Πολιτική

Κυρανάκης στη ΔΕΘ: Μίλησε για τις μεταβιβάσεις μεταξύ φορέων Γενικής Κυβέρνησης και Δήμων

«Πάρα πολλές φορές το πρόβλημα αξιοποίησης ενός δημόσιου ακινήτου είναι ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχει αδυναμία διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων από μια σειρά από άλλα υπουργεία, ενώ από την άλλη, στο υπουργείο Οικονομικών, στην ΕΤΑΔ υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία, τεχνογνωσία ή ενδεχομένως κάποιος δήμος ή περιφέρεια έχει το δικό της πλάνο και μπορεί να αξιοποιήσει», είπε ο κ. Κυρανάκης.

Πρόσθεσε πως σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 25 Σεπτεμβρίου «έρχεται» η απλοποίηση με μια διάταξη, «η οποία χωρίς συμβόλαιο αλλά με μια κοινή υπουργική απόφαση και εάν εμπλέκεται δήμος με μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου μεταβιβάζεται το ακίνητο και πηγαίνει στον φορέα που θέλει να το αξιοποιήσει».

Ο υφυπουργός τόνισε ακόμη πως με την ψηφιοποίηση στο Κτηματολόγιο, το 2025 θα ολοκληρωθεί μετά από τρεις δεκαετίες η κτηματογράφηση, στη χώρα. «Έχουμε σκοπό και αποστολή όχι μόνο να δείχνουμε εγγραφές ως δημοσίου για τα ακίνητα αλλά να γνωρίζει ο δικηγόρος που κάνει έρευνα ποιος φορέας του δημοσίου έχει το δικαίωμα κυριότητας επάνω σε κάθε ακίνητο για να μπορεί να απευθυνθεί και ενδεχομένως να κάνει μια πρόταση για επένδυση ή για αξιοποίηση».

Ο Αλέξανδρος Θάνος, εντεταλμένος σύμβουλος ΣΕΤΕ, υπογράμμισε, από την πλευρά του, πως κίνητρο των επενδυτών μπορεί να αποτελέσει «η ορμή και δυναμική του τουρισμού ώστε να κάνει οικονομικά βιώσιμα τα ακίνητα που έχουν και τουριστικό ενδιαφέρον».

Εκ μέρους της DIMAND, ο διευθύνων σύμβουλος, Νίκος Δήμτσας, στάθηκε στην καταγραφή των ακινήτων που έχει ξεκινήσει από την ΕΤΑΔ χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια ως «ένα σημαντικό βήμα». «Πρέπει να έχουμε βεβαιότητα τίτλων, να ξέρουμε εάν είναι βασικά, εάν είναι στον αιγιαλό, να ξέρουμε όλα τα χαρακτηριστικά τους».

«Για να χαράξεις μια στρατηγική πρέπει να γνωρίζεις τα περιουσιακά σου στοιχεία και να τα κατηγοριοποιήσεις», σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου, προσθέτοντας πως «προτεραιοποιούνται τα στρατηγικά έργα, τα διαμάντια μας. Δυο παραδείγματα είναι το Κυβερνείο στη Θεσσαλονίκη και το ακίνητο του Ταε-κβο-ντο στο Φάληρο. Συνεργαζόμαστε με το ΤΑΙΠΕΔ και βγαίνουμε προς τα έξω να ακούσουμε την κοινωνία τι χρειάζεται».

Ο διευθύνων σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, στάθηκε στην αξιοποίηση, έως τώρα, πολλών ακινήτων, λέγοντας πως «επειδή τα ακίνητα είναι διαφορετικής μορφής και αναγκών δεν μπορεί να υπάρχει ένα μοντέλο». «Πρέπει να προσεγγίσεις το ακίνητο μιλώντας με την αγορά», υπογράμμισε.

Τέλος, η chief strategy officer του Υπερταμείου, Μάχη Βάνη, μίλησε για τη χάραξη μιας ολιστικής στρατηγικής, λέγοντας πως «εκεί βρεθήκαμε μπροστά στο πρόβλημα, είδαμε ότι είχαμε είχε πολλά κενά στη βάση μας. Η ΕΤΑΔ δεν μπορούσε να κάνει ολιστική στρατηγική αλλά αξιοποίηση μεμονωμένα, οπότε έτσι δεν μεγιστοποιείς την αξία της περιουσίας του. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να καταγράψεις και έτσι ξεκινήσαμε τιτάνιο αγώνα καταγραφής 36.000 ακινήτων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκ και δέος-Κινεζικό σύστημα Λέιζερ τοποθετήθηκε σε ιρανικά αεροδρόμια και υποδομές-Σαράντα Ιρανοί πιλότοι στην Μόσχα για τα Su-35

Η αμυντική συμφωνία της Τεχεράνης με το Πεκίνο δίνει το δικαίωμα στους Κινέζους να χρησιμοποιούν ιρανικές αεροπορικές...