Πολιτική

Κ. Μπογδάνος: Στοιχεία για την εμπλοκή ΜΚΟ σε κυκλώματα εκμετάλλευσης μεταναστών ζητά ο βουλευτής

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, έθεσε ερώτημα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με το εάν οι αρχές εντόπισαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, εξηγώντας πως «καθίσταται επιτακτικό το ερώτημα αν οι αρχές εντόπισαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων».

Την διαβίβαση στοιχείων στην Βουλή από την έρευνα για την δράση κυκλωμάτων διακίνησης και εκμετάλλευσης προσφύγων και μεταναστών στα οποία εμφανίζονται εμπλεκόμενα και μέλη ΜΚΟ ζητά ο κ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα επικαλείται τις πρόσφατες επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στο κέντρο της Αθήνας με την εκκένωση τριών καταλήψεων στις οποίες επιτήδειοι στοίβαζαν επί χρόνια ανθρώπους υπό απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας «καλύπτοντας πίσω από δήθεν ανθρωπιστικό πέπλο έκνομες ενέργειες» και εξηγεί ότι «καθίσταται επιτακτικό το ερώτημα αν οι αρχές εντόπισαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων καθώς και τη διάπραξη, την οργάνωση, τη χρηματοδότηση, την υποστήριξη ή την ανοχή έκνομων ή και εγκληματικών ενεργειών από ΜΚΟ ή στελέχη τους που εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται στο Κέντρο της Αθήνας με διακηρυκτικό σκοπό την παροχή αρωγής σε πρόσφυγες και μετανάστες, ιδίως δεδομένου ότι οι οργανώσεις αυτές συχνά χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, γεγονός που καθιστά τη διαφάνεια ως προς τη σύνθεση, τη χρηματοδότηση και τη δράση τους αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση, τόσο από πλευράς τους, όσο και από πλευράς της πολιτείας».

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Μπογδάνου έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ,

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ κ. ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

ΘΕΜΑ: «Διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους και εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας».

Οι επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας τους τελευταίους δύο μήνες αποκαθιστούν σταδιακά τη νομοκρατία και την αίσθηση της ασφάλειας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Πρωτεύουσας. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη συμβολική και ουσιαστική σημασία έχει η εκκένωση των τριών καταλήψεων στις οποίες επιτήδειοι στοίβαζαν επί χρόνια ανθρώπους υπό απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, καλύπτοντας πίσω από δήθεν ανθρωπιστικό πέπλο έκνομες ενέργειες.

Κατόπιν αυτού, καθίσταται επιτακτικό το ερώτημα αν οι αρχές εντόπισαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων καθώς και τη διάπραξη, την οργάνωση, τη χρηματοδότηση, την υποστήριξη ή την ανοχή έκνομων ή και εγκληματικών ενεργειών από ΜΚΟ ή στελέχη τους που εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται στο Κέντρο της Αθήνας με διακηρυκτικό σκοπό την παροχή αρωγής σε πρόσφυγες και μετανάστες, ιδίως δεδομένου ότι οι οργανώσεις αυτές συχνά χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους,γεγονός που καθιστά τη διαφάνεια ως προς τη σύνθεση, τη χρηματοδότηση και τη δράση τους αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση, τόσο από πλευράς τους, όσο και από πλευράς της πολιτείας.

Η πλήρης εξάλλου διαφάνεια θα αναδείξει το έργο εκείνων των ΜΚΟ που όντως ανταποκρίνονται στην αποστολή τους με ευσυνειδησία, προσήλωση στο νόμο και τις ανθρωπιστικές αρχές.

Τούτων δοθέντων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ :

1. Αν κατά τις ως άνω επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και αν στο πλαίσιο άλλων παρεμφερών επιχειρήσεων, εντοπίστηκε η συμμετοχή ΜΚΟ ή στελεχών τους στη διάπραξη, την οργάνωση, τη χρηματοδότηση, την υποστήριξη ή την ανοχή έκνομων ή και εγκληματικών ενεργειών υπό το προκάλυμμα δήθεν ανθρωπιστικής δράσης.

2. Αν έχει συνταχθεί κατάλογος των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους και εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας έχοντας ως διακηρυκτικό στόχο την παροχή αρωγής σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και κατάλογος των μελών, στελεχών και συνεργατών τους, των δράσεων και της χρηματοδότησής τους. Εφόσον δεν έχει, αν υπάρχει πρόθεση να συνταχθεί τέτοιος κατάλογος και να δοθεί στη δημοσιότητα.

3. Αν έχει υπάρξει οποιοσδήποτε έλεγχος εκ μέρους φορέων και υπηρεσιών του ελληνικού κράτους ως προς τη διαφάνεια της οικονομικής διαχείρισης των πόρων των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους και εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και της προέλευσης αυτών, δεδομένου ότι οι MKO λειτουργούν με διάφορες νομικές μορφές, ανάλογα με το τι προβλέπεται στο καταστατικό τους (π.χ. σωματείο, ίδρυμα, αστική μη κερδοσκοπική επιχείρηση, κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση κ.λπ.).

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ