Πολιτική

"Bloody Sunday" για το ΣΥΡΙΖΑ η ερχόμενη Κυριακή! Ο Κασσελάκης κάνει στροφή προς το κέντρο αγνοώντας τους εκδιωχθέντες

Ο Σύριζα είναι γεγονός ότι διάγει τις χειρότερες ίσως ημέρες της ιστορίας του, αφού μετά την πρώτη διάσπασή του με την αποχώρηση από το κόμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της "Ομπρέλας", είναι πολύ πιθανό την ερχόμενη Κυριακή να αποχωρήσει  και η ομάδα 6+6 της Έφης Αχτσιόγλου.

Πολύ κρίσιμη η Κυριακή για τον ΣΥΡΙΖΑ

Όλα όπως φαίνεται θα κριθούν και θα ανακοινωθούν μετά την ηλεκτρονική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί από μέλη και στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου την Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προ αυτού του πολύ δυσάρεστου ενδεχόμενου, ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε  αγωνιώδεις προσπάθειες αποκατάστασης της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες, μέσω ανοικτών συναντήσεών του με τον νυν Πρόεδρο του κόμματος Κασσελάκη, αλλά και άλλων στελεχών όπως του Σακελαρίδη, Τεμπονέρα, Ηλιόπουλου.

Οι παραπάνω συζητήσεις Τσίπρα είχαν ως αποτέλεσμα ο  Κασσελάκης να ρίξει νερό στο κρασί του καλώντας για ενότητα  του κόμματος, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει προκαλέσει το άνοιγμα των χαρτιών των υπολοίπων και πρωτίστως της ομάδας Αχτσιόγλου.

Μετά από 11 χρόνια το ΠΑΣΟΚ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση-Σταθερά και με διαφορά πρώτη η ΝΔ

Παράλληλα για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ  σύμφωνα με την  Opinion Poll είναι τρίτο κόμμα, έχοντας ποσοστό στην εκτίμηση ψήφου 14,7%, έναντι 16% του ΠΑΣΟΚ, με την ΝΔ  κυρίαρχη με ποσοστό 38,5% και το ΚΚΕ να ανεβαίνει στο 10,6%.

Τά άλλα κόμματα στην ίδια δημοσκόπηση είχαν ποσοστά η Ελληνική Λύση  5,9% και ακολουθούν η Νίκη με 3,9% και οι Σπαρτιάτες με 3%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει κάτω από το 3% (2,5%)

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ απομένουν μόλις 7 μήνες πριν την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών 2024 που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου 2024.

ΠΑΣΟΚ: Από τον μαρασμό  λόγω μνημονίων στην άνοδο

Είναι γεγονός ότι από το 2019 και μετά το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε σταδιακή άνοδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελληνική κοινωνία ξεπερνάει σιγά-σιγά το σόκ των μνημονίων και της οικονομικής δυσπραγίας  για τα οποία θεώρησε ως κύριο υπεύθηνο το εν λόγω κόμμα, το οποίο είχε την τύχη της διακυβέρνησης της χώρας στα χέρια του τα περισσότερα από τα προηγούμενα χρόνια.

Ως αποτέλεσμα των μνημονίων, είναι γνωστό ότι η Ελληνική κοινωνία αναζήτησε  λύση την περίοδο 2015-2019 στον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν είχε κυβερνήσει ποτέ στο παρελθόν τον τόπο, γυρίζοντας την πλάτη σε ΠΑΣΟΚ πρωτίστως και ΝΔ λιγότερο.

Αυτό το αποτέλεσμα έδειξε την δύναμη του "μεσαίου χώρου" και πως αυτός είναι εκείνος που δίνει ουσιαστικά κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

Ο Τσίπρας επωφεληθείς από την συγκυρία των μνημονίων και τον καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ , εισέβαλλε στο μεσαίο χώρο κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του  στις εκλογές του 2015, καταγράφοντας ποσοστό 36,34%.

Ωστόσο σταδιακά λόγω της  φυσιολογικής φθοράς που δημιουργεί η άσκηση εξουσίας από ένα κόμμα, της διάσπασής του ΣΥΡΙΖΑ  με την φυγή Βαρουφάκη, Κωσταντοπούλου και την ίδρυση δικών τους κομμάτων και το πέρασμα του χρόνου και της απομάκρυνσης από τα καταστροφικά μνημόνια και των πολύ ορατών προβλημάτων που δημιούργησαν, το κόμμα του Τσίπρα έχασε την εξουσία από τη ΝΔ το 2019 και το 2023.

Ο λόγος πάλι είναι ότι ο Μητσοτάκης πρωτίστως και το ΠΑΣΟΚ δευτερευόντως, εισέβαλλαν στο "μεσαίο χώρο" κερδίζοντάς τον.

Μονόδρομος η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από τον Κασσελάκη

Κατόπιν των παραπάνω γίνεται αντιληπτό γιατί ο Κασσελάκης επέλεξε να μεταλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα αριστερό κόμμα σε κεντρώο, αφού από το ίδιο καλάθι του κεντρώου χώρου "ψαρεύουν" ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Κοινώς ο Κασελάκης είχε να επιλέξει είτε στη συνέχιση της αριστερής διαδρομής του ΣΥΡΙΖΑ που σίγουρα δεν θα οδηγούσε σε εκλογική νίκη του, αφού αριστερότερα του βρίσκονται 3 κόμματα που έχουν την ίδια πάνω -κάτω δεξαμενή ψηφοφόρων (ΚΚΕ-ΜΕΡΑ 25-ΠΛΕΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ), είτε να μεταλλάξει το κόμμα του σε κεντρώο κόμμα, στοχεύοντας να πάρει ψήφους από τη ΝΔ και σταματώντας-μετριάζοντας την άνοδο του ΠΑΣΟΚ.

Προτίμησε τελικά ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖ το δεύτερο ,με αποτέλεσμα να συγκρουστεί ιδεολογικά με πρωτοκλασάτα αριστερά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τις γνωστές αποχωρήσεις.

Η απόφαση Αχτσιόγλου θα είναι καθοριστική για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Εάν φύγουν οι 6+6 της Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης  θα έχει ως μονόδρομο την συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές για να μην συντριβεί, γυρίζοντας ακόμη και σε μονοψήφια ποσοστά του μακρινού παρελθόντος.

Ωστόσο σε τέτοια περίπτωση τα πάντα θα εξαρτηθούν από την προσέγγιση Ανδρουλάκη, εάν δηλαδή δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές δίνοντάς του ίσως την χαριστική βολή ή αποφασίσει να συνεργαστεί μαζί του προωθώντας μια δικομματική συνεργασία με στόχο αυξημένες πιθανότητες διεκδίκησης της νίκης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές από την ΝΔ.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η ΝΔ παρόλο που μεσολαβούν  3,5 χρόνια μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, λόγω της τεράστιας διαφοράς της με 20 και 29 ποσοστιαίες μονάδες από το δεύτερο και τρίτο κόμμα αντίστοιχα  στις τελευταίες πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και των όσων διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα φαντάζει πάρα πολύ πιθανό να νικήσει και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Μόνος τρόπος να ηττηθεί  η ΝΔ θα είναι τα αυτογκόλ της, σε συνδυασμό με την δημιουργία  κοινού συνασπισμού από ΠΑΣΟΚ και ότι θα έχει απομείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...