Πολιτική

Τσακαλώτος: O κακός χαμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει μια ενεργή παρουσία σε τρία επίπεδα. Δημόσιος λόγος μέσω αρθρογραφίας και κοινωνικών δικτύων. Βουλή. Κόμμα. Στην πρώτη περίπτωση, οι παρεμβάσεις του είναι σχεδόν πάντα εφ’ όλης της ύλης. Διακρίνει κάποιος εδώ το δικό του σχέδιο αλλά και ιδεολογικό πρόσημο, ένα κράμα βρετανικού φλέγματος και μαρξιστικής σκέψης. Στη Βουλή, σε έναν ρόλο που του ανατέθηκε με κοινή εσωτερική συμφωνία μετά τον συριζαϊκό ανασχηματισμό πριν από καιρό: κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με αρμοδιότητα την οικονομία. Και στο κόμμα, πάντα ως ο άτυπος επικεφαλής των 53+ και στέλεχος της διατασικής Ομπρέλας που εσχάτως κατέγραψε ως ρεύμα αξιοπρόσεκτα ποσοστά στις νομαρχιακές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, γράφει ο Δημήτρης Μανιάτης

Χωρίς πρόσκληση

Κι όμως μια τόσο ηχηρή απουσία του Τσακαλώτου, την εβδομάδα που μας πέρασε, μπορεί να κάνει κάποιον να ξαναδεί αλλιώς όλα τα παραπάνω δεδομένα. Κι αυτό αφού όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζει σε εκδήλωση το πρόγραμμα του κόμματος για την επανεκκίνηση της οικονομίας και από το κάδρο λείπει ο τέως υπουργός Οικονομικών, δίδεται χώρος σε πολλά σενάρια. Ο Τσακαλώτος δεν προσκλήθηκε καν στην εν λόγω εκδήλωση. Είδαμε τους αρμόδιους τομεάρχες, Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση, να είναι δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μια σειρά άλλων προσώπων όπως ο καθηγητής Αιμίλιος Αυγουλέας, η Λούκα Κατσέλη κ.τ.λ. Καλοπροαίρετος θα έλεγε πως ούτε οι επίσης βαρόνοι της οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Δραγασάκης και Σταθάκης, ήταν εδώ. Και θα προσέθετε, όπως έκαναν οι επίσημες πηγές του κόμματος, πως και στο πρόγραμμα του νέου ΕΣΥ δεν ήταν ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Υποψίες για ρήξη με Τσίπρα

Όμως ο Τσακαλώτος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με αρμοδιότητα την οικονομία. Και έλειπε επίσης και από την τηλεσύσκεψη του Τσίπρα με το ΤΧΣ για τα τραπεζικά θέματα και την Πειραιώς. Πολύ περισσότερο, επιβεβαιώνει την απορία και τις υποψίες για ρήξη και αποστάσεις του με τον Τσίπρα μια αποστροφή από αρθρογραφία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου (και με καλή σχέση με τον τέως ΥΠΟΙΚ). «Με έκπληξη παρατήρησα. στη χθεσινή, επικοινωνιακά άψογα οργανωμένη, συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τo οικονομικό του πρόγραμμα, ότι απουσίαζε ο υπουργός που χειρίστηκε επί χρόνια την οικονομία και τα πήγε και καλά» σημείωνε ο Κούλογλου (TVXS). Δίδοντας έτσι λαβή στο σενάριο των αποστάσεων Τσακαλώτου – Τσίπρα που έχει πολλές ερμηνείες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ