Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Άδωνις Γεωργιάδης: Με ασφαλιστικές δικλείδες τα απογευματινά χειρουργεία- Live οι ανακοινώσεις

Τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζει αυτή την ώρα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων θα είναι σταδιακή, αναλόγως τη δυναμική του κάθε νοσοκομείου.

 

Δείτε live

Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πλαίσιο που θα έχει διαφάνεια, θα έχιε μικρότερο κόστος για τους συμπολίτες μας, είπε στην αρχή της παρουσίασης ο κ. Γεωργιάδης.

«Από την 1η Φεβρουαρίου έχουμε θέσει σε λειτουργία την ενιαία λίστα χειρουργείων. Κάθε μεταρρύθμιση κρίνεται στην πράξη. Δέχομαι την πρόκληση του χρόνου τέτοια ημέρα να είμαστε εδώ, το site για την ενιαία λίστα θα είναι στον αέρα σε 3 μήνες από σήμερα και μέσω αυτού οι συμπολίτες θα γνωρίζουν πόση θα είναι η αναμονή ανά χειρουργική κλινική ανά νοσοκομείο καθώς παρουσιάζεται ανισομέρεια, άλλες φορές δικαιολογημένα και άλλοτε αδικαιολόγητα που δημιουργεί σκέψεις» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια ευγενής άμιλλα των χειρουργικών κλινικών και έτσι να λυθούν προβλήματα που υπάρχουν για χρόνια στο ΕΣΥ, συμπλήρωσε.

«Δεν είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε να ιδιωτικοποιήσουμε από την πόρτα του ΕΣΥ. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε πιο ελκυστική τη θέση του γιατρού, του αναισθησιολόγου, του νοσηλευτή. Το συνδικαλιστικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ ήταν για αύξηση των μισθών των γιατρών. Είναι κάτι που εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται. Εγώ ως υπουργός Υγείας δεν θα συμφωνούσα με την αύξηση των μισθών μόνο των γιατρών» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως εξήγησε «για το ΕΣΥ ο κρατικός προυπολογισμός ξοδεύει 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Άρα μπορείτε να υπολογίσετε τι μπορεί να σημαίνει δημοσιονομικά ο διπλασιασμός των μισθών των γιατρών. Ο ΈΝΦΙΑ προσφέρει 1,6 δισ. ευρώ και θα χρειαζόμασταν άλλον έναν ΕΝΦΙΑ για να προχωρήσουμε σε τέτοιο διπλασιασμό. Έπρεπε να βρούμε τρόπο να αυξάνουμε τα εισοδήματα γιατρών και νοσηλευτών με νόμιμο τρόπο»


«Πιστεύω ότι η διέξοδος των επ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων θα αγκαλιαστεί. Στην αρχή θα την υποδεχθούν πιο διστακτικά αλλά πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου θα γίνει δεκτός από τις περισσότερες χειρουργικές κλινικές και θα γίνει δεκτή από όσους μπορούν» συμπλήρωσε.

Άρα τα απογευματινά χειρουργεία είναι μέτρο για τη θεραπεία για την έλλειψη προσωπικού. Δεν επιβάλλεται να θεσπίσουν απογευματινά χειρουργεία όλες οι χειρουργικές κλινικές του ΕΣΥ. Εμείς τους δίνουμε την ελευθερία με αυστηρές προυποθέσεις να προχωρήσουν σε τέτοια κίνηση αν μπορούν.

Mέσω των απογευματινών χειρουργείων θα είναι εφικτή η αποσυμφόρηση της λίστας που μετρά περί τις 100.000 τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις σε αναμονή.

Τα απογευματινά χειρουργεία έχουν την φιλοσοφία των απογευματινών ιατρείων που λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια στο ΕΣΥ και θα είναι συμφέροντα για τους πολίτες καθώς το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Υγείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ