Μια σειρά πρωτοβουλιών με κοινωνικό αποτύπωμα και μέτρων που αντιμετωπίζουν προβλήματα των πολιτών στην καθημερινότητά τους δρομολογεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βγαίνει όλο και συχνότερα εκτός του Μεγάρου Μαξίμου και να συνδυάζει τις επισκέψεις του με «παραδοτέα». Έργα που μπορεί να μην είναι πάντα πανελλαδικής εμβέλειας ή να μην αφορούν ευρείες κοινωνικές ομάδες, όπως το επίδομα ενοικίου και η ενίσχυση για τους συνταξιούχους, πλην όμως έχουν θετικό αποτύπωμα.
«Αγκάθι» σε αυτή τη στρατηγική «καλών ειδήσεων» ήταν τις τελευταίες μέρες η θλιβερή επίθεση ομάδας κουκουλοφόρων εντός της Νομικής του ΕΚΠΑ σε φοιτητές και καθηγητές που συμμετείχαν σε εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού που είχε διοργανώσει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Η υπόθεση προκάλεσε τον δεδομένο εκνευρισμό του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είδε να πλήττεται η ατζέντα του νόμου και της τάξης, ιδίως μάλιστα όταν η ΕΛ.ΑΣ. έχει να επιδείξει μετρήσιμες επιτυχίες (ελληνικό FBI) στο σκέλος της αντιμετώπισης της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ και εντός των πανεπιστημιακών ιδρύμάτων δεν υπάρχουν ενεργές καταλήψεις. Εξ ου και ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το πρωί του Σαββάτου σύσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και τον αρμόδιο υφυπουργό για τα ΑΕΙ Νίκο Παπαϊωάννου, με στόχο άμεσες παρεμβάσεις για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι στο «τραπέζι» είναι η ενίσχυση των πειθαρχικών κυρώσεων, με προσαρμογές του νόμου του 2021. Για φοιτητές που συμμετέχουν σε έκτροπα στο τραπέζι είναι η διαγραφή τους από το Ίδρυμα, ενώ θα μπορούσε να συνδεθεί και η χρηματοδότηση των ΑΕΙ με την κατάρτιση του σχεδίου ασφαλείας. Ακόμα, για φοιτητές που «τα σπάνε», το πρόστιμο, μετά την προωποποίηση της ευθύνης, θα μπορεί να έρχεται στο TAXIS. Παράλληλα, επί τάπητος είναι η επέκταση των σεκιούριτι, αλλά και του δικτύου καμερών, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη για πρόσθετα κονδύλια στα ΑΕΙ, εφόσον απαιτηθούν για πρόνοιες ασφαλείας.
Αξιολόγηση και ΒΟΑΚ
Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, γνωρίζει ότι οι πολίτες αναμένουν αποτελέσματα από την εξαγγελθείσα μάχη με το βαθύ κράτος. Την περασμένη Δευτέρα παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο με μεγάλες τομές στη λειτουργία του ΟΣΕ, με στόχο να ψηφιστεί εντός του Μαϊου. Επισης, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης υπέγραψε τις συμβάσεις με τους αναδόχους για την εκκίνηση των έργων αποκατάστασης μετά τον Daniel. Παράλληξλα, στο τέλος της εβδομάδας και συγκεκριμένα την Παρασκευή αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για ένα έργο-μαμούθ, τη σύμβαση για τον ΒΟΑΚ. Το συνολικό κόστος αναμένεται να υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ, ενώ για την υπογραφή των συμβάσεων με την ανάδοχο εταιρία είναι εξαιρετικά πιθανό να δώσει το «παρών» ο κ. Μητσοτάκης στην Κρήτη, μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Για να ξεκολλήσει το έργο και να απορροφηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης «έτρεξε» ιδιαίτερα ο νέος υπουργός Χρίστος Δήμας, ο οποίος προ εβδομάδων έφερε και στη Βουλή διάταξη για τις τοπικές απαλλοτριώσεις.
Στο μέτωπο του κράτους, σειρά έχει αυτή την εβδομάδα η αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τους πολίτες. Η σχετική συνέντευξη Τύπου για τα αποκαλυπτήρια και την εκκίνηση της διαδικασίας θα γίνει την Τρίτη από τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, ενώ είναι πιθανό να έχει προηγηθεί σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.
Η αξιολόγηση θα είναι σαν...δημοσκόπηση για την άποψη των πολιτών αναφορικά με την απόδοση δημοσίων υπηρεσιών, όπως η ΔΥΠΑ, ο ΕΦΚΑ, η ΑΑΔΕ, αλλά και εφαρμογών του κράτους, όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο για τα γήπεδα, οι υπεύθυνες δηλώσεις μέσω gov.gr κ.ο.κ. Στη διαδικασία θα συμμετάσχουν 4 εκατομμύρια πολίτες που έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας και έχουν κατεβάσει στο κινητό τους το Gov Gr Wallet, ενώ η διαδικασία θα γίνεται δύο φορές κάθε χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο.
Η task force Χατζηδάκη
Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει να «τρέξουν» κι άλλα μεταρρυθμιστικά σχέδια με στόχο το λεγόμενο «βαθύ κράτος». Στο μικροσκόπιο βρίσκονται θέματα γραφειοκρατίας ή αυθαιρεσίας από μέρους της διοίκησης χωρίς δημοσιονομικό κόστος, με τα οποία όμως κανείς δεν ασχολείται. Προς τούτο, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στο τέλος Απριλίου η απόφαση του πρωθυπουργού για διεύρυνση αρμοδιοτήτων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, με το οποίο του αναθέτει «την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των σχέσεων του κράτους με τον πολίτη και τη διασφάλιση της χρηστής διοίκησης».
Η αρμοδιότητα αυτή δίνει τη δυνατότητα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να κινηθεί «οριζόντια» για τα θέματα αυτά και να αναλάβει νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες. Αμέσως μετά, ο κ. Χατζηδάκης έστειλε επιστολή στους βουλευτές της ΝΔ, αναφέροντας τα επικείμενα νομοσχέδια και καλώντας τους βουλευτές να συμβάλουν με ιδέες και προτάσεις για θέματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
Στην εν λόγω επιστολή, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει προς τους «γαλάζιους» βουλευτές ότι, εφόσον οι προτάσεις τους μπορούν να λάβουν τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης, θα αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία. Πέραν των βουλευτών, στο Μέγαρο Μποδοσάκη, όπου εδρεύει η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ο κ. Χατζηδάκης έχει καταρτίσει μια task force που «ξεψαχνίζει» τα πάντα, από ρεπορτάζ και καταγγελίες πολιτών στα Μέσα Ενημέρωσης, εκθέσεις του συνηγόρου του πολίτη, διαμαρτυρίες καταγγελίες πολιτών μέσω από τα κυβερνητικά κανάλια ενημέρωσης ή εξυπηρέτησης πολιτών κ.α.
Σε πρώτη φάση, στο μικροσκόπιο βρίσκεται η λειτουργία ων πολεοδομιών, ενώ ένα ακόμα θέμα που απασχολεί είναι οι λεγόμενες «αποκλειστικές προθεσμίες», δηλαδή προθεσμίες που αναλαμβάνει η διοίκηση για την εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά δεν τηρεί. Ο κ. Χατζηδάκης επί των ημερών του στο Υπουργείο Οικονομικών είχε θεσπίσει πρόστιμα και κυρώσεις για στελέχη που καθυστερούσαν να υποβάλλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία φορολογουμένων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.