Πολιτική

Σκληρές εκφράσεις για τον Μίκη Θεοδωράκη από τον ΣΥΡΙΖΑ - "Πονάει" πολύ το συλλαλητήριο

Την δική της αποτίμηση του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα και χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Κόσμο είχε το συλλαλητήριο, αλλά όχι τον αναμενόμενο κόσμο, αυτόν που περίμεναν οι διοργανωτές. Δεν ήταν πολύς ο κόσμος, ήταν ένας ικανοποιητικός αριθμός» δήλωσε στον FOCUS 103,6 η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα.

«Εκείνο που ενόχλησε στο συλλαλητήριο, ήταν ότι δεν υπήρχε σωστή στόχευση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το γιατί γίνεται μία διαδήλωση. Υπήρχε συνονθύλευμα απόψεων, από ακραίους, από ανθρώπους που δεν κατάλαβαν το διακύβευμα ή δεν κατάλαβαν τι διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν «δεν δίνω ούτε σπιθαμή Μακεδονίας». Δεν διακυβεύονται σήμερα τα σύνορά μας, για να συζητάμε για κάτι τέτοιο, ή να διαμαρτυρόμαστε για κάτι τέτοιο».

Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα συλλαλητήρια, η κ. Καρακώστα απάντησε:

«Αν έλεγαν χθες στο συλλαλητήριο όχι στον αλυτρωτισμό της γειτονικής χώρας, αν το είχαν ως σύνθημα θα ήμασταν κι εμείς εκεί. Όταν όμως χρησιμοποιούνται συνθήματα εξωπραγματικά, εμείς δεν μπορούμε να στηρίξουμε το συλλαλητήριο.

Κανένας όρος «Μακεδονία»; Καμία λέξη «Μακεδονία»; Είναι σεβασμός στην άλλη χώρα αυτό; Που έχουν μεγαλώσει γενιές ολόκληρες με τη λέξη μόνο «Μακεδονία»; Να το πάρεις όλο; Ή να διαπραγματευτείς το μέρος και τον καθορισμό; τον γεωγραφικό, τον ιστορικό, της γλώσσας και δεν ξέρω ποιον προσδιορισμό θα βάλουμε μπροστά για να διαχωρίσουμε τη θέση».

Κληθείσα να σχολιάσει την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

«Δεν συγχωρώ στον Μίκη Θεοδωράκη, παρά τους αγώνες του, ότι χθες ήταν δίπλα σε έναν κύριο, που έκανε ακροδεξιό χαιρετισμό. Τον εκτιμώ, έχει δώσει παρά πολλά σε δύσκολες εποχές, αλλά δεν του το συγχωρώ αυτό. Πρέπει οι άνθρωποι κάθε φορά να διαχωρίζουν τη θέση τους με ό,τι συμβαίνει γύρω τους.

Η ιστορία θα δείξει αν κάνουμε λάθος εμείς, ή ο Μίκης Θεοδωράκης».

Σχετικά με την αναφορά του Μίκη Θεοδωράκη για «αριστερόστροφο φασισμό» η κ. Καρακώστα είπε:

«Λυπάμαι για τον Μίκη Θεοδωράκη, γιατί στα 93 του χρόνια, θα έπρεπε να σκεφτεί την υστεροφημία του. Ο φασισμός είναι πολύ σκληρή λέξη. Και στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν ακραίοι δεξιοί, αλλά δεν τους έχουμε αποκαλέσει φασίστες. Να ξέρουμε την έννοια των λέξεων και τι σηματοδοτούν.

Αναγνωρίζω στον Μίκη Θεοδωράκη τους αγώνες και το ρόλο που έπαιξε η μουσική του και θα του έλεγα να μην το προδώσει όλο αυτό, όπως έκανε χθες και να σκέπτεται όταν χρησιμοποιεί τον όρο «φασιστική αριστερά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ