Πολιτική

Τσακίρης: Να επενδύσουμε περισσότερο στη γνώση για να προσλάβουμε ικανούς εργαζόμενους

Κατά την ομιλία του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υφυπουργός για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης, έκανε γνωστό ότι το νέο ΕΣΠΑ θα εγκριθεί μέσα στον Ιούνιο. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση του ότι στις αρχές του Ιουλίου θα έχουν υπογραφεί για να ξεκινήσουν, ακολούθως το ερχόμενο φθινόπωρο, οι σχετικές προσκλήσεις και χρηματοδοτήσεις.Κατά την ομιλία του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υφυπουργός για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης, έκανε γνωστό ότι το νέο ΕΣΠΑ θα εγκριθεί μέσα στον Ιούνιο. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση του ότι στις αρχές του Ιουλίου θα έχουν υπογραφεί για να ξεκινήσουν, ακολούθως το ερχόμενο φθινόπωρο, οι σχετικές προσκλήσεις και χρηματοδοτήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θέλουμε να είναι πιο απλουστευμένο», σημείωσε σχετικά σύμφωνα με τα όσα έκαναν γνωστά οι διοργανωτές και μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας: «Σκεφτόμαστε μεγάλες, εμβληματικές προσκλήσεις. Ό,τι είναι πιο ώριμο θα χρηματοδοτείται, δεν θα περιμένουμε όταν ωριμάσει κάτι».

Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένεται μια «γέφυρα» μεταξύ παλαιού και νέου ΕΣΠΑ τους επόμενους μήνες. Υπάρχει μια καλή ροή σχετικά με τους πόρους, με μικρά χρηματοδοτικά κενά, προσέθεσε, ωστόσο υπογράμμισε «έχουμε μείνει πίσω σαν χώρα όσον αφορά στην πολιτική με το ΕΣΠΑ. Για αρκετές προγραμματικές περιόδους χάναμε το βήμα μας. Για παράδειγμα, τα δίκτυα φυσικά αερίου εκτός πόλεων δεν χρηματοδοτούνται πλέον, αφού το αέριο για την ΕΕ θεωρείται πλέον ορυκτό καύσιμο».

Αναφορικά με τη συνδυαστική χρηματοδότηση, επισήμανε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εμπροσθοβαρές και το ΕΣΠΑ έχει μεγαλύτερο περιθώριο. Οπότε, όλα τα έργα μπορούν συνδυαστικά να χρηματοδοτηθούν όπως πρέπει».

«Το έλλειμα ρευστότητας στην Ελλάδα ήταν τρομακτικό όλους αυτούς τους μήνες του lockdown και της πανδημίας. Χωρίς το ΕΣΠΑ θα είχαμε πρόβλημα, ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια του. Χρηματοδότησε μέχρι και δράσεις Υγείας», είπε ακόμη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

«Πλέον βρισκόμαστε στη μετά – covid εποχή και κοιτάμε την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα για την εστίαση αφορά την επανεκκίνηση του κλάδου. Το ίδιο ισχύει και για τον ξενοδοχειακό κλάδο», σημείωσε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς για τις startups, μίλησε για ένα «θαύμα» στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια με την παρουσία τους. «Μικρές εταιρείες προσελκύουν πολύ μεγάλα ποσά από το εξωτερικό. Θα μας φέρουν γρήγορη και βιώσιμη ανάπτυξη», προέβλεψε.

Θετικά αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα ένας κόμβος προσέλκυσης επιχειρήσεων που προάγουν την έρευνα και την τεχνολογία. «Να επενδύσουμε περισσότερο στη γνώση για να προσλάβουμε ικανούς εργαζόμενους», πρότεινε ο κ. Τσακίρης, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Είμαι αισιόδοξος για την Ανάπτυξη και υπάρχουν σημαντικά σημάδια ανάκαμψης και σημαντικά μηνύματα για ξένες επενδύσεις και βιώσιμη Ανάπτυξη», είπε ανακεφαλαιώνοντας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ