Πολιτική

Βγαίνει ο Στρατός! Ασκήσεις “διαχείρισης κρίσεων” σαν πρόβα για αστικό πόλεμο

Προ μηνός εντύπωση προκάλεσαν οι αστικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρίγα της Λετονίας και συνάμα εξόργισαν τους κατοίκους καθώς οι στρατιώτες πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές ασκήσεις στους δρόμους της λετονικής πρωτεύουσας.

Η πόλη μετατράπηκε σε προσομοιωμένη εμπόλεμη ζώνη, με βαριά οπλισμένους στρατιώτες να πυροβολούν με όπλα ανάμεσα σε έκπληκτους πολίτες, στους οποίους φαίνεται ότι δεν είχε δοθεί καμία προειδοποίηση για τις ασκήσεις. Τα πλάνα της άσκησης δεν έδειξαν κανένα σημάδι ή όριο καθώς πολίτες περνούσαν μέσα από ομάδες στρατιωτών που πυροβολούσαν ο ένας τον άλλον, που πραγματοποιούσαν ασκήσεις μάχης και παραβιάσεις κτιρίων στο πλαίσιο πολεμικών ασκήσεων που διεξάγονταν από χώρες του ΝΑΤΟ.

Τότε η λετονική κυβέρνηση αντιμετώπισε σφοδρή κριτική, αλλά οι αναλυτές έμειναν στην κορυφή του παγόβουνου αγνοώντας της τεράστια βάση του! Είπαν τότε πως αφορμή για την άσκηση ήταν η Ρωσία και οι δικές της στρατιωτικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία, την Αρμενία, την Ινδία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν και τη Μογγολία σε εννέα διαφορετικές τοποθεσίες.

Οι σκηνές έκοβαν την ανάσηα των έκπληκτων περαστικών...Μετά την κατακραυγή, ο στρατός ζήτησε μια αόριστη συγγνώμη, δηλώνοντας ότι χρησιμοποιεί μόνο ειδικά φυσίγγια για τέτοιες περιπτώσεις και επιμένοντας ότι δεν προκλήθηκε καμία ζημιά. Το δε υπουργείο Άμυνας της Λετονίας απηύθυνε έκκληση στο κοινό για «ψυχραιμία και κατανόηση για τις ασκήσεις», οι οποίες είπε ότι ήταν απαραίτητες (!) και δεν αποτελούσαν απειλή για τους κατοίκους της πόλης. Και το θέμα έληξε εκεί...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

400 στρατιώτες εκπαιδεύονται στη μέση της Στοκχόλμης

 

Κι αν υποθέσουμε πως αυτό που συνέβη στη Ρίγα ήταν μεμονωμένο, αυτό που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο στη Στοκχόλμη τι ήταν;

Το Σαββατοκύριακο, σχεδόν 400 στρατιώτες και αξιωματικοί με εξοπλισμό μάχης έκαναν ασκήσεις στο κέντρο της Στοκχόλμης. Είναι η πολεμική μονάδα Livbataljonen των Life Guards που ασκεί την άμυνα της Στοκχόλμης. Η άσκηση είχε προγραμματιστεί από νωρίς το βράδυ του Σαββάτου 9 Οκτωβρίου έως την Κυριακή το πρωί 10 Οκτωβρίου.

Η μονάδα Life Guards , μεταξύ άλλων, έστησε φρουρούς και οδοφράγματα και στρατιώτες που περιπολούσαν στην περιοχή όλη τη νύχτα. Οι στρατιώτες μετέφεραν εξοπλισμό μάχης. Σκοπός της άσκησης ήταν “να ασκηθεί το κύριο καθήκον της μονάδας σε κρίση και πόλεμο: η προστασία και η παρακολούθηση κοινωνικά σημαντικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Στοκχόλμης”.

Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε κτίρια στο Telestaden, Farsta, στη Στοκχόλμη. Οι ασκήσεις στην περιοχή της Στοκχόλμης είναι το αποκορύφωμα μιας μακρύτερης άσκησης με συνολικά σχεδόν 400 άτομα και περιλαμβάνουν τόσο απασχολούμενο προσωπικό, στρατευμένους, κλπ

Με αφορμή λοιπόν την Ρίγα αρχικά και την Στοκχόλμη έπειτα αναλυτές ερμηνεύουν την στάση κάποιων κυβερνήσεων ή νατοϊκών κέντρων αποφάσεων για ασκήσεις “διαχείρισης κρίσεων” σαν πρόβα για αστικό πόλεμο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρετανία-Αυστραλία

 

Άλλωστε η παρουσία του Στρατού σε διάφορες χώρες αυξάνεται με κάθε αφορμή. Για παράδειγμα προ ημερών στην Βρετανία με αφορμή την κρίση καυσίμων περίπου 200 στρατιωτικοί - εκ των οποίων οι μισοί οδηγοί - αναπτύχθηκαν στην επιχείρηση Escalin,

Το δε περασμένο καλοκαίρι με αφορμή τον Covid στο Σίδνεϊ στρατεύματα αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν στην επιβολή του lockdown, Η Αυστραλία ανέπτυξε εκατοντάδες στρατιώτες στο Σίδνεϊ για να βοηθήσουν στην επιβολή του αποκλεισμού λόγω της πανδημίας με αρμοδιότητες περιπολίας αλλά ενδεχομένως και...κάτι παραπάνω! Πολλοί όμως αμφισβήτησαν εάν η στρατιωτική επέμβαση ήταν απαραίτητη, χαρακτηρίζοντάς την βαριά.

Στην Ελλάδα

Αξίζει να θυμίσουμε πως προ ετών είχαμε και στην Ελλάδα επανάληψη της άσκησης Καταστολής Πλήθους «ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ» στην περιοχή Νέα Σάντα το 2013 στο Κιλκίς με την  ονομασία  «ΤΑΛΩΣ-13». Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της  Επιχειρησιακής Αξιολόγησης του Σχηματισμού "HELBROC" και συμμετείχαν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουκρανία. Πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό που παίρνει εντολές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επεμβαίνει κατόπιν απόφασης αποκλειστικά και μόνο από τον ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Δημοσιεύματα επίσης ανέφεραν το 2015 πως παρόμοια άσκηση διεξήχθη στην Κω... 

Ρωσία 

Τέλος σε "αστικό τοπίο" διεξήχθη και μια ακόμη άσκηση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων αυτήν την φορά. 

Το βίντεο δείχνει τις Ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις να προσομοιώνουν μια τακτική βαλλιστική ασπίδα σε μίνιβαν σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο με βολές για σκοπούς εκπαίδευσης και επίδειξης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...