Πολιτική

Εμπλοκή Ερντογάν & στη Βουλγαρία: Στήνει κρίση με το μειονοτικό κόμμα

Ο Ερντογάν ως γνωστόν, αναπτύσσει τη θεωρία της επιρροής της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ισχυριζόμενος ότι όλες οι χώρες που ήταν μέρος αυτής, ήταν ένας τομέας ενδιαφέροντος για την Τουρκία.

Ως εκ τούτου, παρατηρείται ένα κύμα συμπαράστασης εκ μέρους της Τουρκίας προς την Βουλγαρία, προκειμένου να πετύχει αυτόν τον σκοπό.

Ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί, είναι η τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας που δημιούργησαν το κόμμα «Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες», που έχει την  υποστήριξη κυρίως μεταξύ μειονοτήτων.

Πρέπει να αναφερθεί, ότι αν και εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Μουσουλμάνων, ιδίως των Τούρκων και σε μικρότερο βαθμό, των Πομάκων (Μουσουλμάνων Βουλγάρων), το κόμμα λαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο ψήφων του από Ρομά, και 9 από τους 36 βουλευτές του δεν είναι μουσουλμάνοι. 

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2014, το 3% των Βουλγάρων, το 83% των Τούρκων και το 44% των Ρομά ψήφισαν υπέρ του κινήματος (ποσοστό-ρεκόρ των ψήφων των Ρομά). 

Η Αντιπροσωπεία του Βουλγαρικού «Κινήματος για Δικαιώματα και Ελευθερίες», με επικεφαλής τον ηγέτη Μουσταφά Καραδάι, βρέθηκε στην Άγκυρα και πραγματοποίησε  συνομιλίες με αξιωματούχους της Τουρκίας.

 Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της αντιπροσωπείας του MRF, με τον αντιπρόεδρο  του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Numan Kurtulmus,  τους υπογράμμισε ότι θεωρούσε την επίσκεψη του MRF ως ένα σημαντικό βήμα για την καθιέρωση ενός καλού διαλόγου, για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων και επίσης στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο Numan Kurtulmus, διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία, ότι η Τουρκία θα θέσει σε εφαρμογή όλες τις προϋποθέσεις, ώστε οι ψηφοφόροι που ζουν στην Τουρκία και κατέχουν βουλγαρική ιθαγένεια, να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους στο τμήμα ψηφοφορίας στην επικράτεια της Τουρκίας.

"Η ύπαρξη των Τούρκων της Βουλγαρίας και η συνέχιση του αμοιβαίου διαλόγου μαζί τους, ωφελεί τόσο την Τουρκία όσο και η Τουρκία σε αυτούς. Αυτό που αποκαλούμε πλούτο του έθνους μας, δεν είναι μόνο τα 84 εκατομμύρια πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας ", δήλωσε εκφράζοντας την ελπίδα, για ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία του MRF στις εκλογές της 11ης Ιουλίου.

Οι Βούλγαροι καλεσμένοι, συναντήθηκαν με τον αρχηγό του κόμματος της αντιπολίτευσης του Κεντρικού αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ανώτερους εκπροσώπους, συμπεριλαμβανομένου του βουλευτή Yuksel Ozkan, ο οποίος είναι μετανάστης από τη Βουλγαρία.

Οι πλευρές συζήτησαν θέματα, που σχετίζονται με την ενίσχυση της συνεργασίας.

Η Τουρκική μουσουλμανική κοινότητα της Βουλγαρίας, ασκεί επιρροή και στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ειδικότερα, το «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει εργαλειοποιήσει αυτήν την κοινότητα, προκειμένου να εισέλθει στα πολιτικά ζητήματα του Βουλγαρικού κράτους.

Στις προηγούμενες βουλγαρικές εκλογές, ο Τούρκος πρόεδρος, προέτρεψε την εν λόγω κοινότητα να υποστηρίξει το κόμμα «Δημοκρατικοί για υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και ανοχή» (DOST).

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι στις 19 Ιανουαρίου 2013, ο Λιουτφί Μεστάν εξελέγη ως δεύτερος πρόεδρος του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες. 

Ο Μεστάν απομακρύνθηκε από την εξουσία, με την επιμονή του ιδρυτή Ντογκάν, επειδή είχε δηλώσει υποστήριξη προς την Τουρκία για το ρωσικό αεροπλάνο που είχε καταρριφθεί, και στη συνέχεια ο Ερντογάν, έβαλε τον Ντογκάν σε μαύρη λίστα, απαγορεύοντάς του την είσοδο στην Τουρκία.

Ο Μέσταν δημιούργησε το δικό του κόμμα, με το όνομα Δημοκρατικοί για την Υπευθυνότητα, την Αλληλεγγύη και την Ανοχή.

Έτσι, παρατηρήθηκε ένα κύμα Βουλγάρων πολιτών, που ζούσαν στην Τουρκία, να ταξιδεύουν στην πατρίδα τους, προκειμένου να ψηφίσουν το προαναφερθέν κόμμα.

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος, είχε δηλώσει πως «Βλέπουμε ότι υπό την προεδρία του αγαπητού μου φίλου Μπόικο Μπορίσοφ, η Βουλγαρία αντιμετωπίζει την κρίση που προκαλείται από την πανδημία.

Με βάση την κατανόηση ότι οι φίλοι που έχουν ανάγκη στηρίζουν ο ένας τον άλλον, η Τουρκία υποστηρίζει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, φιλικούς και αδελφικούς λαούς».

Έτσι, η στάση του Ερντογάν, απέναντι στη Βουλγαρία συνεχίζει να αντικατοπτρίζει τη στάση ενός πρώην ηγεμόνα που κοιτάζει τα εδάφη του.

Ας μην ξεχνάμε, τι είχε δηλώσει ο Ερντογάν στο παρελθόν (2016), για να δικαιολογήσει τις επεκτατικές του βλέψεις. «Η Τουρκία πάντα αγκάλιασε, κάθε καταπιεσμένο και κάθε θύμα και ουδέποτε εγκατέλειψε τους ομοεθνείς της.

Τα γεωγραφικά μας σύνορα, είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς μας. Δεν πρέπει να τα ταυτίζουμε. Σεβόμαστε ασφαλώς τα γεωγραφικά σύνορα, αλλά δεν μπορούμε να οριοθετήσουμε τα σύνορα της καρδιάς μας.

Κάποιοι μας ερωτούν: Γιατί νοιάζεστε για το Ιράκ και τη Συρία; Γιατί νοιάζεστε για τη Γεωργία, την Ουκρανία, την Κριμαία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καραμπάχ, τα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική;» είπε για να προσθέσει:

«Ουδείς ερωτά, όμως, τις χώρες που αναμειγνύονται στην περιοχή μας, έχοντας έλθει από χιλιάδες χιλιόμετρα, τι γυρεύουν εδώ.

 Κανένα από τα εδάφη, για τα οποία ρωτούν τους λόγους του ενδιαφέροντός μας, δεν είναι ξένα προς εμάς.

Σας ερωτώ, αγαπητοί αδελφοί:

Είναι δυνατόν να διαχωρίσουμε τη Ριζούντα από το Μπατούμι;

Είναι δυνατόν να ξεχωρίσουμε την Αδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη ή το Κάρτζαλι;

Πώς είναι δυνατόν να θεωρήσουμε ότι το Γκαζιαντέπ και το Χαλέπι, η Μαρντίν και η Αλ Χασακά ή η Σύρτη και η Μοσούλη, είναι τοποθεσίες που δεν έχουν καμία σχέση η μία με την άλλη; Θα δείτε κάτι από εμάς, σε κάθε χώρα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, από το Χατάι μέχρι και το Μαρόκο. Θα βρείτε σίγουρα ίχνη των προγόνων μας σε κάθε βήμα σας, από τη Θράκη μέχρι και την Ανατολική Ευρώπη»

.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...