Αλέξης Τσίπρας
Πολιτική

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πολιτικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης

Τι λένε τα σχετικά Poll of the Polls για τη χώρα μας;

Στο Europe Elects, λίγο πριν από το Πάσχα (21 Απριλίου) η ΝΔ κερδίζει 42,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 27,2%.Για να μην υπάρχουν απορίες σχετικά με το «θηριώδες» ποσοστό της ΝΔ,ας επισημάνουμε ότι 12 μήνες πριν (τον Απρίλιο του 2020), στο απόγειο της κυβερνητικής επιτυχίας στη διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας η ΝΔ είχε 48,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,8%. Μια πτώση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε ένα χρόνο, δεν είναι ασήμαντη. Από την άλλη η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ είναι αναμφισβήτητη.

Πάμε στην αντίστοιχη Poll of the Polls του Politico. Στις 28 Απριλίου η έρευνα δίνει 44% στη ΝΔ και 27% στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς ένα χρόνο πριν τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 49% και 25%. Πάνω-κάτω οι ίδιες τάσεις. Αξιοσημείωτη κάμψη της κυβέρνησης (5 μονάδες στο Politico) μαζί με αναμφισβήτητη πολιτική κυριαρχία.

Για να ολοκληρωθεί η εικόνα και στα δυο Poll of the Polls εμφανίζεται μια οριακή άνοδος, περίπου μια κατάσταση στασιμότητας για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, κοντά στο 27%. Δεν απειλείται από κανέναν (για τη δεύτερη θέση), ταυτόχρονα δεν απειλεί κανέναν (για την πρωτιά).

Για να αποφύγουμε τον εγχώριο μιζεραμπιλισμό και τις «σκοτεινές» καταγγελίες για τις «πληρωμένες» δημοσκοπήσεις, πήραμε ως σημείο αναφοράς δυο ευρωπαϊκούς οργανισμούς που είναι δύσκολο να ενοχοποιηθούν ότι κινούνται υπό την επήρεια της «λίστας Πέτσα». Τα συμπεράσματα είναι ίδια με τις αντίστοιχες προβολές και εκτιμήσεις που κάνουν και οι δικές μας εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Τα συμπεράσματα είναι προφανή, ακόμη και χωρίς δημοσκοπήσεις. Η κυβερνητική φθορά είναι ορατή αλλά δεν αμφισβητεί το πολιτικό πλεονέκτημα της ΝΔ και του Κ.Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει στρατηγικό πρόβλημα. Αδυνατεί να εκμεταλλευθεί την κυβερνητική φθορά και να αποκτήσει πολιτική και εκλογική δυναμική.

Η μια απάντηση είναι να ξανακαταγγείλει τις δημοσκοπήσεις και ο Αλέξης Τσίπρας να φωνάξει επειγόντως στο γραφείο του τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, τον άνθρωπο που είχε καταφέρει να τον πείσει στις ευρωεκλογές ότι η διαφορά είναι 2-3 μονάδες και το παιγνίδι…ντέρμπι. Τι θα κερδίσει; Πολιτικά απολύτως τίποτα, θα περάσει όμως καναδυο ώρες με ωραία μουσική στα αυτιά.

Η δεύτερη απάντηση είναι ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του να σκύψουν με σοβαρότητα και να αντιληφθούν τις τάσεις που φωτογραφίζουν οι δημοσκοπήσεις. Τις ριζικές αλλαγές στην κοινωνία που προκάλεσαν μια δεκαετία κρίσης και χρεοκοπίας, τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η πανδημία. Ολα αυτά καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. Ακόμη σπουδαιότερο: Με μια κατάλληλη πολιτική, στηριγμένη σ΄αυτές τις αλλαγές, «αλλάζουν» και οι δημοσκοπήσεις. Εκτός και αν ισχύει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο Τσίπρας, δεν μπορεί να αλλάξει και άρα θα βλέπει τα τρένα να περνούν χωρίς να μπορεί να αντιδράσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ