Πολιτική

Σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα σήμερα στην Βουλή για την μελέτη Τσιόδρα - Μέτρα στήριξης ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός

Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών απέναντι στην έκρηξη της ακρίβειας στην ενέργεια, είναι το βασικό τρίπτυχο της παρέμβασης σήμερα του Πρωθυπουργού, στη συζήτηση για την ψήφιση του Προϋπολογισμού.

Διευκρινίσεις για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα από τον Πρωθυπουργό

Το κοινοβουλευτικό θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει “κόκκινο” με αφορμή την υπόθεση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα, η οποία έχει κάνει… “μύλο” το πολιτικό σκηνικό.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να σηκώσει το γάντι που πετά ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν ήταν σε γνώση του ή και συνεργατών του η ίδια η μελέτη πριν από τη δημοσίευση της. Ωστόσο αναμένεται να τονίσει ότι τα όσα αναφέρουν οι δύο καθηγητές αφορούν σε γνωστές διαπιστώσεις – που έχουν συζητηθεί στη διάρκεια της πανδημίας – για αυξημένη θνητότητα όταν το σύστημα υγείας δέχεται πίεση αλλά και αδυναμίες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, και να τονίσει πως ο ίδιος έχει πολλές φορές τοποθετηθεί δημόσια για την ανάγκη ανασυγκρότησης του Ε.Σ.Υ.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι… γι’ αυτό ακριβώς, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς ο εμβολιασμός αποτρέπει στις περισσότερες περιπτώσεις την ανάγκη για εντατική θεραπεία, όπως θα σημειώσει, ενώ θα κάνει ειδική αναφορά στη στήριξη του Ε.Σ.Υ. και στον υπερδιπλασιασμό των κλινών Μ.Ε.Θ. επί διακυβέρνησης της Ν.Δ. (1.300 σήμερα από 557 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ).

Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει τα πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τους ότι όχι μόνο δεν είχαν ενωτική διάθεση απέναντι στον κοινό εχθρό, την πανδημία, αλλά ότι με τη στάση τους υπονόμευσαν την εθνική προσπάθεια υπέρ του εμβολιασμού. Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τον κατηγορήσει ευθέως ότι επενδύει στην έξαρση της πανδημίας και επιχειρεί να αξιοποιήσει τις συνέπειες της για κομματικούς σκοπούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Στην τοποθέτηση του ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού μετά τις γιορτές, εφόσον η μετάλλαξη “‘Όμικρον” κάνει ζωηρή την εμφάνιση της στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο… πήχης αναμένεται να κατέβει από τα 60 χρόνια που είναι σήμερα, στα 50 έτη.

Μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια της ενέργειας

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει και τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει έκπτωση 16% στο φυσικό αέριο για Οκτώβριο και Νοέμβριο για όλους τους καταναλωτές, με το μέτρο να εφαρμόζεται αναδρομικά. Η έκπτωση αναμένεται να ανέλθει στο 30% για τον Δεκέμβριο, με μέριμνα και για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει τη διεύρυνση της επιδότησης των λογαριασμών, πέραν της κλίμακας των 39 έως 45 ευρώ ανά μεγαβατώρο, με επέκταση του μέτρου και στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Η στήριξη αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στα τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς θα τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Παράλληλα, ειδική μέριμνα θα ληφθεί και για τους αγρότες. ‘Ηδη έχει εξαγγελθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης σε περίπου 200.000 δικαιούχους – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα διευρυνθούν οι δικαιούχοι, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει και ένα μέτρο – “έκπληξη”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ