Πολιτική

Πλεύρης: Η μελέτη Τσιόδρα δεν υπάρχει στο Μαξίμου-Στα «μαχαίρια» με Πολάκη

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στην μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, που έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, λέγοντας πως η συγκεκριμένη έρευνα δεν υπάρχει στο Υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός, μιλώντας από τη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2022, τόνισε ότι αναζήτησε τα πρωτόκολλα και πως δεν υπάρχει κατάθεση της συγκεκριμένης μελέτης ενώ πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως γνώση στο Μαξίμου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο Θάνος Πλεύρης στράφηκε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην κριτική που άσκησε λέγοντας πως για κάθε άνθρωπο που δεν είναι σε κλίνη ΜΕΘ, την ευθύνη φέρει ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Υγείας ρώτησε εάν για τους 78 ασθενείς που έμειναν εκτός ΜΕΘ στην «ενδεικτική ημερομηνία» της 18ης Ιανουαρίου, έχει ευθύνη η κυβέρνηση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη να απαντά από το έδρανό του ότι «πάντα έχει ευθύνη αυτός που κυβερνά», με τον υπουργό να διευκρινίζει ότι αυτό συνέβη το 2017, «οπότε εσείς ήσασταν υπεύθυνος» και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ακούγεται να λέει ότι «έτσι είναι». 

Ο κ. Πλεύρης είπε επίσης ότι στις 25/07/20117 υπήρχαν 150 κλίνες ΜΕΘ, πλήρως εξοπλισμένες που δεν λειτουργούσαν.

«Μελέτες υπήρχαν και επί Τσίπρα»

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι μελέτες υπήρχαν και το διάστημα της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως αυτή της 27ης/10/2016, για την πανδημία της Η1Ν1, με 196 θανάτους σε 434 κρούσματα που νοσηλεύονταν και με τη διαπίστωση ότι οι διασωληνωμένοι που περίμεναν κλίνη ΜΕΘ, είχαν σημαντικά λιγότερα αποτελέσματα.

Είχαν 16,9 περισσότερες πιθανότητες (να χάσουν τη ζωή τους) διαπίστωνε η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για το 2015-16, ενώ η ίδια μελέτη για το διάστημα 2016-17, χωρίς πανδημία κορονοϊού, αλλά με γρίπη, και με υπουργούς Ξανθό και Πολάκη, οι διασωληνωμένοι με σοβαρή γρίπη, εν αναμονή για κλίνη ΜΕΘ, είχαν σημαντικότερα φτωχότερα αποτελέσματα, ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «ξαφνικά, οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψαν ότι οι αναμονές για κλίνες ΜΕΘ έγιναν στην περίοδο κορονοϊού» ενώ επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε 550 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες λειτουργούσαν οι 438, για μεγάλο διάστημα, διότι καθυστέρησε να τις στελεχώσει.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι διαφορές των αστικών από τα περιφερειακά νοσοκομεία δεν προέκυψαν επί κορονοϊού ούτε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει διπλάσιες νοσοκομειακές λοιμώξεις από την ΕΕ. 

Πολάκης: Συνειδητός ψεύτης ο πρωθυπουργός

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης, ανέφερε η επίμαχη μελέτη «βγάζει τον πρωθυπουργό, όχι άσχετο, αλλά συνειδητό ψεύτη, γιατί την ήξερε όπως οι ίδιοι (σ.σ. οι επιστήμονες) λένε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης: την έδωσαν για να παρθούν μέτρα για το ΕΣΥ».

«Το πιο τρομακτικό, όμως, της μελέτης αυτής είναι πως από τα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα, που ζητάμε και δεν τα δίνετε, είναι ότι από 1η Σεπτεμβρίου του 2020 έως τις 6 Μαϊου 2021, στην χώρα μας πέθαναν 10.576 ασθενείς από Covid, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. 

Eάν λοιπόν αφαιρέσουμε τους 3.988 που ήταν οι διασωληνομένοι που πέθαναν, είτε εντός είτε εκτός των ΜΕΘ, μένουν 6.588 αθενείς. Πού πέθαναν αυτοί; Θα σας πω εγώ πού πέθαναν αυτοί, γιατί αυτά έχουν δημοσιευτεί από τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Τζανετή: 1.800 πέθαναν στα σπίτια τους, 800 φτάνοντας στα ΤΕΠ επειδή δεν υπήρχε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι υπόλοιποι σε κάποια κλινική covid, σε κάποιο ράντζο, μόνοι τους, χωρίς συγγενείς, χωρίς επαρκείς γιατρούς που δεν επαρκούσαν, και άντε και με λίγο οξυγόνο. Αυτό είναι το τρομακτικό!» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ήταν ξεκάθαρος:«σταματήστε να μας κουνάτε το δάκτυλο και να πιάνεστε από λέξεις. Εμείς σας κάνουμε βαθιά πολιτική κριτική».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ