Πολιτική

Φάμελλος: "Αποτυχίες τις πρώτες 100 μερες διακυβέρνησης ΝΔ"

Ο Σ. Φάμελλος σχολίασε πως στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης "που φάνηκαν 1.000 στον πρωθυπουργό", έχουν φανεί "σοβαρά προβλήματα αρρυθμίας και αποτυχίες της κυβέρνησης", ενώ τόνισε πως έχει εδραιωθεί "ένα κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία και στην οικονομία" και η πεποίθηση ότι "τα πράγματα στην χώρα δεν πάνε καλά".

Αναφέρθηκε με έμφαση λεγόμενο από το 2019 "επιτελικό κράτος των αρίστων", σημειώνοντας πως αυτό το αφήγημα "κατέρρευσε" με "μεγάλο κόστος" για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία, αλλά και "στους θεσμούς και στην καθημερινότητα". Μάλιστα, υπενθύμισε ότι τις αντίστοιχες πρώτες μέρες της προηγούμενης διακυβέρνησης, είχε περάσει η "απαράδεκτη τροπολογία" με την οποία τοποθετήθηκε ο κ. Κοντολέοντας επικεφαλής της ΕΥΠ αν και δεν είχε πτυχίο από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και "εκδιώχτηκε" όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών "για να καλύψει τις ευθύνες του κ. Μητσοτάκη".

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία, την οποία επισκέφτηκε χθες με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, σχολιάζοντας πως "μία λέξη ταιριάζει στο αποτύπωμα των κυρίων Μητσοτάκη και Αγοραστού στη Θεσσαλία: απόγνωση".

Επισήμανε την παραίτηση του κ. Θωμά Ιωάννη, υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου του κ. Αγοραστού, ως ένδειξη διαφωνίας με τον τρόπο διαχείρισης της έκτακτης κατάστασης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με τη στρατηγική του κ. Αγοραστού, μεταφέροντας την έκφρασή του, ότι η "παρωδία" της περιφέρειας "έπνιξε" τον Δήμο Παλαμά.

Σχολιάζοντας, δε, την φράση του κ. Βορίδη για το Βόλο ότι ήταν "άτυχος", είπε πως είναι "μεγάλη ατυχία και για τη Θεσσαλία, και για τη Ρόδο, και για τον Έβρο, και για την Εύβοια, αλλά και για την Αττική, η κυβέρνηση Μητσοτάκη".

Στη συνέχεια, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε αναλυτικά και στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές που επισκέφτηκε, τονίζοντας πως παντού υπήρχε δυσαρέσκεια γιατί "η Πολιτεία δεν έχει έρθει". "Δεν είναι όλα αυτά τυχαία. Και δεν είναι όλα αυτά ατυχία. Είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι άφησε τη χώρα αθωράκιστη και απροστάτευτη στις μεγάλες φυσικές καταστροφές", είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είχε στα χέρια της "όλα τα δεδομένα" και την "απαραίτητη προετοιμασία" από το 2018-19.

Επιπρόσθετα, επέρριψε την ευθύνη στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, που "τόλμησε να περηφανευτεί στη Σύνοδο της Μάλτας" ότι η χώρα μας είχε "λιγότερες επιπτώσεις" από τη Λιβύη, συγκρίνοντας μια χώρα της ευρωζώνης και των "αρίστων" με "μια χώρα χωρίς υποδομές, σε εμφύλιο πόλεμο εδώ και 10 χρόνια". Έκανε λόγο μάλιστα και για "θράσος" να μιλάει για "ευκαιρία" για διεύρυνση του "τουριστικού προϊόντος".

Κάνοντας αναφορά και στο πόρισμα της ολλανδικής εταιρείας για την Θεσσαλία, είπε πως μιλάμε για μια "Πολιτεία χωρίς δομές, χωρίς προσωπικό, χωρίς σχέδιο". "Αυτοί είναι οι άριστοι; Αυτή είναι η επιτελικότητα;", διερωτήθηκε και πάλι, ενώ εγκάλεσε τον πρωθυπουργό που δεν έχει ακόμα προσκομίσει στη Βουλή τα έγγραφα που έστειλε στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση, καταλογίζοντας "ανεπάρκεια".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερήσια συζήτηση στη Βουλή για τις πλημμύρες, σχολιάζοντας ότι "είναι απαράδεκτο από τη μία να μην απαντάει στις θεσμικές ερωτήσεις μας και από την άλλη να μας κατηγορεί ότι δεν έχουμε προτάσεις". Αναφερόμενος στη χθεσινή συνέντευξη, επισήμανε ότι ο Κ. Μητσοτάκης "παραδέχτηκε" πως "δεν ξέρει που πήγανε τα λεφτά" για τα έργα του "Ιανού" και σχολίασε ότι δεν νοιάζεται για τη Θεσσαλία, "μόνο για το πολιτικό όφελος".

Προανήγγειλε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Θεσσαλία, ενώ απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τρεις προτεραιότητες: πλήρη αποζημίωση πληττόμενων οικογενειών για οικοσκευή, άμεση προκαταβολή σε αγρότες ως ποσοστό της πλήρους αποζημίωσης της παραγωγής και νέα χρηματοδότηση στους δήμους.

Ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, εκτίμησε πως έρχεται "μία νέα δύσκολη κατάσταση για την οικονομία και το επιχειρείν", σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση ξύνει τον πάτο του βαρελιού όχι για όσους έχουν ανάγκη, αλλά για όσους βγάζουν υπερκέρδη εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας, όπως τα διυλιστήρια, οι εταιρείες ρεύματος και οι τράπεζες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις "αρρυθμίες" στο εσωτερικό της ΝΔ, κάνοντας λόγο για "συγκρουόμενα αυτοκινητάκια" και στάθηκε στην υπόθεση της "παρέμβασης" της κυβέρνησης στις Ανεξάρτητες Αρχές, κάνοντας λόγο για "πραξικόπημα εκ μέρους της κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με την ακροδεξιά Ελληνική Λύση". "Υπάρχει μια συνεχής υποβάθμιση του κράτους δικαίου, με βασικό σκοπό την εξυπηρέτηση του καθεστώτος που υπηρετεί ο κ. Μητσοτάκης " είπε, υπογραμμίζοντας πως "σ΄ αυτό πρέπει να αντιδράσουμε, γιατί πρόκειται για ένα μείζον θέμα δημοκρατίας που αμφισβητεί τα θεμέλια του κράτους δικαίου και της ευρωπαϊκής κανονικότητας για την Ελλάδα".

Παρέπεμψε επίσης στη χθεσινή κοινή ανακοίνωση του πρόεδρου του ΔΣΑ και των πρώην προέδρων Φώτιου Κουβέλη, Αντωνίου Ρουπακιώτη, Δημητρίου Παξινού, ενώ κάλεσε σε συνεργασία "όλων των προοδευτικών δυνάμεων ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχετικά με το νομοσχέδιο αυτοδιοίκησης, είπε πως γίνεται με διαδικασία "fast track", τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές και σημείωσε πως "η κυβέρνηση έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια οτιδήποτε έχει να κάνει με θεσμική κανονικότητα, με λειτουργίες του δημόσιου διαλόγου, αλλά και με εκπροσώπηση", καθώς την ενδιαφέρει μόνο "να γίνει γρήγορα η δουλειά".

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για "κατάργηση ή ενσωμάτωση των νομικών προσώπων και των κοινωφελών επιχειρήσεων στους δήμους ", το οποίο, όπως είπε, απώτερο στόχο έχει, αφού δεν μπορέσουν οι δήμοι να ανταποκριθούν να μεταφερθούν σε "αναπτυξιακούς οργανισμούς με κομματικούς εγκάθετους" ή "απευθείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις".

Επιπλέον, έκανε λόγο για προώθηση μιας "αποδυναμωμένης", "δημαρχοκεντρικής αυτοδιοίκησης" που ευνοεί το "ρουσφέτι", με τα "γαλάζια παιδιά" πάντα μέσα για να "αναπαράγεται το σύστημα εξουσίας". "Γι΄αυτό και η σιωπή" όσον αφορά την περίπτωση του Αχιλλέα Μπέου, υπογράμμισε.

Αντίθετα, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει σε μια "ισχυρή, προοδευτική αυτοδιοίκηση", που θα "βελτιώνει τη ζωή των πολιτών" και υπογράμμισε τη σημασία να εκλεγούν "ενεργοί πολίτες, που νοιάζονται για τον τόπο τους" και όχι κομματικά στελέχη, γι' αυτό και όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει κυρίως ανεξάρτητους σχηματισμούς. Κάλεσε τέλος, τους πολίτες να συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές για να στηρίξουν "προοδευτικές δυνάμεις".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή