Πολιτική

Νότης Μαριάς: Η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια δισ. ευρώ για δασοπροστασία

Αναξιοποίητα άφησε η κυβέρνηση ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,3 δισ. ευρώ για πλημμύρες και πυρκαγιές τα οποία η Επίτροπος  Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου είχε καλέσει την κυβέρνηση να τα πάρει από τον Νοέμβριο του 2017.

Οπως αποκαλύπτει ο Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στον Realfm 97,8 η Ελλάδα μπορούσε να αξιοποιήσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις αποζημιώσεις των πληγέντων, είτε είναι πυροπαθείς, είτε σεισμοπαθείς, είτε πλημμυροπαθείς, ηδη από τις 29 Ιουλίου του 2017.

« Είχα πει και τότε (σ.σ. εννοεί μετά τις πλημμύρες της Μάνδρας) ότι ήδη είχαν περάσει τρεις μήνες και η Ελλάδα δεν είχε αξιοποιήσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που έδινε το δικαίωμα στην πατρίδα μας να διαχειριστεί 750 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να προετοιμάσει αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντιπυρικής προστασίας και έργα που είχαν σχέση με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών… Αυτά τα ποσά μέχρι σήμερα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Ούτε μετά την πλημμύρα στη Μάνδρα . Μιλούμε για ποσά που είναι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης . Επιτρέπεται με τη νέα νομοθεσία κάθε κράτος να χρησιμοποιεί το 5% των ποσών που έχει να λάβει το διάστημα 2014-2020 και το οποίο είναι 750 εκατ. ευρώ» τόνισε ο κ. Μαριάς.

Ο Ευρωβουλευτής μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα τις είχε πει η ίδια η κυρία Κρέτσου στις 29 Νοεμβρίου του 2017 ,  η οποία τότε είχε αποκαλύψει πως  η Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα ταμεία μπορούσε να διεκδικήσει 1,3 δισ. εκατ. ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και για την κλιματική αλλαγή.

Ερωτηθείς ποιος είχε την ευθύνη για τα αναξιοποίητα κονδύλια το , σημείωσε: «Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια αλλά τον κύριο λόγο τον έχει η κυβέρνηση, η οποία διαμορφώνει ένα νέο σχέδιο και το υποβάλλει. Ξέρουμε ότι η Καλλιτεχνούπολη, ο Νέος Βουτζάς και όλη αυτή η περιοχή είναι πάντα στόχος πυρκαγιών κάθε χρόνο. Θα μπορούσε λοιπόν να υπάρχει ένα σχέδιο σοβαρής αντιπυρικής προετοιμασίας , με έργα, αναδασώσεις, αντιπυρικές ζώνες, έτσι ώστε να υπάρχει αυτή η πρόληψη για το μέλλον».

«Μέχρι σήμερα περιμένουν προτάσεις γιατί η Ελλάδα μπορούσε να αλλάξει όλο τον αντιπυρικό σχεδιασμό , όλο τον σχεδιασμό σε σχέση με σεισμούς και πλημμύρες, να έχει εντάξει μακροχρόνια έργα και να έχουν ξεκινήσει αυτά τα έργα υποδομής, να έχουμε πάρει στήριξη για την αντιπυρική προστασία και να μην κάνουμε τίποτα παρά να αντιγράφουμε τους Πορτογάλους. Οι Πορτογάλοι πήραν αυτό το νέο πρόγραμμα , πήραν αυτά τα χρήματα, σήμερα έχουν στη διάθεσή τους 10.500 πυροσβέστες σε αναμονή, έχουν πάρει καινούργιο εξοπλισμό, αντικατέστησαν τον εξοπλισμό που κάηκε και το ίδιο έκανε και η Ισπανία στην περιοχή της Γαλικίας και μάλιστα έχουν δώσει και αποζημιώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Είναι εξωφρενικό σε πολιτικό επίπεδο να σκεφτεί κανείς τι έχει γίνει και δεν έχει αξιοποιηθεί δεκάρα και τώρα να λένε στους πολίτες βάλτε λεφτά σε έναν λογαριασμό να δούμε τι θα κάνουμε για το Μάτι» υπογράμμισε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής.

Οσο για το αν συζητήθηκαν πάλι τα ευρωπαϊκά κονδύλια μετά τις πυρκαγιές ο κ. Μαριάς αναφέρει «Δύο ημέρες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι η κ. Κρέτσου έστειλε μια επιστολή στον κ. Τσίπρα και του λέει ότι μπορείτε ως Ελλάδα να λάβετε χρήματα από το Ταμείο Συνοχής με χρηματοδότηση 95% απλά του το λέει ευγενικά και ακόμα περιμένει τις προτάσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ