Πολιτική

Οπαδική βία: Πέρασε το νομοσχέδιο με αυξημένη πλειοψηφία

Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκε σήμερα (1/2/2023) η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τα «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» (Α’ 203) – Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού».

Το νομοσχέδιο για την οπαδική βία τέθηκε σε ψηφοφορία και πέρασε με αυξημένη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης και των Σπαρτιατών, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Νίκη.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, την καθιέρωση της 1ης Φεβρουαρίου ως «Πανελλήνιας Ημέρας Φιλάθλου» είχε ανακοινώσει ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Βρούτσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το χρονοδιάγραμμα των νέων μέτρων

Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Βρούτσης, σε νομοθετικές βελτιώσεις- προσθήκες που κατέθεσε κατά την β’ ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή, προβλέπεται ότι από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024 ανοίγουν για τους φιλάθλους και πάλι τα γήπεδα.

Ημέρα όπου η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας θα έχει και τις νέες αρμοδιότητες για την εισήγηση και επιβολή των αυστηρών διοικητικών κυρώσεων στα γήπεδα όπου σημειώνονται φαινόμενα οπαδικής βίας.

Από την Τετάρτη 6 Μαρτίου τίθεται σε ισχύει η λειτουργία των νέων καμερών εποπτείας σε όλα τα γήπεδα της Super League και του μπάσκετ.

Από τnν Τρίτη 9 Απριλίου 2024 θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα της πλατφόρμας ταυτοποίησης μέσω κινητού τηλεφώνου των κατόχων αθλητικών εισιτηρίων κατά την είσοδό τους στο γήπεδο.

Επίσης, με προσθήκη, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε δεκτή την πρόταση να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο η ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας από την Εθνική Επιτροπή Συντονισμού που συστήνεται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο πλαίσιο της συμφωνίας του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπεγράφη στο Σαιν Ντενί (Saint-Denis) της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ