Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Η κάλπη μίλησε: Ο χάρτης των Ευρωεκλογών 2024 είναι μπλε - Πρώτο το μειονοτικό ΚΙΕΦ στη Θράκη - Χωρισμένη στα δύο η Κρήτη

Οι κάλπες στην Ελλάδα έκλεισαν για τις ευρωεκλογές του 2024 στις 19:00, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η εκλογική διαδικασία εκτυλίχθηκε ομαλά.

Η εκλογική διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε αρκετές χώρες της ΕΕ τις προηγούμενες ημέρες και ολοκληρώνεται σήμερα. Συνολικά ψήφισνα περί τους 370 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες για να εκλέξουν συνολικά 720 ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με την έως τώρα καταμέτρηση, σε 55 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες προηγείται η ΝΔ.

Σαφή νίκη της Νέας Δημοκρατίας καταδεικνύει η εκτίμηση αποτελέσματος του Υπουργείου Εσωτερικών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει δεύτερος και τρίτο το ΠΑΣΟΚ. Η ενσωμάτωση στην Επικράτεια ανέρχεται στο 94,01%.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΥΠΕΣ, η αποχή ξεπέρασε το 60%

Τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές που έδειξε το exit poll που ανακοινώθηκε νωρίτερα επιβεβαίωσε η ροή αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Δείτε live τα αποτελέσματα όπως τα αναφέρει το ΥΠ.ΕΣ

Στη δεύτερη βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, στην τρίτη το ΠΑΣΟΚ, στην τέταρτη βρίσκεται η Ελληνική Λύση και πέμπτο έρχεται το ΚΚΕ.

 • Νέα Δημοκρατία: 27,89%
 • ΣΥΡΙΖΑ: 14,93%
 • ΠΑΣΟΚ: 12,92%
 • Ελληνική Λύση: 9,56%
 • ΚΚΕ: 9,29%
 • Νίκη: 4,43%
 • Πλεύση Ελευθερίας: 3,43%
 • Φωνή Λογικής: 3,06%
 • Νέα Αριστερά: 2,45%
 • ΜεΡΑ25: 2,40%
 • Πατριώτες: 1,45%
 • Δημοκράτες: 1,42%
 • Κόσμος: 1,05%

πτά κόμματα στην Ευρωβουλή 

Θρίλερ με την είσοδο της Λατινοπούλου στην Ευρωβουλή

Μια θέση στην Ευρωβουλή ενδέχεται να λάβει η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος «Φωνή Λογικής», Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Με ενσωματωμένο σχεδόν το 90% των ψήφων, η επίδοση της «Φωνής Λογικής» βρίσκεται στο 3,06% με το τοπίο να είναι ακόμη ρευστό.

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως μένει εκτός Ευρωβουλής, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών για την κατανομή των 21 εδρών που λαμβάνει η Ελλάδα στις ευρωεκλογές. Σε περίπτωση που επικρατήσει τελικά αυτό το σενάριο, η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει και όγδοο ευρωβουλευτή. 

Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε η Αφροδίτη Λατινοπούλου για τα αποτελέσματα, που καταγράφονται μέχρι στιγμής ανέφερε: ««Με στενοχωρεί πολύ το γεγονός της μεγάλης αποχής. Δυστυχώς, το παλαιό πολιτικό σύστημα έχει χάσει την αξιοπιστία του. Είμαστε εδώ όμως δυνατοί. Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Και σε όσους λένε ότι επικρατεί, δυστυχώς, η δήθεν ακροδεξιά στην Ευρώπη, εμείς λέμε ότι δεν επικρατεί καμία ακροδεξιά. Επιτέλους, θα επικρατήσει είναι η λογική και η άνοδος της λογικής.

«Σήμερα, η “Φωνή Λογικής” έκανε το πρώτο μεγάλο και σημαντικότερο βήμα. Ήρθε εδώ για να μείνει. Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες που μας εμπιστεύτηκαν. Είμαστε εδώ και θα δώσουμε έναν μεγάλο και τίμιο αγώνα».

Χωρισμένη στα δύο η Κρήτη

Την ίδια στιγμή, η Κρήτη είναι χωρισμένη στα δύο, καθώς το ΠΑΣΟΚ πάει για πρωτιά στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Η έκπληξη των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου έρχεται από τη Ροδόπη και την Ξάνθη, όπου πρώτο με διαφορά έρχεται το μειονοτικό κόμμα Ειρήνης, Ισότητας και Φιλίας, λαμβάνοντας 40% και 28,5%, αντίστοιχα.

Υψηλά ποσοστά Βελόπουλου στη Μακεδονία

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, στη Β’ Θεσσαλονίκης, τη Δράμα, τις Σέρρες, το Κιλκίς, την Πέλλα, στη δεύτερη θέση έρχεται η Ελληνική Λύση ενώ, σε Α’ Θεσσαλονίκης και Καβάλα βρίσκεται στην Τρίτη θέση. Στην Καβάλα, μάλιστα, έρχεται πίσω από το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κανένα νομό δεν καταλαμβάνει την πρώτη θέση (με την ενσωμάτωση στο 31%).

Πρώτο ξανά το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στη Θράκη

Πρώτο για μία ακόμα φορά τερματίζει σε Ροδόπη και Ξάνθη το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας αφήνοντας στη δεύτερη θέση και με μεγάλη διαφορά τη ΝΔ, καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Θράκη λόγω της μουσουλμανικής μειονότητας έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο της προσοχής τόσο στις εθνικές αλλά περισσότερο στις ευρωπαϊκές εκλογές, λόγω της συμμετοχής του ΚΙΕΦ. Καταγράφοντας στο παρελθόν δυνάμεις και πρωτιά σε Ροδόπη και Ξάνθη. Αλλά μόνο εκεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόμμα στις ευρωεκλογές του 2019 στην επικράτεια πήρε ποσοστό 0,71%, συγκεντρώνοντας 40.211 ψήφους, σημειώνοντας μικρή πτώση σε σχέση με το 2014 που είχε λάβει ποσοστό 0,75% και 42.792 ψήφους. Στη Ροδόπη το ΚΙΕΦ το 2019 είχε ποσοστό 38% αντί 42% του 2014 και στην Ξάνθη το 2019 συγκέντρωσε ποσοστό 25,24% αντί 25,91% το 2014, όντας το πρώτο κόμμα στις δύο περιφέρειες. Τα ποσοστά του ΚΙΕΦ στις υπόλοιπες περιφέρειες ήταν κυρίως μηδενικά έως 1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΙΕΦ δεν έχει καταφέρει ποτέ να περάσει το ποσοστό του 3% για να κερδίσει κάποια έδρα, το οποίο άλλωστε θεσπίστηκε για να εμποδίσει την εκλογή ανεξάρτητων μειονοτικών βουλευτών από το 1993.

Νικητής η αποχή

Μεγάλος νικητής και στις περιφέρειες Ροδόπης και Ξάνθης είναι η αποχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΙΕΦ (στα τουρκικά DEB Partisi) συμμετέχει μόνο στις ευρωεκλογές διεκδικώντας την μειονοτική ψήφο και υπερασπιζόμενο την «τουρκική ταυτότητα» όπως υποστηρίζει της μουσουλμανικής μειονότητας και φέρεται να στηρίζεται από το τουρκικό προξενείο και την Άγκυρα.

Το ΚΙΕΦ εντάσσεται στα κόμματα που συμμετέχουν στην Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία (European Free Alliance).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ