Τσίπρας
Πολιτική

Τσίπρας για ελλείψεις στα φάρμακα: Η κυβέρνηση δείχνει ανοχή στην κερδοσκοπία φαρμακαποθηκών

Άμεση λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κ. Λουράντο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με ελέγχους στην αγορά και τις φαρμακαποθήκες και με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια και η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στο φάρμακο». Στη συνάντηση συμμετείχαν ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. Ανδρέας Ξανθός και η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. Δώρα Αυγέρη.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε ανησυχία για τις ελλείψεις φαρμάκων, επειδή «βρισκόμαστε για ακόμα μία φορά μπροστά σε αναζωπύρωση υγειονομικής κρίσης με έξαρση ιώσεων και κορωνοϊού», ενώ επεσήμανε πως «ιδίως με το άνοιγμα των σχολείων δημιουργείται ξανά μία μεγάλη συμφόρηση και στα δημόσια νοσοκομεία, με το ΕΣΥ να αδυνατεί να ανταποκριθεί». Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί ως ζωτικής σημασίας τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε φάρμακα. «Η πρόσβαση στο φάρμακο δεν μπορεί να είναι σαν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε άλλο εμπορικό προϊόν, είναι ανάγκη ζωής. Και άρα δεν μπορεί να βρίσκεται στη λογική της λειτουργίας των αγορών στις οποίες δεν μπορεί να παρεμβαίνει κανείς», πρόσθεσε.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δείχνει ανοχή στις φαρμακαποθήκες

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για ακόμα μία φορά αφήνει ένα πρόβλημα να μετατρέπεται σε κρίση είτε από διαχειριστική ανικανότητα είτε από ιδεοληψία», στηλιτεύοντας τις κυβερνητικές δικαιολογίες για διεθνείς ελλείψεις φαρμάκων. «Για ακόμα μία φορά βλέπουμε τις γνωστές δικαιολογίες ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που έχουν την ευθύνη να διατάξουν ελέγχους στην αγορά. Φταίνε οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούν, φταίνε οι γονείς που αποθηκεύουν φάρμακα για τα παιδιά τους, φταίνε η Κίνα και η Ινδία που περιορίζουν τις πρώτες ύλες, αλλά δεν φταίμε εμείς», σημείωσε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για παντελή απουσία ελέγχων στην αγορά και τις φαρμακαποθήκες.


Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιδεικνύει «ανοχή σε φαρμακαποθήκες που προχωρούν σε παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά με στόχο την κερδοσκοπία, επειδή η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει χαμηλή τιμή». Ενδεικτική των κυβερνητικών ευθυνών για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι η άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων, στην οποία όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προχώρησε πριν από έναν χρόνο ο ΕΟΦ.

Τέλος, επεσήμανε πως εκτός από απλά φάρμακα, σε έλλειψη βρίσκονται και «ορισμένες κατηγορίες αναντικατάστατων φαρμάκων πολιτών με χρόνια προβλήματα υγείας, που αν δεν τα βρουν θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα ακόμα και για την ίδια τους της ζωή».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ