Πολιτική

Το κρατικό πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ πληρώνεται και διαφημίζει τη Novartis

Με ιταμό αντιπερισπασμό για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ απάντησε η διορισμένη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων στην καταγγελία 10 βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι ένας φορέας του Δημοσίου, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εισέπραξε χρήματα για να διαφημίσει την «αμαρτωλή» φαρμακευτική εταιρεία Novartis.

Και ενώ η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε μείζον πολιτικό θέμα την υπόθεση Novartis, την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», το ΑΠΕ-ΜΠΕ παραδέχεται ότι η Novartis είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν πληρώσει για να διαφημιστούν στο κρατικό πρακτορείο.

Το θέμα ανέκυψε έπειτα από ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μεταξύ των οποίων ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος, για τον οποίο η δικογραφία εστάλη αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Στο απαντητικό έγγραφο το οποίο κοινοποίησε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, η διοίκηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ παραδέχεται ότι η Novartis είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν διαφημιστεί από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι βουλευτές στην ερώτησή τους επισήμαιναν ότι η κυβέρνηση έκανε λόγο για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα», αποσιωπώντας σκόπιμα τον πραγματικό εκτροχιασμό της περιόδου 2004-2009 με την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης από €2,4 δισ. σε €5,6 δισ.

Και, συμπλήρωναν πως, ενώ όλα αυτά είναι γνωστά και απασχόλησαν τον δημόσιο διάλογο το προηγούμενο διάστημα, με έκπληξη είδαν 2 ολοσέλιδες καταχωρίσεις της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS στο τεύχος με αριθμ. 92/24/05/2018 της freepress έκδοσης «ΠΡΑΚΤΟΡΕIΟ» του ΑΠΕ-ΜΠΕ!

Συγκεκριμένα, αναφέρουν, στη σελίδα 23 υπάρχει η διαφημιστική καταχώριση με τίτλο «Changing the practice of medicine» της θυγατρικής Novartis Hellas και στη σελίδα 27 υπάρχει άρθρο του περιοδικού με τίτλο «Νέα κλινική μελέτη για την αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα», όπου επικροτείται η εταιρεία για την καινοτομία που επέδειξε σε κλινική δοκιμή»!

«Η διαφημιστική εταιρία MSS COMMUNICATION ΕΛΛΑΣ Α.Ε. μας έδωσε διαφήμιση για τη φαρμακευτική εταιρεία και πελάτη της Novartis. Το ποσό που εισπράχθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για αυτή την ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώριση είναι 1.250€ + ΦΠΑ», παραδέχεται ο Πρόεδρος και διευθύνων του κρατικού πρακτορείου Μιχάλης Ψύλος σε έγγραφά του το οποίο ο κ. Παππάς διαβίβασε ασχολίαστο στη Βουλή.

Προκειμένου, όμως, να δικαιολογηθεί υποστηρίζει ότι «η δημοσίευση διαφημίσεων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι μάλιστα τα τελευταία χρόνια αναγκαία, καθώς πολλοί συνδρομητές μας – αν και παίρνουν τις υπηρεσίες μας – είτε καθυστερούν πάρα πολύ να καταβάλουν τις συνδρομές τους, είτε μας οφείλουν αρκετά χρήματα».

Δεν σταματά, όμως, εκεί. Επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση βάλλοντας κατά του ΠΑΣΟΚ που κατονομάζει ότι έχει οφειλές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ειδικότερα, ο κ. Ψύλλος κλείνει την απάντηση του υποστηρίζοντας: «Θα θέλαμε τέλος να σημειώσουμε ότι μεταξύ των μεγάλων οφειλετών-συνδρομητών του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο οφείλει συνολικά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων 74.547,28 ευρώ. Για το ποσό αυτό το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει καταβάλει τον ΦΠΑ που αναλογεί»

Με άλλα λόγια, ένας κρατικός φορέας παίρνει καταχωρίσεις από την «αμαρτωλή» Novartis επειδή δεν μπορεί να εισπράξει τις συνδρομές για τις υπηρεσίες που παρέχει στους «πελάτες» του. Μόνον, όμως, που – εν είδει σαφέστατου εκβιασμού - στρέφεται μόνον κατά του ΠΑΣΟΚ επειδή οι βουλευτές του κατέθεσαν ερώτηση και όχι εναντίον των υπολοίπων – κομμάτων και άλλων - που έχουν οφειλές, τις οποίες ο κ. Ψύλος δεν αναφέρει επειδή δεν τον… ενοχλούν!

Οι βουλευτές Αχμέτ Ιλχάν, Ευάγ. Βενιζέλος, Γ. Καρράς, Βασ. Κεγκέρογλου, Δ. Κρεμαστινός, Δ. Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Κ. Μπαργιώτας, Θ. Παπαθεοδώρου, Εύη Χριστοφιλοπούλου ερωτούν τον κ. Παππά «κατά πόσο είναι ηθικό να διώκεις πολιτικούς αντιπάλους σου πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα και παράλληλα να δίνεις διαφημιστικό χώρο στην ελεγχόμενη εταιρεία.

Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι εκτός από τη συγκεκριμένη διαφήμιση που αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διαφημίσεις της Novartis είχαν αναρτηθεί και στην κεντρική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ και όχι μόνον σε ένα τεύχος του freepress περιοδικού, κάτι για το οποίο υπάρχει η δυνατότητα να διερευνηθεί και να εξακριβωθεί το ύψος του συνολικού ποσού που μπήκε στα ταμεία του κρατικού πρακτορείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Βάζει "φωτιά" ο Ερντογάν στην Αίγυπτο: Θέλει να ρίξει Σίσι για να ακυρώσει τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου - Με "δάκτυλο" Άγκυρας οι εξεγέρσεις

Μετά την αιγυπτιακή άρνηση στη "λυκοφιλία" της Τουρκίας ξέσπασαν εξεγέρσεις της Μουσουλμανικής αδερφότητας