Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Εκπλήξεις στο τελικό exit poll: Πρώτο κόμμα το ΚΙΕΦ σε Ξάνθη και Ροδόπη -Η ανατροπή από την "Φωνή της Λογικής" (Βίντεο & Εικόνες)

Εκπλήξεις φανερώνει το τελικό Exit Poll στο 100% για τις Ευρωεκλογές 2024 καθώς τα τελικά ποσοστά των κομμάτων εμφανίζονται ελαφρώς... μειωμένα

Τα τελικά αποτελέσματα του Exit Poll είναι τα εξής:

ΝΔ: 27 – 31%.
ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: 13,8 – 17,2%.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 11,5 – 14,5%.
ΚΚΕ: 8,4 – 10,8%.
Ελληνική Λύση: 8,4 – 10,8%.
ΝΙΚΗ: 3,3 – 5,3%.
Πλεύση Ελευθερίας: 2,6 – 4,6%.
ΜέΡΑ25: 1,5 – 2,9%.
Φωνή Λογικής: 2,2 – 3,6%.

Πρώτο κόμμα το ΚΙΕΦ σε Ξάνθη και Ροδόπη

Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται σε δύο από τους τρεις νομούς της Θράκης, το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) που φαίνεται να επελαύνει στη Ροδόπη, αλλά και να τερματίζει στην πρώτη θέση στην Ξάνθη με σχεδόν υπερδιπλάσιο ποσοστό από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2024.

Στη Ροδόπη με καταμετρημμένο το 21,34 %, το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) συγκεντρώνει 43,44%, Δεύτερο κόμμα είναι η ΝΔ στο 16,67% και τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 9,6%.

Στην Ξάνθη με καταμετρημμένο 27,61%, το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) συγκεντρώνει 34,13%,η ΝΔ βρίκσκεται στο 18,46%, και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 8,9%.

Το μεινοτικό ΚΙΕΦ συμμετέχει για τρίτη φορά στις ευρωεκλογές και το 2019 επικράτησε στους δύο νομούς της Θράκης.

Προεκλογικά, τα κρατικά τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Anadolu και TRT World αφιέρωσαν μακροσκελή δημοσιεύματα στη μειονοτική παράταξη, την οποία παρουσιάσαν ως «κόμμα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Σημειώνεται ότι τις 17:30, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η συμμετοχή ήταν στο 30,4%, καθώς σε σύνολο 580.216 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 176.849. 

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σταθερά το προβάδισμα της και εκλαμβάνει το αποτέλεσμα του πρώτου exit poll των Ευρωεκλογών, ως ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και διόρθωσης λαθών και αστοχιών.

Σύμφωνα με το exit poll, η Νέα Δημοκρατία κινείται από 28% έως 32%, δεύτερος έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό που κυμαίνεται από 15,2% έως 18,2%. Τρίτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με εκτίμηση από 10,0% έως 13,9%. Το ΚΚΕ μοιάζει να κερδίζει τη μάχη της 4ης θέσης από την Ελληνική Λύση, ενώ Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας δείχνουν να «κλειδώνουν» την εκπροσώπησή τους στην Ευρωβουλή.

Συγκεκριμένα το exit poll για την εκτίμηση του αποτελέσματος στις φετινές ευρωεκλογές σχολιάζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να προβληματίσει η αυξημένη αποχή», ότι «οι πολίτες έδειξαν ότι μας εμπιστεύονται» αλλά και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «φαίνεται να προσεγγίζει τα ποσοστά της εκλογικής συντριβής του, που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση».

«Καταρχάς πρέπει να περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα για να σχολιάσουμε πάνω σε μία σαφή εικόνα» ανέφεραν πηγές της ΝΔ.

Ακόμα και στο χειρότερο σενάριο με βάση τα στοιχεία των exit polls, μιλάμε για μία σημαντική νίκη, τη μεγαλύτερη σε εύρος στην ιστορία των ευρωεκλογών, δεδομένου του γεγονότος ότι οι μεγαλύτερες διάφορες μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος που έχουν σημειωθεί από τότε που διεξάγονται ευρωπαϊκές κάλπες ήταν: 9 μονάδες το 2004, 8,8 το 1981 και 9,4 μονάδες το 2019» σημειώνεται.

«Σίγουρα οι πολίτες έδειξαν ότι μας εμπιστεύονται, αλλά, ταυτόχρονα, έστειλαν και ένα μήνυμα ότι έχουν αυστηρές απαιτήσεις για να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα και να διορθώσουμε λάθη και αστοχίες. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να ακούσουμε με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτών. Να ανταποκριθούμε στα αιτήματα και στις προσδοκίες τους.

Ας μην υποτιμούμε και το τι φαίνεται ότι συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου τα περισσότερα κυβερνώντα κόμματα καταρρέουν, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη Γερμανία και τη Γαλλία. Κοινή συνισταμένη η άνοδος της Ακροδεξιάς» προστίθεται.

«Κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να βάζει τον πήχη που επιθυμεί, ψηλά ή χαμηλά. Από ό,τι φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει τα ποσοστά της εκλογικής συντριβής του, που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση. Βρίσκεται μάλιστα κατά πολύ κάτω από το 23% των τελευταίων ευρωεκλογών, όταν είχε λάβει 6 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο» καταλήγουν οι πηγές της ΝΔ, αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που έβλεπαν κατάρρευση

ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για το exit poll που ανακοινώθηκε πριν από λίγο μετά το κλείσιμο των καλπών των Ευρωεκλογών, τονίζει πως το αποτέλεσμα αποτελεί: «Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» και μια «σαφή αποδοκιμασία των πολιτικών του».

Όπως υποστηρίζουν, «ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μέχρι πρότινος προέβλεπαν την κατάρρευσή του» και τονίζοντας πως «είναι σαφές ότι είναι πλέον στο χέρι του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου».

Τέλος, αναφέρθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη, σχολιάζοντας ότι «είναι σαφές πως δεν επιβραβεύτηκε η τακτική του για μόνομέτωπη στόχευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη».

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Είμαι ευτυχισμένη που από σήμερα θα γνωρίζουν τη «Φωνή Λογικής»

Ευτυχισμένη δήλωσε η πρόεδρος της Φωνής Λογικής, Αφροδίτη Λατινοπούλου, για τα αποτελέσματα του exit poll βάσει των οποίων υπάρχει σημαντική πιθανότητα το κόμμα της να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου σε τηλεφωνική επικοινωνία με την πολιτική εκπομπή του Alpha για τις ευρωεκλογές σημείωσε πως τη στεναχωρεί η μεγάλη αποχή και πως «η Φωνή Λογικής ήρθε, για να μείνει».

«Καλησπέρα σας! Αυτό είναι μια πραγματικότητα, είμαι πολύ ευτυχισμένη, που από σήμερα θα γνωρίζουν τη “Φωνή Λογικής”. Και θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τις χιλιάδες κόσμου που μας ψήφισαν και υπόσχομαι πως δεν θα τους προδώσω και δεν θα τους προδώσουμε ποτέ. Με στεναχωρεί πολύ το γεγονός της μεγάλης αποχής. Δυστυχώς, το παλαιό πολιτικό σύστημα έχει χάσει την αξιοπιστία του. Είμαστε εδώ, όμως, πιο δυνατοί από ποτέ και σήμερα κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα. Η “Φωνή Λογικής” ήρθε για να μείνει», ανέφερε η πρόεδρος του κόμματος.

«Τρίτη κατά σειρά αύξηση του ποσοστού»- Η πρώτη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ μετά το exit poll

Κάτω από τον πήχη της δεύτερης θέσης  βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ αν επιβεβαιωθεί το exit poll, που του δίνει από 10,9% ως 13,9%.  Το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη αναλύοντας το exit poll στέκεται στο ότι η μέση τιμή, το 12,4% στις σημερινές ευρωεκλογές δείχνει πως το ΠΑΣΟΚ για τρίτη φορά σημειώνει αύξηση του ποσοστού. Θυμίζει ότι στις ευρωεκλογές του 2019 έλαβαν μόλις 7,7% ενώ τον περασμένο Ιούνιο στις εθνικές κάλπες σημείωσαν διψήφιο της τάξεως του 11,8%ΚΚΕ: Ακόμα μία σημαντική άνοδο του κόμματος

Σύμφωνα με τα Exit Polls και εφόσον αυτά επιβεβαιωθούν, καταγράφεται άλλη μία σημαντική άνοδος του ΚΚΕ, σε σχέση με τις περσινές εθνικές εκλογές (7,7) αλλά και πολύ περισσότερο με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν πηγές του κόμματος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ