Πολιτική

Σκρέκας: «Να γίνει η Ελλάδα εξαγωγός χώρα πράσινης ενέργειας»

Αναφερόμενος επίσης  στις επικείμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με τη Β. Αφρική, αλλά και με την Κεντρική Ευρώπη τόνισε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει εξαγωγός χώρα πράσινης ενέργειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε επίσης τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και την επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ στη διαχείριση υδάτων και αποβλήτων.

Ο Κώστας Σκρέκας έκανε ειδική αναφορά στα δύο «πολύ φιλόδοξα», όπως τα χαρακτήρισε, έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αναφέρθηκε στην πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση Βορείου Αφρικής και Ευρώπης, μέσω της διασύνδεσης της χώρας μας με την Αίγυπτο. Όπως είπε, η δυναμική θα είναι 3 GWatt με απευθείας υποθαλάσσιο καλώδιο, που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Ο διασυνδετήριος ηλεκτρικός αγωγός μεταξύ κεντρικής και Νότιας Ευρώπης

Eπίσης δυναμική 3-9 GWatt διασφαλίζεται μέσω απευθείας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας – Αυστρίας και νοτιοδυτικής Γερμανίας, έργο που θα αποτελέσει και τον πρώτο κάθετο διασυνδετήριο ηλεκτρικό αγωγό μεταξύ του κέντρου της Ερώπης και του νότου της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει την ενέργεια που παράγει από ΑΠΕ αλλά και αυτή που εισάγει από Β. Αφρική να καταφέρει να την εξάγει προς τη Βόρεια Ευρώπη με ανταγωνιστικές τιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συμπλήρωσε δε ότι η λύση για την Ελλάδα είναι οι ΑΠΕ, και τόνισε ότι για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειαζόμαστε αναβάθμιση των δικτύων με έργα ύψους 10 δισεκατομμυρίων, ηλεκτρικές διασυνδέσεις και διείσδυση των ΑΠΕ μέσα από την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών και αντλησιοταμίευσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, το πρώτο τρίμηνο του 2023 διπλασιάζεται η ηλεκτρική διασύνδεση με τη Βουλγαρία, και σχεδιάζεται μέχρι το 2030 ο διπλασιασμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ιταλία και με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ παράλληλα στους σχεδιασμούς είναι ο τριπλασιασμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αλβανία.

Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και επάρκεια εφοδιασμού και επανέλαβε ότι μέσω του μηχανισμού ανάκτησης των υπερκερδών που δημιουργούνταν στον κλάδο της παραγωγής, έχουν ήδη επιστραφεί πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε σύνολο επιδοτήσεων που έχουν φθάσει στο ύψος των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, για τη φορολόγηση των προμηθευτών ετοιμάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση εντός του Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη στήριξη της βιομηχανίας, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει τεθεί επικεφαλής μίας ομάδας 15 κρατών για τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και για τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης που θα ενισχύσει συνολικά την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, καθώς πρέπει να αποφεύγονται οι υπέρογκες επιδοτήσεις εκ μέρους συγκεκριμένων πλούσιων χωρών. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα βρεθεί η «χρυσή τομή» για όλους.

Επιπλέον τόνισε ότι «έχουμε σχεδιάσει μία στρατηγική με βάση την οποία οι ΑΠΕ θα παρέχουν πράσινη ανταγωνιστική ενέργεια με προβλεψιμότητα τιμών, γι’ αυτό προωθούμε τα διμερή συμβόλαια μεταξύ ΑΠΕ και βιομηχανίας. Είναι ζήτημα επιβίωσης της παραγωγικής βάσης» να θέσουμε τις ΑΠΕ στην υπηρεσία της μεταποίησης, της βιομηχανίας και του εμπορίου ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ σε ύδατα και απόβλητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων ελέγχου και εποπτείας της ΡΑΕ τόσο στον τομέα της διαχείρισης υδάτων όσο και των αποβλήτων, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί.

«Η ανάγκη είναι να οργανώσουμε καλύτερα το περιβάλλον διαχείρισης των στερεών αποβλήτων αλλά και τη διαχείριση των υδάτων», ανέφερε ο υπουργός και επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων καθώς ήδη η Ελλάδα θα βιώσει έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, και αυτό σημαίνει λιγότερο νερό.

«Χρειαζόμαστε άμεσα ένα εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και μία ρυθμιστική αρχή που θα ελέγχει και θα παρακολουθεί τις δεκάδες ΔΕΥΑ, καθώς άλλες υποτιμολογούν και άλλες υπερτιμολογούν το νερό, ενώ παράλληλα χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις», ανέφερε.

Επιπλέον, είπε ότι, χρειάζεται να τακτοποιήσουμε τον τρόπο λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων, καθώς ανακυκλώνουμε μόλις το 20% των απορριμμάτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ