Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Νέος γύρος αντιπαράθεσης στη Βουλή: Ο Πολάκης παραπέμπεται στην Επιτροπή δεοντολογίας

Μετά το χθεσινό σόου του στη Βουλή, παραπέμπεται στην Επιτροπή δεοντολογίας ο βουλευτής του Σύριζα Παύλος Πολάκης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας. 

Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι δεν μπορεί ο κ. Πολάκης να συμπεριφέρεται ως καταληψίας του ιερού βήματος του κοινοβουλίου. Δεν ζητώ συγγνώμη, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αγωγή προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ο κ. Πολάκης τήρησε με την ανοχή που επεδείχθη το νόμο, μίλησε και για τον αναπτυξιακό νόμο, έκρινε μια δικαστική απόφαση και είπε ότι δεν παρεμπόδισε το βήμα της Βουλής.

» Δεν θα συνεχίσω αυτή την κουβέντα. Το αν παρεμπόδισε το βήμα, εν ονόματι του κώδικα δεοντολογίας και του σχετικού κανονισμού της Βουλής, θα το εξηγήσει στην Επιτροπή Δεοντολογίας στην οποία θα παραπεμφθεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

Έπειτα από μιάμιση ώρα πολιτικής θύελλας για το χθεσινό ακτιβιστικό σόου του Παύλου Πολάκη στη Βουλή,  το μεσημέρι της Τρίτης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τον λόγο και ανέβηκε στο βήμα για συνεχίσει την ομιλία που διακόπηκε το βράδυ της Δευτέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει, ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε ότι δεν έκανε κατάληψη του βήματος της Βουλής και κατηγόρησε τον προεδρεύοντα Χαράλαμπο Αθανασίου για πραξικοπηματική ενέργεια, όταν αποφάσισε να τουθ αφαιρέσει τον λόγο. Έπειτα από μια σύντομη εισαγωγή, ο Παύλος Πολάκης συνέχισε με την ομιλία που είχε ετοιμάσει για τις φαρμακοβιομηχανίες. 

«Δεν έχετε δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια και με μεθόδους αυτοδικίας να διορθώνετε αυτό που νομίζετε ότι έγινε λάθος» είπε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας αναφερόμενος στο χθεσινό σόου του Παύλου Πολάκη που όπως είπε δημιούργησε μια «δυσάρεστη, αποκρουστική εικόνα» για το κοινοβούλιο.

«Δεν είμαστε εδώ για να σφυγμομετρούμε απόψεις αλλά για να εφαρμόζουμε τον κανονισμό» είπε ο Κώστας Τασούλας και κάλεσε τους 300 βουλευτές να διαφυλάξουν τα έσχατα όρια του κοινοβουλίου «που είναι ο κανονισμός του, που είναι η αρχή της πλειοψηφίας». 

Η πυροσβεστική παρέμβαση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων έγινε στην έναρξη της συζήτησης για τον αναπτυξιακό νόμο που επαναλαμβάνεται σήμερα μετά τη χθεσινή διακοπή λόγω του επεισοδίου ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον προεδρεύοντα Χαράλαμπο Αθανασίου ο οποίος έκλεισε το μικρόφωνο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,  κατόπιν διαφωνίας του γιατί μιλούσε για τη Novartis στο νομοσχέδιο για τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα είχε «πυροσβεστικό» χαρακτήρα, αφού εξήγησε ότι ακόμη κι αν αδικήθηκε από τον προεδρεύοντα που του αφαίρεσε τον λόγο, ο βουλευτής πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του προεδρείου και επικαλέστηκε την αρχή της πλειοψηφίας.

Ραγκούσης: Αντισυνταγματική και πραξικοπηματική η συμπεριφορά Αθανασίου

«Ο ελέφαντας μέσα σ' αυτό το κοινοβούλιο είναι η αντισυνταγματική, πραξικοπηματική ενέργεια του προεδρεύοντος να διακόψει την ομιλία του βουλευτή Παύλου Πολάκη» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. «Ο κ. Πολάκης δεν διέκοψε την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης» επιχειρηματολόγησε ο κ. Ραγκούσης.

Στην τοποθέτησή, συγκεκριμένα ο Κώστας Τσούλας είπε: «Η χθεσινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου ήταν αποκαρδιωτική απέναντι σε αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός. Η Βουλή δεν είναι  οποιοδήποτε μέρος όπου παίρνουμε το λόγο για να πούμε και να κάνουμε ότι θέλουμε. Υπάρχει Συνταγματική ελευθερία. Πουθενά το σύνταγμα για έκφραση γνώμης δεν απονέμει δικαίωμα του απεριόριστου. Το απεριόριστο έχει σχέση με την ελευθερία και όχι με την ανοργάνωτη διεξαγωγή συζητήσεων. Η συζήτηση γίνεται βάσει κανονισμού που μας προφυλάσσει από το να είμαστε τμήμα φωνασκούντων ή σπίκερ κόρνερ.

Η τελική ευθύνη για την διεξαγωγή συζητήσεων ανήκει στο Προεδρείο το οποίο είναι διακομματικό. Υπάρχει άρθρο που λέει ότι οι βουλευτές οφείλουν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις προεδρείου.

Υπάρχει περίπτωση βουλευτές να νιώθουν αδικημένοι. Ο Κανονισμός προβλέπει ότι το θέμα λύνεται με συνέχιση του διαλόγου και υπογράμμιση μιας εσφαλμένης ενδεχομένως απόφασης, είτε με μομφή είτε είτε είτε. Αυτό που δεν προβλέπεται είναι θέματα που ανάγονται στον ΚτΒ να λύνονται με τρόπο αυτοδικίας και ακτιβιστικό.

Χθες το προεδρείο αφαίρεσε το λόγο από τον κ. Πολάκη. Δικαιούται ο καθένας να έχει άποψη αλλά το προεδρείο έχει τελικό λόγο. Ο κ. Πολάκης αντί να συμμορφωθεί και να καταφύγει στα μέσα κοινοβουλευτικής αιτίασης κατά της απόφασης κάθισε στο βήμα εμποδίζοντας την συνέχιση διεξαγωγής συζητήσεως. Υπάρχουν 2 θέματα: αφαίρεση του λόγου και το 2ο η συμπεριφορά του που πρακτικά αφαίρεσε το λόγο από τους 23 συναδέλφους τους που περίμεναν να μιλήσουν.

Η Βουλή από το 1875 έχει τελικό όριο. Το τελικό όριο είναι η πλειοψηφία. Το τελικό καταφύγιο είναι πλειοψηφία. Για θέματα συνταγματικότητας, μομφής, παραβίασης κανονισμού, πειθαρχικών μέτρων αποφασίζει η πλειοψηφία. Μπορούμε εδώ με πράξεις ακτιβισμού να ανατρέψουμε αποφάσεις πλειοψηφίας; Την πλειοψηφία την αλλάζει ο λαός κανείς άλλος. Δεν μπορούμε εμείς εδώ να αντικαταστήσουμε την πλειοψηφία με άλλες μεθοδεύσεις που αμαυρώνουν εικόνα του κοινοβουλίου και το διασύρουν. Το θέλατε να γίνει αν δεν θέλει ένας βουλευτής να κατέβει από το βήμα; Να τον σέρνουν για να διασυρθεί το κοινοβούλιο παγκοσμίως; Δεν γίνεται διαφορετικά. Αυτός που αλλάζει την πλειοψηφία δεν είναι ο εκπρόσωπος του λαού εδώ αλλά ο εκπροσωπούμενος όταν φτάσει η ώρα.

Παρακαλώ, όταν αισθάνεται κανείς ότι αδικείται μπορεί να το εκφράσει. Υπάρχουν κοινοβουλευτικά μέσα να το εκφράσει αλλά δεν μπορεί αυτός που αισθάνεται ότι αδικήθηκε να συμπεριφέρεται ως καταληψίας. Χθες ήμουν εκτός Αθηνών και η διαχείριση της εικόνας ενός κοινοβουλίου που κρεμόταν από την διάθεση ενός συναδέλφου που πίστευε ότι αδικήθηκε και προχώρησε σε κατάληψη του βήματος ήταν η χειρότερη στιγμή.

Έχετε δικαίωμα να θεωρείτε άδικες τις πράξεις του προεδρείου και να τις επικρίνετε αλλά δεν έχετε δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια και να νομίζετε ότι με μεθόδους αυτοδικίας να διεκδικείτε ότι νομίζετε.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί από το σημείο που διεκόπη. Ο κ. Πολάκης θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε και η σημερινή εικόνα να διορθώσει την χθεσινή αποκρουστική που απομακρύνει τους πολίτες από το κοινοβούλιο.

Υπάρχουν πολίτες που νομίζουν ότι είμαστε επιεικείς με τον κ. Πολάκη και άλλοι ότι τον αδικούμε. Δεν κάνουμε σφυγμομετρήσεις. Εφαρμόζουμε τους κανόνες και αν κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται υπάρχουν τρόποι να το εκφράσει ενώ η τελική καταφυγή είναι η πλειοψηφία.

Ήθελα να τοποθετηθώ όχι για να συμφωνήσουμε αλλά για να διαφυλάξουμε τα έσχατα όρια του κοινοβουλίου».

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Γιάννης Ραγκούσης. Συγκεκριμένα είπε:

«Εκφράζουμε την λύπη μας για τον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία. Είπατε όσα είπατε καταφεύγοντας σε 2 τακτικές που δεν σας αρμόζουν πρωτίστως θεσμικά. Δεν μπορεί να είναι ο ελέφαντας μέσα στο κοινοβούλιο και να κάνετε ότι δεν βλέπετε. Δεν μπορεί να παραποιείτε τα όσα έγιναν χθες. Τα πραγματικά περιστατικά. Και να μην μιλάτε για τον ελέφαντα. Ο Ελέφαντας που ήρθε χθες και δεν τον διώξατε σήμερα είναι η πρωτοφανής, πραξικοπιματική ενέργεια χθες το βράδυ να αφαιρέσει το λόγο από Έλληνα βουλευτή επειδή διαφωνούσε με όσα έλεγε. Είστε πρόεδρος και δεν σας πρέπει να στιγματιστεί η θητεία σας από την πραξικοπηματική και αντισυνταγματική πράξη του Αθανασίου. Ιστορικό το ατόπημα αυτό που κάνατε σήμερα κ. πρόεδρε.

Σύμφωνα με το άρθρο 67 του Κανονισμού που περιγράφει αυτό που λέμε απρεπής συμπεριφορά και αντικοινοβυλευτική η ομιλία του κ. Πολάκη ήταν απρεπής; Όχι. Υβριστική; Όχι. Βρείτε μια λέξη.

Ήταν προσβλητικός και απρεπής ο κ. Πολάκης; Απολύτως όχι.

Τι επικαλέστηκε πολλές φορές ο κ. Αθανασίου;

Ένα πράγμα , ότι ο κ. Πολάκης ήταν εκτός θέματος σύμφωνα με το άρθρο 66. Γιατί; Γιατί μίλησε για την Νοβάρτις.
Πειθαρχικά μέτρα γιατί είναι εκτός θέματος.

Έδωσε το λόγο ο κ. Αθανασίου σε άλλο βουλευτή; Ήταν ανακριβέστατη η αναφορά σας . Ο κ. Πολάκης δεν εμπόδισε την τοποθέτηση άλλου βουλευτή. Ο Αθανασίου διέκοψε την συνεδρίαση για να έρθει ο ΠτΒ και να υποβάλει μομφή.

Σήμερα ο ΠτΒ υπέβαλε μομφή κατά του κ. Πολάκη; Όχι.

Άρα ένας και μοναδικός λόγος για τον οποίο χθες έγινε το απαράδεκτο σκηνικό μέσα στο κοινοβούλιο ήταν η αντιθεσμική συμπεριφορά του προεδρεύοντος.

Ήταν εκτός θέματος ο κ. Πολάκης;  Αν ισχύει ο προηγούμενος ομιλητής ο κ. Υψηλάντης που αναφέρθηκε στην Νοβάρτις γιατί δεν διεκόπη; Γιατί δεν επιβλήθηκαν και σε αυτόν πειθαρχικά μέτρα;

Τι έχουμε; Έχουμε ακραία προσπάθεια στέρησης του λόγου ελεύθερης έκφρασης από τον προεδρεύοντα την ώρα που δεν έγινε στους προηγούμενους ομιλητές. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό.

Με βάση το άρθρο 66 απαγορεύονται οι γραπτές ομιλίες. Έχει εφαρμοστεί αυτό;

Ήταν εκτός θέματος ο Πολάκης μιλώντας για την Νοβάρτις έχοντας απέναντι τον υπουργό που με προκλητικότητα ζητούσε να του πούμε συγγνώμη όλο το προηγούμενο διάστημα;

Ήταν απολύτως σχετικό ζήτημα για την ανάπτυξη της χώρας καθώς υπάρχουν πολυεθνικές που μοιράζουν για να νοθεύουν τον ανταγωνισμό
Και επι της ουσίας ο Πολάκης και Υψηλάντης μιλούσαν εντός θέματος. Η Νοβάρτις είναι σκάνδαλο που συντελέστηκε μέσα στα μνημόνια με τις παράνομες αυξήσεις φαρμάκων. Δεν υπάρχει πιο ακραίο και ανήθικο σκάνδαλο από αυτό της νοβάρτις.

Απολύτως αδικαιολόγητο και απαράδεκτο και δεν έπρεπε να το πάρετε στην πλάτη σας όλο αυτό κ. Πρόεδρε.

Γιατί τα κάνετε δύσκολα τα πράγματα κ. Γεωργιάδη; Γιατί δεν δίνετε στην δημοσιότητα την απόφαση αρχειοθέτηση της υπόθεσής σας γιατί φέρατε μόνο έξι σελίδες.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Δεν είχαμε καμία παραβίαση του Κανονισμού. Εϊχαμε παραβίαση του Συντάγματος και του άρθρου 60 που λέει ότι η ελευθερία λόγου βουλευτή δεν υπόκειται σε περιορισμούς

Γιατί δεν ήταν εκτός θέματος η αναφορά Νοβάρτις;

Γιατί τόση ώρα που μιλώ για την Νοβάρτις δεν με παρατηρήσατε κ. Πρόεδρε.

Να ξέρετε κ. Πρόεδρε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επειδή το ζήτημα Νοβάρτις είναι συναφές με το νομοσχέδιο θα έχουν αναφορές στην ομιλία τους για την υπόθεση αυτή.

Εμείς σας ζητούμε έστω και τώρα . Να αποδοκιμάσετε τον κ. Αθανασίου. Για την αντισυνταγματική πραξικοπηματική του συμπεριφορά. Να αποδοκιμάσετε τον Γεωργιάδη που μετά την Ζαρούλια της ΧΑ ήταν αυτός που κατέγραφε το κοινοβούλιο και συναδέλφους του σαν μια άλλη θρας ΤΒ της κυβέρνησης Φουρθιώτη. Και αν αυτό δε είναι αντικοινοβουλευτικό που έκανε ο Γεωργιάδης τι άλλο είναι;

Από αυτό το βήμα ο Μητσοτάκης δεν ήταν αυτός και μόνο τα γουνάκια και τήβεννο δικαστή δεν φόρεσε όχι μόνο για να αμφισβητήσει το τεκμήριο αθωότητας δημοσιογράφων αλλά τους καταδίκασε. Μοίρασε ποινή.

Για εμάς και το λαό το συμπέρασμα είναι προφανές για όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από την Βουλή. Υπάρχει συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης οποιουδήποτε έχει άλλη γνώμη. Συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης θεσμικών λειτουργών βασικών πυλώνων του Δημοκρατικών μας αρχών. Τρομοκρατούνται δημοσιογράφοι όπως στα παλιά χρόνια της Δεξιάς τότε που ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε πει ότι ένας είναι ο δρόμος για το λαό τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες όταν έχει απ[έναντι του μια δεξιά.

Είστε γελασμένοι απολύτως γιατί σε όλες τις φάσεις σύγχρονης ιστορίας υπάρχει ένα όριο σημείο καμπής το οποίο έχετε ξεπεράσει.
Μια φράση για να αποτυπωθεί στα πρακτικά. Όσο η δεξιά δεν θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά και θα αναβιώνει τις χειρότερες αντιλήψεις τόσο και ο λαός δεν θα το ξεχνά, Δεν θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά, το σκάνδαλο Νοβάρτις»

Το λόγο έλαβε ξανά ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος ανέφερε:

«Με το ζόρι κόλαση δεν προκαλείται.

Η κόλαση δεν θα έρθει ούτε με αναφορές από βαριές σκληρές φράσεις του παρελθόντος που νομίζουμε τάχα αυτές οι φράσεις μπορούν με χίλια τάχα να έχουν εφαρμογή στο σήμερα. Σήμερα η χώρα και το κοινοβούλιο διοικούνται δημοκρατικά ελεύθερα με σεβασμό στο Σύνταγμα. Δεν θα μετατρέψουμε σε δήθεν τριτοκοσμική διάσταση με κάτι που δεν ισχύει. Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η Βουλή ούτε η χώρα.
Έχω σοβαρό μειονέκτημα. Είναι ότι δεν μπορώ να προσποιηθώ τον θυμωμένο και μου αδυνατίζει τα επιχειρήματα. Να υιοθετήσω πομπόδεις εκφράσεις.

Υπάρχει η αφαίρεση του λόγου. Υπάρχει και η κατάληψη του βήματος της Βουλής.  

Κύριε Πολάκη ποιος σας είπε ότι η κατάληψη της Βουλής είναι μια στάση η οποία δεν συνιστά τρομοκρατία παραβίαση του συντάγματος προσβολή της βαθειάς έννοιας του κοινοβουλευτισμού. Για φανταστείτε να λέγαμε και εμείς τα ίδια. Ιδίως όσοι από εμάς έχουν πλούσιο λεξιλόγιο από την φαρέτρα των επιθετικών προσδιορισμών. Εκεί θα πάμε; Είναι πανεύκολο.

Το μικρόφωνο χθες έκλεισε με απόφαση του Προεδρείου. Η άμυνα σε αυτή την απόφαση δεν είναι η κατάληψη του βήματος. Προβλέπεται άμυνα δημοκρατική και όχι τρομοκρατική.

Το πολύ να βραχνιάσετε. Κόλαση την Βουλή δεν θα την κάνετε».


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης επέστρεψε το γάντι στον κ. Ραγκούση λέγοντας μεταξύ άλλων: «προσβάλατε την παράταξη της ΝΔ. Την παράταξη που έβαλε την Δημοκρατία και το Σύνταγμα την χώρα μας. Είναι άκρως προσβλητικό για το πολιτικό σύστημα της χώρας να προσβάλλεται το κόμμα που αποκατέστησε την Δημοκρατία Είναι στο πλαίσιο της λειτουργίας της Βουλής η κατάληψη του βήματος της Ολομέλειας; Αυτό που έγινε ήταν πρωτόγνωρο και απαράδεκτο. Ακόμα και αν κάποιος συνάδελφός νιώθει ότι αδικείται δεν μπορεί να καταφεύγει σε τέτοιες πρακτικές. Η εικόνα ήταν αποκρουστική. Ευχόμαστε όλοι να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοιες εικόνες».

Με τακτική ίσων αποστάσεων εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη. Απευθυνόμενη στην ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ είπε «Σας καταγγέλλουμε για την μεθοδευμένη πόλωση που επιχειρείτε. Είναι ξεκάθαρο. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχετε στόχο να πολώσετε τα ακροατήριά σας. Είστε κατώτεροι τον περιστάσεων και του χρέους σας»

Για «κοκορομαχία» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστηρίζοντας ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να «συγκαλύψουν την ταύτιση απόψεων μέσα από στημένες συγκρούσεις». «Ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη του σε αυτά τα κακόγουστα σόου» είπε.

«Είστε όλοι αμετανόητοι και υποκριτές», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας.


Η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ξεπέρασε όλα τα προγνωστικά, καθώς αποδείχθηκε όχι μόνο επεισοδιακή, αλλά και ημιτελής. Και αυτό, γιατί διακόπηκε οριστικά για χθες το βράδυ και μετά από παύση τουλάχιστον μιας ώρας, στη διάρκεια της οποίας ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Παύλος Πολάκης παρέμενε στο βήμα και δεν αποχωρούσε, παρότι η ομιλία του είχε διακοπεί από τον Προεδρεύοντα της συνεδρίασης, Χαράλαμπο Αθανασίου.

Βατήρας για την εκτόξευση του πολιτικού θερμόμετρου στην αίθουσα της Ολομέλειας αποτέλεσε η επιλογή του κ. Πολάκη να επικεντρωθεί στην υπόθεση της Novartis, επιτιθέμενος προσωπικά στον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, αντί να τοποθετηθεί επί του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, το οποίο συζητείτο στην εθνική αντιπροσωπεία. Για το λόγο αυτό, ο Προεδρεύων της συνεδρίασης, Χαράλαμπος Αθανασίου κάλεσε επανειλημμένα τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εφαρμόσει τον Κανονισμό της Βουλής και να τοποθετηθεί για το ζήτημα της ημερήσιας διάταξης, δηλαδή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Η συνεχής, ωστόσο, άρνηση του κ. Πολάκη να εναρμονιστεί με το πραγματικό αντικείμενο της συζήτησης, ανάγκασε τελικά τον κ. Αθανασίου να διακόψει τη συνεδρίαση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...