Πολιτική

Διπλό «όχι» σε Θάνου για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Καταψήφισε την πρόταση για τα όρια ηλικίας της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Η πρότασή της δεν πέρασε, με 40 ψήφους δικαστών που τάχθηκαν κατά της αύξησης ορίου ηλικίας.

Υπέρ της ανάγκης για επιμήκυνση του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, τάχθηκαν 25 δικαστές.

Ομόφωνα «όχι» στην ίδια πρόταση όμως, είπε και η Διοικητική Ολομέλεια των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου

Η πλειοψηφία των μελών της διοικητικής Ολομέλειας ψήφισαν την άποψη πως δεν τίθεται ανάγκη τέτοιας παράτασης, μη κάνοντας δεκτή την εισήγηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου.

Δικαστικές πηγές τόνιζαν, μετά την ολοκλήρωση της Ολομέλειας, πως το ερώτημα που τέθηκε σήμερα ήταν εάν γενικά θα πρεπει να υπάρξει αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστών. Το ερώτημα του τέθηκε σήμερα ειναι «εαν παρίσταται ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας συηταξιοδοτησης των δικαστων που προβλέπεται με το Σύνταγμα 1975 ώστε να προστατευθούν οι συνταγματικές αρχες της ανεξαρτησίας και της ισοβιότητας που προστατεύουν τους δικαστές και που έχουν καταλυθεί λόγω της εν τω μεταξύ μεγάλης αύξησης του ορίου ζωής, της κοινωνικής πραγματικότητας και των νομοθετικών και λοιπών εξελίξεων»

Αυτό το ερώτημα αποτελεί «στροφή» από αυτό που αρχικά είχε διατυπωθεί για άμεση εναρμόνιση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών με τις θεμελιώδεις αρχες της ισοβιότητας και της δικαστικής ανεξαρτησίας. Κι αυτό διότι σύμφωνα πηγές του Αρείου Πάγου η συντριπτική πλειοψηφία των Αρεοπαγιτών τάσσεται κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας με νομοθετική ρύθμιση και όχι με συνταγματική αναθεώρηση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εισηγήθηκαν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου και οι αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεώργιος Σακκάς και Ειρήνη Κιουρτσόγλου. Η κυρία Θάνου και ο κ. Σακκάς σύμφωνα με πληροφορίες στος εισηγήσεις τους τόνισαν πως μπορει να υπάρξει παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών.

Νωρίτερα, η διοικητική Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ομόφωνα η εξέφρασε την άποψη οτι τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας των Δικαστικών Λειτουργών μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος, κατά άρθρο 110 αυτού, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και το άρθρο 88 παρ. 5 του ισχύοντος Συντάγματος. Ουσιαστικά με αυτήν την ομόφωνη απόφαση τους, γνωμοδοτικού χαρακτήρα, οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου λένε όχι σε οποιαδήποτε αύξηση του ορίου ηλικίας αυτήν την χρονική στιγμή με νομοθετική ρύθμιση, απορρίπτοντας την σχετική πρόταση της Πρόεδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ