Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Α. Γεωργιάδης στο Arab News: Πολλές ελληνικές εταιρείες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο έργο NEOM της Σ. Αραβίας

Η επίσκεψη του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αποτελεί μεγάλη τιμή για την Ελλάδα που θα ενισχύσει μια ήδη «εξαιρετική» διμερή σχέση, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στο Arab News.

«Είναι μεγάλη μας τιμή που ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αποφάσισε να επισκεφθεί την Ελλάδα ως το πρώτο του ταξίδι σε χώρα της ΕΕ από το 2018», είπε πριν από την άφιξη του πρίγκιπα διαδόχου στην Αθήνα την Τρίτη.

Στόχος της επίσκεψης είναι να στηριχθεί στους ήδη ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίοι καλύπτουν την πολιτική, την οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την άμυνα, την ασφάλεια, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

«Αυτή η (επίσκεψη) είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και πολύ σημαντική για τη σχέση μας γιατί τιμούμε και θαυμάζουμε την ηγεσία του, το όραμά του για το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τον τρόπο που το Βασίλειο προχωρά στη νέα εποχή της ανθρωπότητας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη νέα τεχνολογία», είπε ο Γεωργιάδης.

«Πιστεύω πραγματικά ότι η εξοχότητά του είναι ένας ισχυρός ηγέτης και η απόφασή του να είναι εδώ, πρέπει να πω ξανά, είναι πολύ, πολύ σημαντική για εμάς. Το επίπεδο των σχέσεων της Ελλάδας με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικό. Και αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι ότι το υψηλό επίπεδο της σχέσης μας στον αμυντικό τομέα και στην πολιτική, γενικότερα, θα (μιμηθούμε) από την οικονομική πλευρά».

Ελληνικές εταιρείες στην ανάπτυξη της ΝΕΟΜ

Μιλώντας στο Arab News από το Zoom από την Αθήνα, ο Γεωργιάδης είπε ότι είναι βέβαιος ότι οι ελληνικές εταιρείες και οι επενδυτές θα έρθουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της NEOM — τη νέα έξυπνη πόλη της Σαουδικής Αραβίας που διαμορφώνεται στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας και ένα από τα πολλά έργα που δρομολογήθηκαν ως μέρος της ατζέντας κοινωνικής μεταρρύθμισης και οικονομικής διαφοροποίησης του Οράματος του Βασιλείου 2030.

«Δεν είναι μόνο ένα έργο οικονομικής ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα έργο για τη νέα εποχή της ανθρωπότητας στον πλανήτη Γη, με βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και χρήση υψηλής τεχνολογίας για τη βελτίωση του ανθρώπινου επιπέδου διαβίωσης και ευημερίας», είπε ο Γεωργιάδης. «Λοιπόν, είμαι σίγουρος ότι πολλές ελληνικές εταιρείες θα ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτό το τεράστιο έργο NEOM και να είναι μέρος αυτού».

Υπογραμμίζοντας τους ολοένα στενότερους διπλωματικούς δεσμούς, την ασφάλεια και τις επιχειρηματικές σχέσεις που απολαμβάνουν και τα δύο έθνη, ο Γεωργιάδης επιβεβαίωσε ότι πολλά νέα μνημόνια κατανόησης θα υπογραφούν από τον διάδοχο και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε ειδική τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Η φιλοξενία της τελετής υπογραφής σε αυτόν τον χώρο θα είναι συμβολική.

«Αυτό δεν έχει ξαναγίνει», είπε ο Γεωργιάδης στο Arab News. «Δεν έχουμε υπογράψει ποτέ μνημόνιο συνεργασίας με καμία άλλη χώρα στον κόσμο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Και αυτό είναι απλώς ένα (μήνυμα) του πρωθυπουργού μας προς το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για να δείξουμε πώς νιώθουμε ότι είστε κάτι πολύ εξαιρετικό για εμάς».

Ο Γεωργιάδης θα υπογράψει μνημόνια συνεργασίας για τις επενδύσεις και το εμπόριο. «Θα έχουμε επίσης ένα στον τομέα της άμυνας, στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και στον ναυτιλιακό τομέα. Και μετά, φυσικά, ένα πολύ σημαντικό Μνημόνιο για τον πολιτισμό και τις πολιτιστικές ανταλλαγές. (Εμείς) Θα κάνουμε μια πολύ ωραία τελετή στην Ακρόπολη μας».

Το 2020, οι ελληνικές εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία αποτιμήθηκαν σε 339,04 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές της από το Βασίλειο ανήλθαν σε 620,57 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Comtrade του ΟΗΕ για το διεθνές εμπόριο.

Για την τόνωση των διμερών επενδύσεων, το Συμβούλιο των Επιμελητηρίων της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη σύσταση της Σαουδικής-Ελληνικής Επιχειρηματικής Επιτροπής. «Είμαι περισσότερο από χαρούμενος που ιδρύθηκε η Σαουδική-Ελληνική Επιχειρηματική Επιτροπή», είπε ο Γεωργιάδης.

Πολλές περισσότερες συμφωνίες και συνεργασίες

Ο Γεωργιάδης είπε ότι είναι βέβαιος ότι θα ανακοινωθούν σύντομα πολλές περισσότερες συμφωνίες και συνεργασίες, «από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι τη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια και την υψηλή τεχνολογία», και ότι υπάρχουν «πολύ υψηλές δυνατότητες στην τουριστική βιομηχανία και τη ναυτιλία».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, τα δύο έθνη υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τις θαλάσσιες μεταφορές για την ανάπτυξη της εμπορικής θαλάσσιας ναυσιπλοΐας, την αύξηση της κυκλοφορίας εμπορικών πλοίων και την ενθάρρυνση του εμπορίου. Τον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία και η Ελλάδα υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης που ανοίγει τον δρόμο για καινοτομίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου και μπλε υδρογόνου, και την ανάπτυξη ενός καλωδιακού δικτύου οπτικών ινών που θα συνδέει δεδομένα από τη Νοτιοανατολική Ασία με την Κεντρική Ευρώπη. 

«Το καλώδιο, όπου παίρνουν τη σύνδεση, Ελλάδα και Ευρώπη με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μέσω της Αιγύπτου, είναι ένα πολύ σημαντικό έργο», είπε ο Γεωργιάδης. «Βλέπετε, τόσο η Ελλάδα όσο και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μοιράζονται μια μοναδική τοποθεσία για την περιοχή τους - η Ελλάδα ως το σημείο εισόδου της ΕΕ και βασίζεται στη Μεσόγειο και η Σαουδική Αραβία ως η καλύτερη τοποθεσία που μπορεί να ενώσει τον αραβικό κόσμο και τη Μέση Ανατολή με την Άπω Ανατολή και την Ασία. Έτσι, είναι πολύ φυσικό αυτό, τόσο ως καλές τοποθεσίες, με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, να είναι σε θέση να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το καλό της ανθρωπότητας και για την παγκόσμια οικονομία και τη δική τους επωνυμία».

Το Σαουδικό-Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στο Βασίλειο στις 13 Μαρτίου, παρουσίασε επενδυτικές ευκαιρίες και στις δύο χώρες και οδήγησε σε εκατοντάδες διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις.

Ο Γεωργιάδης είπε ότι είχε υψηλές προσδοκίες για τη σχέση Ελλάδας Σαουδικής Αραβίας στον απόηχο της επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και αναμένει να ακολουθήσουν πολλές ακόμη εμπορικές συμφωνίες.

«Όταν ήμασταν τελευταία φορά στο Ριάντ, υπήρξαν περισσότερες από 200 συναντήσεις B2B μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών από την Ελλάδα με εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας», είπε. «Λοιπόν, ξέρετε, τα αποτελέσματα (αυτών) θα βγουν σε 24 ώρες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...