Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Η Μόσχα απειλεί την Ελλάδα με διακοπή διπλωματικών σχέσεων! Πεσκόφ: Δεν αποκλείεται αν συνεχιστούν οι απελάσεις Ρώσων

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με τις δυτικές χώρες, αν συνεχιστούν οι απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από τις χώρες τους, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, περιλαμβάνοντας και την Ελλάδα σε αυτό το πλαίσιο μετά την απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών.

"Ναι, αν συνεχιστεί η πρακτική της απέλασης των διπλωματών μας, υπάρχει τέτοιος δυνητικός κίνδυνος, καθώς βρισκόμαστ εαντιμέτωποι με εχθρικές ενέργειες καθημερινά. Η απέλαση διπλωματών είναι μια απόφαση που κλείνει το παράθυρο των διπλωματικών σχέσεων", δήλωσε ο Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει πιθανότητα διακοπής των διπλωματικών σχέσεων της Ρωσίας με τη Γαλλία και άλλες χώρες.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι διπλωματικές σχέσεις, ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες. Ακόμη, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι "αν η ΕΕ εγκαταλείψει το φυσικό αέριο, η Ρωσία θα το εξάγει σε άλλες χώρες".

Παράλληλα, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσει για το καθεστώς της Κριμαίας και των δύο αυτοανακειρχθήσων δημοκρατιών του Ντονμπάς, των Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ.

Η έναρξη της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης" στην Ουκρανία δεν ήταν λάθος, πρόσθεσε ο Πεσκόφ. "Όχι, είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν ήταν λάθος", δήλωσε ο Πεσκόφ στη συνέντευξή του, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία έκανε ένα ιστορικό λάθος.

Η απειλή αυτή περιλαμβάνει και την Ελλάδα, καθώς 12 Ρώσοι διπλωμάτες κηρύχθηκαν personae non gratae από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1511623626486947842?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1511623626486947842%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pentapostagma.gr%2Fethnika-themata%2F7081216_ypex-12-rosoi-diplomates-kiryhthikan-personae-non-gratae

Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αντιδρώντας στην ενέργεια της Αθήνας να κηρύξει personae non gratae τους 12 διπλωμάτες και να τους απελάσει, η ρωσική πρεσβεία απάντησε με οργή, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα και σημειώνοντας ότι δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες.

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Την Τετάρτη, 6 Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Ρωσία εν μέσω σφαγών στην Ουκρανία. Αυτό αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, επιβάλλονται κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού κατά των ρωσικών Sberbank και Alfa-Bank. Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές κυρώσεις ενδέχεται να ενισχυθούν ή να αποδυναμωθούν ανάλογα με την επιτόπια κατάσταση. Δηλαδή, ανάλογα με το αν ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τελειώσει ή όχι.
 
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν αρκετές ακόμη κυρώσεις στη Ρωσία:

  • κατά του Μιχαήλ Μισούστιν (επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας) και του Ντμίτρι Μεντβέντεφ (αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας)·
  • ενάντια στα ενήλικα παιδιά του Βλαντιμίρ Πούτιν, της συζύγου και της κόρης του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν επίσης νέες επενδύσεις στη ρωσική οικονομία και συνολικά μπλοκάρουν πλήρως περισσότερα από τα δύο τρίτα του ρωσικού τραπεζικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση στη Μπούσα, όπου βρέθηκαν εκατοντάδες πτώματα αμάχων, συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι, πλάνα με πτώματα στους δρόμους και καμένα αυτοκίνητα έφτασαν στους αρχηγούς κρατών και τους ώθησαν σε μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν και οι έρευνες για τους αυτουργούς της σφαγής βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ