτιών του παιδιού σε Αθήνα και Πειραιά, ενισχύσαμε το σπίτι στη Θεσσαλονίκη και σε λίγο ιδρύονται σε Πάτρα και Ηράκλειο για να ακολουθήσου συνολικά τέτοια σπίτια στις 19 εφετειακές έδρες.

Η Ελλάδα είχε επιλεγεί από τις 46 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης ανάμεσα στις 3 που θα πρέπει να παρουσιάσουν τη νέα χάρτα των δικαιωμάτων των παιδιών και αυτή θα παρουσιαστεί σε λίγο διάστημα. Η ελληνική συμμετοχή χρησιμοποιεί παραδείγματα από την αρχαία γραμματεία με τη συμμετοχή και δικαστικών που επικαλούνται ιστορίες που έχουν διαχειριστεί.

«Μπορούμε να είμαστε πλέον πιο ασφαλείς» κατέληξε ο κ. Φλωρίδης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ