Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Η Μέρκελ σήμερα στην Αθήνα: Δείπνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Είναι η τελευταία πράξη μιας πολυκύμαντης σχέσης που κράτησε στο σύνολο της 16 χρόνια, αλλά στην πραγματικότητα κορυφώθηκε τα χρόνια της ευρωκρίσης!

Έπειτα από πρόσκληση που της απηύθυνε ο Πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο ΕΕ. – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, η Άνγκελα Μέρκελ, έρχεται το απόγευμα στη χώρα μας για συνάντηση με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.  

“Η επίσκεψη έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα για την έλευση της Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η «μητερούλα» (όπως την αποκαλούν στη Γερμανία) είναι πιθανό να δοκιμάσει να «νουθετήσει» για μια τελευταία φορά την πολιτική ηγεσία της χώρας στις ιδιαίτερες συζητήσεις που θα γίνουν χωρίς δημοσιότητα. Τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό είναι τα δύο θέματα για τα οποία αναμένονται πιέσεις από την πλευρά της. Εκτός από αυτά, θα συζητηθούν και τα ενεργειακά που την ενδιαφέρουν – γύρω από τα οποία υπάρχουν επίσης εκκρεμότητες. 

Το ρεκόρ χαμηλής δημοφιλίας στην Ελλάδα

Πολλές ελληνικές δημοσκοπήσεις από το 2010 και μετά στην Ελλάδα έχουν καταδείξει ότι η δημοφιλία της Άνγκελα Μέρκελ στην χώρα μας παραμένει η πιο χαμηλή στην Ευρώπη, όπως και η εμπιστοσύνη στη Γερμανία. Τα ίδια αποτελέσματα προκύπτουν και από πρόσφατη παγκόσμια έρευνα του κέντρου ερευνών Pew, όπου τα χαμηλότερα ποσοστά δημοφιλίας η Μέρκελ τα έχει στην Ελλάδα. 

Στην έρευνα της Pew, στην οποία συμμετείχαν 17.823 άτομα από 16 χώρες με αναπτυγμένες οικονομίες από όλο τον κόσμο και τα ποσοστά αποδοχής της Μέρκελ ξεπερνούν τα ποσοστά των Μπάιντεν, Μακρόν και Πούτιν, το 79 % των ερωτηθέντων (συνολικός μέσος όρος) έχει θετική άποψη για τη Γερμανία και το 77 % απαντά ότι εμπιστεύεται τη Μέρκελ. Στην Ολλανδία και την Ισπανία το ποσοστό των πολιτών που την εμπιστεύεται φτάνει το 90%.

Στη μεγάλη αυτή αποδοχή που έχει η Μέρκελ υπάρχει μία εξαίρεση και αυτή είναι η Ελλάδα, στην οποία μόνο το 30% των ερωτηθέντων εξέφρασε την εμπιστοσύνη του σε αυτήν και παρομοίως μόνο το 32% των Ελλήνων έχει θετική άποψη για τη Γερμανία.

Τι θα συζητηθεί

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Μητσοτάκης και Μέρκελ, το πρωί της Παρασκευής, θα κάνουν επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ ψηλά στην ατζέντα θα είναι οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν επίσης το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό πεδίο, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες εν μέσω πανδημίας.

Συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και δείπνο προς τιμήν της

Νωρίτερα, στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής, η Άνγκελα Μέρκελ θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ σήμερα το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει ιδιωτικό δείπνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ‘Ανγκελα Μέρκελ έρχεται στην Αθήνα λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη της στην Τουρκία και τη συνάντηση της με τον Ερντογάν.

‘Ένα περίπου 24ωρο πριν το ταξίδι της στην Ελλάδα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ διεμήνυσε πως, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί πάντα ότι οι λύσεις στα προβλήματα μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού», κι ότι… «αυτό η καγκελάριος το κατέστησε σαφές και κατά τις συνομιλίες της πρόσφατα στην Τουρκία».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ