Πολιτική

Εκλογές 2023: Το στοίχημα για το δεύτερο κόμμα - Κονταροχτυπιούνται ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

"Βαριές κουβέντες" έχουν ανταλλάξει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με φόντο την κάλπη ."Το ΠΑΣΟΚ που θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ" και " Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος χορηγός της ΝΔ" είναι μόνο μερικά από τα λόγια που ανταλάσσουν Τρικούπη και Κουμουνδούρου.Την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές επιχειρεί να προσπεράσει ο Αλέξης Τσίπρας, «χτίζοντας» το νέο «αφήγημα» προς τις δεύτερες κάλπες και κάνοντας επίθεση στο Νίκο Ανδρουλάκη, που φιλοδοξεί να γίνει η «ισχυρή, αξιόπιστη και προοδευτική αντιπολίτευση» την «επόμενη μέρα» της 25ης Ιούνη.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ με τη συνέντευξή του χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ έσπευσε να στρέψει – και όχι τυχαία- τα βέλη του κατά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιτιθέμενος προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον έψεξε λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι «πανηγυρίζει, λες και ήταν πρώτο κόμμα, επειδή πήρε τρεις μονάδες παραπάνω από τις εκλογές του 2019». Δεν ήταν η μοναδική κατηγορία εναντίον της Χαριλάου Τρικούπη, παρότι ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε χρόνο για την επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας. «Το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά αποφάσισε να μετατραπεί από κόμμα εξουσίας, σε συμπληρωματικό κόμμα εξουσίας» τόνισε και ανέφερε τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά. «Ο κ. Ανδρουλάκης τότε ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, που συγκυβέρνησε με τον Σαμαρά και πήρε τις πιο σκληρές μνημονιακές αποφάσεις, με περικοπές συντάξεων και κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας ο οποίος κατηγόρησε στη συνέχεια τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ότι «είχε μια ευκαιρία για να δούμε πώς θα συγκροτήσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση απέναντι στη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, αλλά το αρνήθηκε».

Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε το «mea culpa» για να συνοδεύσει την «παραδοχή» σχετικά με το «δια ταύτα» της απλής αναλογικής- όμως εγκάλεσε τα άλλα προοδευτικά κόμματα τονίζοντας ότι με τη στάση τους προεκλογικά τορπίλισαν την προοπτική». Βέβαια έκλεισε τον κύκλο των απαντήσεων στη συνέντευξή του τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει σκληρό αγώνα μέχρι το τελευταίο λεπτό και προσθέτοντας με νόημα όσον αφορά στο αποτέλεσμα ότι «θα κριθούμε όλοι, και ατομικά και συλλογικά, στις 26 Ιούνη».

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Νίκος Ανδρουλάκης αντέδρασε στην επίθεση του Αλέξη Τσίπρας και μέσω στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη υπενθύμισε ότι «είναι ο μεγάλος χορηγός της ΝΔ» και «επιμένει να μην αναγνωρίζει το μερίδιο της ευθύνης του για την αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και την αποδοκιμασία των πολιτών στην ανερμάτιστη και αναξιόπιστη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ο Αλέξης Τσίπρας: «Δεν μας ξενίζει καθώς ουδέποτε έκανε την αυτοκριτική του για την ήττα από τη Νέα Δημοκρατία το 2019 όταν ο χάρτης βάφτηκε μπλε στις εθνικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές. Προφανώς και δεν περιμέναμε να αναγνωρίσει τις παλινωδίες του με τις «Πρέσπες του Αιγαίου», την άγρα ψήφων από τη Χρυσή Αυγή, την υιοθέτηση των «ορφανών» του Π. Καμμένου και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την απουσία σχεδίου για τη χώρα πέρα από τη βαθιά του επιθυμία να ξανακαθίσει στην καρέκλα της εξουσίας».

Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «ήθελε το ΠΑΣΟΚ ένα βολικό συμπλήρωμα, όπως άλλωστε και ο κ. Μητσοτάκης- όμως ο ελληνικός λαός τους έστειλε καθαρό μήνυμα, το οποίο καλό είναι να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους και οι δυο». Επισημαίνουν δε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για να κατακτήσει τον ισχυρό ρόλο της προοδευτικής δύναμης, εντός και εκτός βουλής. Αντίθετη βέβαια «ρότα» διατηρεί η Κουμουνδούρου, που με σχόλιό της επέλεξε να απαντήσει στην Χαριλάου Τρικούπη και δη στον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Αρέσει δεν αρέσει στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, το δίλημμα αυτών των εκλογών είναι: παντοδύναμη ΝΔ ή αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το μόνο κόμμα με εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας», υποστήριξαν στελέχη της Κουμουνδούρου προσπαθώντας να πείσουν εμμέσως την κοινή με το ΠΑΣΟΚ δεξαμενή ψηφοφόρων ότι: «Με δεδομένη την ενισχυμένη αναλογική, κάθε άλλη κατεύθυνση λειτουργεί αντικειμενικά προς όφελος της ΝΔ που επωφελείται από το κατακερματισμό του προοδευτικού κόσμου. Σε αυτό το δίλημμα οι προοδευτικοί πολίτες γνωρίζουν τι πρέπει να πράξουν».

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν σε κοντινή απόσταση σήμερα, αφού ο μεν Αλέξης Τσίπρας θα περιοδεύσει και θα μιλήσει στη Λάρισα, ο δε Νίκος Ανδρουλάκης στον Βόλο.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...