Πολιτική

Βλέπει εφιάλτες το Μαξίμου και ξορκίζει εξεταστική - Νέα επίθεση Γ.Βαρουφάκη: "Ο Τσίπρας είναι ένας ανεπρόκοπος που υπογράφει ό,τι του φέρνουν"

Με τον εφιάλτη νέων αποκαλύψεων από πλευράς Βαρουφάκη ζει πλέον το Μαξίμου και ο Α.Τσίπρας με τον πρωθυπουργό να δίνει εντολή να μετατοπιστεί η πολιτική ατζέντα σε άλλα ζητήματα. Τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να απαξιώσουν κάθε φορά τα όσα φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο πρώην υπουργός Οικονομικών αλλά η σιωπή του Α.Τσίπρα είναι ένοχη και εκκωφαντική.

Ενδεικτικό δε, της κατηγορηματικής άρνησης που έχουν στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο μιας εξεταστικής, αποτελούν τα όσα είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας προέταξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να ζητάει εξεταστική επειδή προηγήθηκε μια συμφωνία «που ανοίγει δρόμους προοπτικής για την οικονομία» όπως ανέφερε, επικαλούμενος και την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Στο δια ταύτα πάντως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι κυβερνητικοί δεν αισθάνονται και τόσο σίγουροι για τον εαυτό τους. Φοβούμενοι, μάλλον, ότι αν γινόταν εξεταστική οι παρενέργειες θα ήταν τέτοιες που θα δηλητηρίαζαν το πολιτικό σκηνικό.

Διότι, αν δεν είχαν ενδοιασμούς για συγκεκριμένους λόγους, θα μπορούσαν να εκθέσουν τον Βαρουφάκη και δη τώρα που φαίνεται να ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί με την πολιτική.

Ο Γ.Βαρουφάκης όμως φαίνεται αποφασισμένος "να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί" τον πρωθυπουργό. Εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Αφορμή για τη συνέντευξη αποτελούν το καινούριο βιβλίο, αλλά και η πολιτική κίνηση του πρώην υπουργού Οικονομικών. Όπως επισημαίνεται, ο Γιάνης Βαρουφάκης "έγραψε ένα νέο βιβλίο, που φαίνεται σαν ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους αντιπάλους του και προετοιμασία για το πολιτικό comeback του ιδίου".

Αλλά οι εκμυστηρεύσεις για τον τίμιο, πλην μάταιο αγώνα απέναντι στο ευρωπαϊκό κατεστημένο δεν φαίνεται να πείθουν τον αρθρογράφο. Το συμπέρασμά του: "Θεωρεί ότι σε όλη την Ευρώπη δεν υπάρχουν πλέον πολιτικοί αρκετά ευφυείς και ισχυροί, ώστε να αντιμετωπίσουν μία κρίση όπως η ελληνική. Εκτός φυσικά από τον Γιάνη Βαρουφάκη".

Ο απεσταλμένος της Süddeutsche Zeitung εγκαταλείπει τις συμβάσεις του πολιτικού ρεπορτάζ και επιδίδεται σε μία λογοτεχνίζουσα δημοσιογραφία α-λα-Μάικλ Λιούις. Λέει πράγματα χωρίς να τα λέει, αναμιγνύει πολιτικές ρήσεις με σημειολογικές λεπτομέρειες.

Παράδειγμα: "Ο Γιάνης Βαρουφάκης βάζει το ένα πόδι πάνω στο άλλο. Φοράει και μέσα στο σπίτι παπούτσια Dr.Martens, τα οποία συνοδεύουν κάλτσες με πολύχρωμα πουά. Επικρίνει τον Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός ήταν φίλος του, αλλά εν τέλει τον απομάκρυνε από την κυβέρνηση. Ο Τσίπρας, λέει ο Βαρουφάκης, είναι ένας ανεπρόκοπος που υπογράφει ό,τι του φέρνουν ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι".

Σχετικά με την πολιτική κίνηση DiEM 25 που πρόσφατα ίδρυσε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δέχεται επίμονες ερωτήσεις για τα επόμενα βήματά του, για να απαντήσει τελικά ότι στόχος του είναι "να διασπάσει τα (παραδοσιακά) κόμματα". Συμπέρασμα του δημοσιογράφου: "Ο Βαρουφάκης Ι ήθελε να σώσει την Ελλάδα. Ο Βαρουφάκης ΙΙ προφανώς θέλει να γίνει ένα είδος ευρωπαίου Όσκαρ Λαφονταίν".

Κομβικός χαρακτήρας του ρεπορτάζ είναι και ο …Λάμπρος. Πρόκειται για έναν ταλαιπωρημένο, αλλά καλόκαρδο άνθρωπο, άνεργο, που πέρασε πολλά στη ζωή του. Τον μνημονεύει στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός. Προεκλογικά ο Λάμπρος είχε ζητήσει από τον Βαρουφάκη να μην εγκαταλείψει τον αγώνα, εκείνος του το υποσχέθηκε, αλλά σήμερα ο Βαρουφάκης είναι εκτός κυβέρνησης και ο Λάμπρος πουλάει τη "Σχεδία" στο μετρό για να βγάλει λίγα ευρώ.

Ο δημοσιογράφος εντοπίζει τον Λάμπρο για να τον πάρει μαζί του στη συνέντευξη με τον Βαρουφάκη. Προφανής η ελπίδα να βγάλει "λαβράκι" με τους δύο άνδρες να διαπληκτίζονται για τις χαμένες προσδοκίες και τα χρόνια που έφυγαν. Αλλά ο Βαρουφάκης έχει την απάντηση: ʻΛάμπρε, ήμουν δυστυχώς ο μόνος στην κυβέρνηση που ήθελε να δώσει μάχη…".

"Τώρα καταλαβαίνω. Σε μαχαίρωσαν. Και νομίζαμε ότι μας πρόδωσες…" αναφωνεί ο Λάμπρος, σύμφωνα πάντα με την καταγραφή της Süddeutsche Zeitung. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανοίγει την καρδιά του:

"Ναι Λάμπρε, ήταν δύσκολες εκείνες οι μέρες στις Βρυξέλλες. Αλλά το ξέρεις ότι σε σκεφτόμουν για να παραμείνω δυνατός;" Τελικά οι δυο τους συμφωνούν "να κανονίσουν κάτι", να τα πουν κάποια στιγμή. Ο δημοσιογράφος μένει με την απορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ