Πολιτική

Η κυπριακή εταιρεία που θα αγόραζε μεταλλεία στην Πελοπόννησο και «ξέπλενε» χρήμα για τη Novartis

Ένα «δωμάτιο» με κούτες γεμάτες στοιχεία, έγγραφα, e-mail, αλληλογραφία, εσωτερικά έγγραφα, σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, που κατασχέθηκαν μετά από δεκάδες εφόδους των διωκτικών αρχών στην Novartis και στα σπίτια και τα γραφεία εμπλεκομένων στην υπόθεση, είναι ο «θησαυρός» μέσα από τον οποίο οι εισαγγελείς θα φωτίσουν άγνωστες πτυχές της υπόθεσης.

Μέσα από αυτά τα στοιχεία (έχει σταχυολογηθεί ένα πολύ μικρό μέρος αυτών) οι αρχές εντοπίζουν διαδρομές "μαύρου" χρήματος και πιθανές εταιρείες-πλυντήρια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση μιας κυπριακής εταιρείας  real estate η οποία συστάθηκε το 2011 αλλά πέραν ενός προσυμφώνου αγοραπωλησίας δεν προέβη σε καμία άλλη κίνηση.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία είχε μια κατ' αρχήν συμφωνία για αγορά ενός μεταλλείου στη Μεσσηνία. Η εταιρεία εντοπίστηκε στα έγγραφα που κατασχέθηκαν αλλά αυτό που τράβηξε το ενδιαφέρον των εισαγγελικών αρχών ήταν μια περίεργη σύμπτωση.

Το προσύμφωνο για την αγορά του μεταλλείου, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, εντοπίστηκε στο γραφείο πολιτικού προσώπου, το οποίο καταγγέλλεται από προστατευόμενο μάρτυρα, ως πρόσωπο που δωροδοκήθηκε από την Novartis.

Το ερώτημα που τέθηκε αυτομάτως είναι "τι δουλειά είχε το προσύμφωνο στο γραφείο του πολιτικού, τι σχέση είχε με την εταιρεία και εν τέλει τι σχέση είχε η εταιρεία με τη Novartis”.

Δύο καταθέσεις

Αυτά τα ερωτήματα -προφανώς- έθεσαν και οι εισαγγελείς στον εκπρόσωπο της κυπριακής εταιρείας, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει συνολικά δυο φορές, μέχρι στιγμής, το τελευταίο διάστημα, η μια μάλιστα πολύ πρόσφατα.

Και τις δυο φορές ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο ελεγχόμενος πολιτικός δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρεία και δεν είχε εξήγηση για το πως βρέθηκαν τα προσύμφωνα αγοραπωλησιών της στην κατοχή του. Στη δεύτερη κατάθεση πάντως υπέδειξε ως πραγματικό ιδιοκτήτη της εταιρείας έναν δικηγόρο, ο οποίος είχε σχέση με δικηγορική εταιρεία της Κύπρου. Παρεμπιπτόντως η εν λόγω εταιρεία διεγράφη από το κυπριακό μητρώο τον Οκτώβριο του 2017.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ