Πολιτική

Εν μέσω έκτακτων μέτρων θα ανοίξει το τζαμί στον Βοτανικό;

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ το ανέφερε και πρόσφατα πως ανοίγει το τζαμί στο Βοτανικό με συνοπτικές διαδικασίες!

Με τα νέα δεδομένα όμως και τα μέτρα για τον κορονοϊό να αυξάνονται διαρκώς παραμένει σοβαρό ερώτημα αν υπάρχει λόγος για τέτοια...πρεμούρα!

Πληροφορίες που διαχέονται σε ελληνικά ΜΜΕ και ανακυκλώνονται και από άλλα του εξωτερικού αναφέρουν πως το πρώτο νέο τζαμί στην Ελλάδα θα ανοίξει τον επόμενο μήνα στην Αθήνα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα μπει ένα τέλος σε μια 14ετή διαδικασία που έχει καθυστερήσει το έργο από νομικά ζητήματα και άλλες αντιδράσεις. Ωστόσο αν γίνει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της σύσσωμη την ελληνική κοινωνία, η οποία δοκιμάζετια έντονα με τα μέτρα της πανδημίας και σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο. Πως θα εκλάβουν οι Έλληνες πολίτες το άνοιγμα του τεμένους στο Βοτανικό “εν χορδαίς και οργάνοις” την στιγμή που οι περιορισμοί στην καθημερινότητά μας πολλαπλασιάζονται και τα κρούσματα αυξάνονται;

H ιστορία με την κατασκευή του τζαμιού πάει πίσω στο 2006 με κυέρνηση ΝΔ και πάλι και υπουργό την κα Μαριέττα Γιαννάκου». 

Τρία χρόνια αργότερα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος και η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου προσπάθησαν να αναβιώσουν το έργο, αλλά και πάλι καθυστέρησε επειδή η γη έπρεπε να μεταφερθεί από τον ελληνικό στρατό στο κράτος.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι προσφυγές και οι νομικές υποθέσεις ενώ επίσης οι κατασκευαστικές εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη σύναψη της σύμβασης «εν μέσω ανησυχιών για την πιθανή ζημιά στην δημόσια εικόνα τους και τον φόβο να παρασυρθούν στα δικαστήρια» δίστασαν. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ψήφισε να προχωρήσει το έργο το 2011. Το 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κόλλησε στις θέσεις που εξέφραζαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Τελικά, ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έδωσε το πράσινο φως και ο υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, πριν από τις εκλεγοές του περσινού Ιουνίου έλεγε πως μέχρι τον περσινό Άυγουστο θα είχε εγκαινιάσει επίσημα το τζαμί. 

Ωστόσο, από τότε, το τζαμί έχει μείνει άδειο. Φέτος τον Αύγουστο ορισμένοι Μουσουλμάνοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι το τζαμί δεν θα ανοίξει στο πλαίσιο πολιτικής αντιποίνων από την Ελλάδα μετά την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει το μουσείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ