Πολιτική

Απόφαση ΣτΕ: Mη νόμιμο το διάταγμα της Γεροβασίλη για αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας

Ως μη νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο διατάγματος της Όλγας Γεροβασίλη, το οποίο προβλέπει την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας κρίθηκε μη νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ επιχειρήθηκε η αντικατάσταση του σχετικού νόμου με Προεδρικό Διάταγμα, ενώ αυτό μπορεί να γίνει μόνο με νόμο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη διαβίβασε στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ στη συνέχεια εξέδωσε την υπ΄αριθμ. 119/2019 γνωμοδότησή του, με την οποία έκρινε μη νόμιμο το εν λόγω διάταγμα.

Όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ το σχέδιο υπογράφεται και από τον υπουργό Παιδείας, χωρίς να προβλέπεται η αρμοδιότητά του αυτή από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Παράλληλα «επιχειρείται η κατάργηση του συνόλου των ρυθμίσεων του νόμου4249/2014 για την Αστυνομική Ακαδημία με την εισαγωγή νέων, στις οποίες μάλιστα περιλαμβάνεται και η εξουσιοδότηση για την έκδοση άλλων οργανωτικών της Ακαδημίας Προεδρικών Διαταγμάτων, καθ' όμοιο τρόπο προς την ισχύουσα και καταργημένη με το σχέδιο διάταξη της παραγράφου 16 του άρθρου 38 του νόμου 4249/2014».

Τέλος, στη γνωμοδότηση αναφέρεται πως το περιεχόμενο του υπό επεξεργασία Προεδρικού Διατάγματος μπορεί «να αποτελέσει περιεχόμενο μόνον ρυθμίσεως τυπικού νόμου» και κατά συνέπεια το επίμαχο διάταγμα «δεν προτείνεται νομίμως».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ