Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Αυξάνεται το επίδομα γέννησης στα 2.400 ευρώ - Οι ανακοινώσεις Χατζηδάκη – Ζαχαράκη

Μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών, που καλούνται να αντιμετωπίσουν το ακριβό κόστος ζωής ανακοινώνουν ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Η κυρία Ζαχαράκη ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος γέννησης σε 2.400 ευρώ ενώ η αύξηση μπορεί να φτάσει έως και 1.500 ευρώ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και αναδρομικά για τις γεννήσεις που έγιναν το 2023. Το αυξημένο επίδομα αναμένεται να πληρωθεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο, ενώ θα διατεθούν 90 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις σε 300.000 νέους γονείς. 

Η αύξηση όπως είπε η Σοφία Ζαχαράκη θα είναι κλιμακωτή:

400 ευρώ, δηλαδή 2.400 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί
800 ευρώ, δηλαδή 2.800 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το δεύτερο παιδί
1.000 ευρώ, δηλαδή, 3.000 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τρίτο παιδί
1.500 ευρώ, δηλαδή, 3.500 ευρώ για οιογένειες που αποκτούν το τέταρτο παιδί και πάνω. 

Σύμφωνα με την Υπουργό η αύξηση θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2023 και θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, για πρώτη φορά τον Απρίλιο και εν συνεχεία μετά από ένα πεντάμηνο, σημειώνοντας πως θα διατεθούν 90 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις σε 300.000 νέους γονείς.

Η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα το ζήτημα του κόστους ζωής, σε συνδυασμό και με τις αρνητικές δημογραφικές προβλέψεις, τόνισε και επισήμανε ότι «εκεί που πηγαίναμε σε ένα οριζόντιο πρόγραμμα, τώρα μιλάμε για εξαρτώμενα μέλη. Οπότε προσμετράται το πόσα παιδιά έχει ο καθένας. Το ποσό είναι σημαντικό όταν το λαμβάνει η οικογένεια. Έρχεται να προστεθεί στα παιδιά που ήδη έχεις».

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι σε νέους γονείς θα δοθούν περίπου 90 εκατ. ευρώ. «Μιλάμε για σχεδόν 300.000 γονείς στο επίπεδο της διετίας. Είναι η απάντηση της κυβέρνησης βασικά στο πρόβλημα της ακρίβειας, μετά τα βαριά πρόστιμα, το πλαφόν που έχει εισαχθεί στο βρεφικό γάλα».

Επίσης, αναφέρθηκε και σε μια σειρά παρεμβάσεων της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας:

  • αύξηση του επιδόματος μητρότητας,
  • προσαύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος σε οικογένειες με παιδιά
  • αναμόρφωση του επιδόματος παιδιών για το δημόσιο, με αύξηση 20% για το πρώτο παιδί και 50% από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί

«Είχαμε κατ' επανάληψη έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις στο επίδομα τέκνου σε 800.00 δικαιούχους, με κόστος 355 εκατ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ