Πολιτική

Μητσοτάκης: Στο Κάιρο το Σάββατο για τη διεθνή διάσκεψη που συγκαλεί η Αίγυπτος

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η διεθνής διάσκεψη προγραμματίστηκε με πρωτοβουλία του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Στη Διεθνή Διάσκεψη του Καΐρου έχουν προσκληθεί προκειμένου να δώσουν το παρών 12 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων από τις χώρες του αραβικού κόσμου και της Βόρειας Αφρικής.

Επίσης, στη σύνοδο που διοργανώνει η Αίγυπτος θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με πηγή του Reuters. ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών πηγών στο ANSA και το Reuters και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.

Επίσης, ο Reuters επισημαίνει επικαλούμενο διπλωματικές πηγές πως εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα να συμμετάσχει στη σύνοδο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το ποιος ενδέχεται να εκπροσωπήσει τη Ρωσία στη σύνοδο και παρέπεμψε την ερώτηση στο υπουργείο Εξωτερικών. Κατά την ΕΡΤ, έχουν προσκληθεί οι ηγέτες του αραβικού κόσμου, της Ευρώπης, ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας και ΟΗΕ.

Γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Σαρλ Μισέλ, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει αναδείξει τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ελλάδα ποντάρει όσον αφορά στη διεθνή παρουσία της, στο αποτύπωμα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο γεγονός ότι αποτελεί έτοιμη συνομιλήτρια με όλους τους σημαντικούς παίκτες στην ευρύτερη γειτονιά μας», τονίζεται σε ρεπορτάζ της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα υπερασπίστηκε από την πρώτη στιγμή το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, όμως ταυτόχρονα διακρίναμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και αγωνιστήκαμε -και αγωνιζόμαστε- έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε μία ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας».

Μητσοτάκης: «Να πρυτανεύσει η λογική»

Για την στάση του Ισραήλ, ξεκαθάρισε ότι «έχει υποχρέωση να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αντιδράσει εντός του πλαισίου των κανόνων που μπορεί να διέπουν και μία ένοπλη σύρραξη» και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την προοπτική μιας ένοπλης χερσαίας εισβολής στην Γάζα.

«Πολύ φοβάμαι ότι αυτοί οι οποίοι μπορεί να προξένησαν ή να ήταν πίσω από αυτή την τρομοκρατική επίθεση εντός του Ισραήλ ακριβώς αυτό να επιδιώκουν», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι πρέπει «να πρυτανεύσει και η λογική και η αυτοσυγκράτηση». «Η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για την στάση της Ελλάδας, τόνισε ότι «η χώρα ουδέποτε απομακρύνθηκε από τη λογική της λύσης των δύο κρατών για την οριστική επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος». Αυτό που επιδιώκει η ελληνική πλευρά είναι να μην υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ στόχος είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η φύλαξη των συνόρων.

Μητσοτάκης: «Να είμαστε προσεκτικοί»

«Όπως καταλαβαίνετε, σε αυτές τις συνθήκες και με το φάσμα της ισλαμικής τρομοκρατίας πια να έχει δυστυχώς αναβιώσει στην Ευρώπη, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μονομέρεια τέτοια που να μας αποκλείει από τις συζητήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο λόγος της Ελλάδος αυτή τη στιγμή βαραίνει και όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή η οποία, δυστυχώς, δοκιμάζεται πάλι από μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ