Πολιτική

Δημοσκόπηση:3 στους 4 Έλληνες ζητούν την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου!

Τη σχέση των Ελλήνων με το κάπνισμα αλλά και την αποτυχία εφαρμογής της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους αποκαλύπτει μηνιαία δημοσκόπηση της aboutpeople.

Στη δημοσκόπηση που έγινε για το Athens Voice Radio 102,5. από την 1η ως τις 3 Μαρτίου και συμμετείχαν 603 ερωτώμενοι καταγράφονται τα εξής:

1) Σύμφωνα με την έρευνα φαίνεται ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους μένει στα χαρτιά, αφού το 84,9% έχει βρεθεί τον τελευταίο μήνα σε τέτοιο χώρο όπου κάποιοι κάπνιζαν.

2) Αξίζει να σημειωθεί ότι 3 στους 4 (75,1%) τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρου, με μόνο το 18% να διαφωνεί.

3) Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς (52,4%) απαγορεύουν το κάπνισμα και στο σπίτι τους, ενώ το 46,5% δηλώνει το αντίθετο.

4) Περίπου οι μισοί ερωτώμενοι (47,9%) δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν ως χώρο αναψυχής κάποιον όπου να απαγορεύεται το κάπνισμα, ενώ το 24,2% θα προτιμούσε μέρη όπου να επιτρέπεται.

5) Ο κύριος λόγος διακοπής του καπνίσματος είναι (για τους πρώην καπνιστές) η προφύλαξη της υγείας τους (85,6%), ενώ έπονται οι οικονομικοί λόγοι με 12,4% και οι κοινωνικοί με 5,5%.

6) Αξίζει να σημειωθεί ότι το 92,4% όσων έκοψε το τσιγάρο έχει δει βελτίωση στην υγεία του (φυσική κατάσταση κλπ).

7) To 79,5% των καπνιστών απάντησε ότι έχει σκεφτεί/ επιθυμεί να κόψει το τσιγάρο στο μέλλον.

8) Tο 61,6% έχει ήδη προσπαθήσει να το κάνει αλλά δεν τα κατάφερε.

9) Τέλος, το 75,2% των μη καπνιστών δηλώνει ότι ενοχλείται όταν κάποιο συγγενικό/πολύ φιλικό του πρόσωπο είναι καπνιστής/ καπνίστρια.

Σημειώνεται ότι το 29,6% των ερωτωμένων δηλώνει ότι καπνίζει συστηματικά.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ