Πολιτική

Μηταράκης στα εγκαίνια για την νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή 3.000 φιλοξενούμενων: «Σήμερα η Σάμος "ησυχάζει"»

«Σήμερα η Σάμος "ησυχάζει". Αφήνει πίσω της τις ντροπιαστικές σκηνές στο Βαθύ» τόνισε κατά την τελετή εγκαινίων της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, θυμίζοντας ότι στην πρώτη επίσκεψή του στο νησί ως επικεφαλής του χαρτοφυλακίου της μεταναστευτικής πολιτικής «7,5 χιλιάδες μετανάστες "στοιβάζονταν" στο Βαθύ». «Από Δευτέρα οι 550 περίπου εναπομείναντες θα μεταφερθούν εδώ. Στη νέα ελεγχόμενη Δομή», ανακοίνωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝέα περίοδος

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι η σημερινή τελετή «δεν σηματοδοτεί απλώς τη κατάργηση του ΚΥΤ στο Βαθύ, αλλά συνολικά μια νέα περίοδο, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την συνεχή και δραστική μείωση- στην πράξη -των επιπτώσεων του Μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες».

«Κάνουμε πράξη ό,τι δεσμευτήκαμε στις νησιωτικές κοινωνίες. Δημιουργήσαμε μια δομή σύγχρονη και ασφαλή για διαμένοντες, εργαζόμενους αλλά και κατοίκους, μακριά από τον αστικό ιστό» εξήγησε ο Υπουργός Μετανάστευσης στην ίδια κατεύθυνση, ενώ υπογράμμισε ότι η νέα δομή «θα προσφέρει πίσω την χαμένη αξιοπρέπεια σε ανθρώπους που ζητούν διεθνούς προστασίας, αλλά και τους αναγκαίους όρους φρούρησης και περιορισμού για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή».

Ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε την νέα δομή «προμετωπίδα της αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζουμε από την πρώτη στιγμή» αποβλέποντας σε δύο στόχους: την ουσιαστική μείωση τον ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Ανάκτηση ελέγχου

«Έχουμε πλέον εμφανώς ανακτήσει τον έλεγχο, μετά από μια δύσκολη περίοδο. Περίοδο που ξεκίνησε το 2015.Περίοδο που η Ευρώπη δεν θέλει να ξαναζήσει» υπογράμμισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και προανήγγειλε ότι «σε λίγες ημέρες κλείνουμε την παλιά δομή μέσα στο Βαθύ, παραδίδοντας στον Δήμο και τους κατοίκους τον χώρο και ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίησή του, αλλάζει σελίδα».

Επιπρόσθετα, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι το ίδιο μοντέλο δομών θα επεκταθεί, σημειώνοντας ότι «σε λίγους μήνες ακολουθεί η Κως, η Λέρος και λίγο αργότερα, μέσα στο 2022, η Χίος και η Λέσβος».

«Η ολοκλήρωση του εθνικού συστήματος υποδοχής είναι ακόμα μία απόδειξη ότι το status του Μεταναστευτικού μεταβλήθηκε άρδην μέσα στον προηγούμενο χρόνο» τόνισε ο ίδιος.

Γυρνώντας το χρόνο πίσω, «την περίοδο 2015-2019, τα νησιά μας σήκωσαν ολομόναχα το βάρος του Μεταναστευτικού, με τις άναρχες δομές που υπήρχαν σε αυτά να μετατρέπονται σε μνημεία αναλγησίας και εστίες διεθνούς κριτικής κατά της χώρας μας» περιέγραψε ο κ. Μηταράκης, δεσμευόμενος ότι «σε αυτά τα “μελανά” σημεία για την ιστορία και το τουριστικό προϊόν των νησιών μας, βάζουμε οριστικό τέλος».

«Από τη Σάμο στέλνουμε το μήνυμα σε όλα τα νησιά. Εικόνες σαν της Μόριας και του Βαθέος ανήκουν στο παρελθόν. Η σημερινή είναι η εικόνα αυτής της νέας δομής» εξήγησε ο Υπουργός, διευκρινίζοντας ακόμη πως «οι δομές στα σημεία εισόδου της χώρας δεν φτιάχνονται για μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών. Φτιάχνονται για να εξυπηρετούν με τρόπο που αρμόζει στη χώρα μας, την ιστορία της αλλά και τις ευρωπαϊκές αξίες τις ανάγκες μας, στο Μεταναστευτικό».

«Τις συνέπειες πλέον του να είμαστε ανέτοιμοι, οι νησιώτες τις έχουμε βιώσει με το πιο βάναυσο τρόπο στην καθημερινότητα μας» υπενθύμισε με νόημα ο κ. Μηταράκης και ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αρωγή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία της Σάμου για τη συνεργασία, αλλά και την κατασκευάστρια εταιρία για την ποιότητα του έργου.

Η Νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή

Η νέα δομή φιλοξενίας υπηκόων τρίτων χωρών στη Σάμο αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 154 στρ., στη θέση «Ζερβού» του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Είναι δυναμικότητας 3000 φιλοξενούμενων:

· 1.560 άτομα γενικός πληθυσμός

· 240 ασυνόδευτα ανήλικα

· 240 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες

· 960 στο ΠΡΟΚΕΚΑ

Η νέα δομή περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες τεχνικές και λειτουργικές υποδομές που την καθιστά μία ασφαλή, ελεγχόμενης πρόσβασης εγκατάσταση, με αναβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων αλλά και εργασίας για τους εργαζόμενους σε αυτήν.

Το έργο κατασκευής της νέας δομής, ανατέθηκε στην κατασκευαστική εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., τον Οκτώβριο του 2020, έπειτα από διεθνή ανοικτό διαγωνισμό, στον οποίο εκδήλωσαν συμμετοχή όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της Χώρας.

Ο προϋπολογισμός κατασκευής είναι περίπου 38 εκ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζώντας σε γειτονιές

Για τη λειτουργία της έχουν εφαρμοστεί μια σειρά από επιχειρησιακές καινοτομίες, όπως:

· Η οργάνωση δομής σε γειτονιές/ διακριτούς χώρους.

· Διακριτοί χώροι φιλοξενίας / γειτονιές για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως ασυνόδευτα ανήλικα/ μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και χώρος φιλοξενίας γενικού πληθυσμού, νέων αφίξεων και χώρος καραντίνας.
Σε κάθε γειτονιά λειτουργούν:

· Χώροι εστιατορίων με πρόσθετη χρήση ως χώροι κοινόχρηστων δραστηριοτήτων και χώροι διανομής μη εδώδιμων αγαθών

· Χώροι άθλησης

· Χώροι αναψυχής – παιδικές χαρές

· Κοινόχρηστα πλυντήρια

· Κοινόχρηστες κουζίνες

· Κυλικεία για κάλυψη αναγκών

· Πολλαπλοί χώροι διοίκησης και στέγασης υπηρεσιών όπως ιατρεία, σχολικές αίθουσες και γραφείο ψυχοκοινωνικών και νομικών υπηρεσιών.

· Χώροι πρασίνου καλύπτουν το 25% των συνολικών χώρων της δομής, ενώ όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι κλιματιζόμενοι (διαμονής και διοίκησης)

· Σύστημα ανακύκλωσης των αρδεύσιμων υδάτων που προκύπτουν από την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, είτε προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τις τουαλέτες, είτε για την άρδευση της δομής και των περιβαλλόντων αναδασωτέων εκτάσεων

· Επαρκές σύστημα πυρόσβεσης

Φύλαξη 24/7

Η νέα ΚΕΔ στη Σάμο φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης όλο το 24ωρο με παρουσία 50 ένστολων σε κάθε βάρδια.

Ασφάλεια - έλεγχος

Το σύνολο της δομής περιβάλλεται από διπλή περίφραξη ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, η οποία σε συνδυασμό με την εγκατάσταση στην είσοδο των απαραίτητων συστημάτων ελέγχου, όπως τουρνικέ, μαγνητικές πύλες, x-rays, σύστημα access control δύο παραγόντων (ταυτότητα και αποτύπωμα), εξασφαλίζει την ασφαλή και ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο από τη δομή σε όποιον το δικαιούται.

Επιπλέον, σε όλη την έκταση της δομής έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης (CCTV), το οποίο χρησιμοποιεί «έξυπνο» λογισμικό με σκοπό να προειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα, ενώ έχει τη δυνατότητα να δίνει ειδοποιήσεις και εικόνα στο Τοπικό Κέντρο Συμβάντων, στο Κέντρο Ελέγχου στην Αθήνα και στα Κέντρα Ελέγχου λοιπών εμπλεκόμενων φορέων (π.χ. Ελληνική Αστυνομία). Επίσης, περίφραξη καθώς και τουρνικέ με καρταναγνώστες έχουν τοποθετηθεί και στις διακριτές ενότητες της δομής για την προστασία των εργαζόμενων σε αυτές αλλά και των ευάλωτων ομάδων, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι χώροι διαμονής αναπτύσσονται σε 14.250 τ.μ. και διαιρούνται σε διακριτές ζώνες, ενώ αποτελούνται από 240 οικίσκους των 25 τ.μ. έκαστος με χωρητικότητα 4 άτομα ανά οικίσκο, 7 ισόγεια κτίρια διαμονής των 500 τ.μ. με χωρητικότητα 120 άτομα ανά κτήριο και 2 των 400 τ.μ. έκαστο με χωρητικότητα 120 άτομα ανά κτήριο. Η τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο θα γίνεται βάσει εθνοτικών και κοινωνικών κριτηρίων (οικογένειες, άτομα με κινητικές αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυες),

Στη νέα δομή στη Σάμο επιπλέον, περιλαμβάνονται:

· Χώρος Διαμονής ΠΡΟΚΕΚΑ (8 ισόγεια κτίρια διαμονής των 500 τ.μ. έκαστο, συνολικής δυναμικότητας 960 ατόμων),

· Χώρος καραντίνας covid-19 (37 οικίσκοι των 25 τ.μ. έκαστος),

· Υγειονομικοί χώροι (4 οικίσκοι και 3 ισόγεια κτίρια συνολικής επιφάνειας 760 τ.μ.),

· Χώροι διοίκησης (39 οικίσκοι και 18 ισόγεια κτίρια, συνολικής επιφάνειας 3.600 τ.μ.),

· Χώροι δημιουργικής απασχόλησης (17 οικίσκοι, συνολικής επιφάνειας 850 τ.μ.),

· Αίθουσα υπολογιστών (1 οικίσκος 50 τ.μ.),

· Εστιατόρια (8 ισόγεια κτίρια, συνολικής επιφάνειας 2.600 τ.μ.)

· Χώροι Διανομής Φαγητού (4 οικίσκοι των 25 τ.μ. έκαστος),

· Χώροι διανομής NFIs (6 οικίσκοι των 25 τ.μ. έκαστος),

· Χώροι καταστημάτων (16 οικίσκοι των 25 τ.μ. έκαστος), των οποίων η άδεια χρήσης θα δίδεται είτε από τον οικείο Δήμο είτε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

· Χώροι πλυντηρίων και (?) κουζίνας (19 οικίσκοι των 25 τ.μ. έκαστος),

· Χώροι πολιτισμικών δραστηριοτήτων (οικίσκοι - τ.μ. ??)

· Χώροι εκδηλώσεων (2 ισόγεια κτίρια, συνολικής επιφάνειας 250 τ.μ.)

· 3 παιδικές χαρές,

· 7 γήπεδα,

· Χώροι στάθμευσης.

Εντός της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Σάμου έχουν υλοποιηθεί γραφειακές υποδομές για περίπου 400 θέσεις εργασίας, που θα καλύψουν τις ανάγκες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ελληνικής Αστυνομίας και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...