Πολιτική

Σκάνδαλο! Ο Οδ. Βουδούρης καταγγέλλει: Πιέσεις για απευθείας αναθέσεις έργων στο προσφυγικό -Τεράστια εργολαβικά κέρδη

Σημαντικές καταγγελίες κάνει μετά την παραίτησή του ο πρώην γ.γ. πρώτης υποδοχής Οδυσσέας Βουδούρης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να εξηγήσει τους λόγους παραίτησής του, ο Οδ. Βουδούρης μίλησε για βαριές «σκιές» στο υπουργείο, ζητώντας να «φωτιστούν».

Μίλησε για πιέσεις από το γραφείο του υπουργού Γιάννη Μουζάλα για επιλογές στο προσφυγικό που οδηγούσαν σε απευθείας αναθέσεις αντί διαγωνισμών και για τεράστια εργολαβικά κέρδη από κατασκευή συγκεκριμένης δομής φιλοξενίας.

«Εξάντλησα όλα τα περιθώρια που είχα για να εκπληρώσω την αποστολή που μου ανατέθηκε και θεωρώ πιο έντιμο σε αυτή την περίπτωση, αντί να παραμένω ανενεργός σε μια θέση, να παραιτηθώ», είπε ο κ. Βουδούρης.

«Δεν θέλω να παραμένω σε ένα υπουργείο, όπου υπάρχουν σκιές».

Επίσης ο κ. Βουδούρης κατήγγειλε πως «υπάρχουν σκιές πολύ σημαντικές και δεν θέλω να παραμένω σε ένα υπουργείο, όπου υπάρχουν σκιές. Θεωρώ ότι αυτές οι σκιές θα πρέπει να φωτιστούν άμεσα προς όφελος όλων». Ο ίδιος κατηγόρησε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για «φαραωνικά σχέδια δημιουργίας δομής φιλοξενίας δίπλα από το πρώην εργοστάσιο Softex Θεσσαλονίκης, κόστους 8,6 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ανατεθεί σε εμπορική εταιρεία με εργολαβικό κέρδος 1,059 εκατομμύρια ευρώ», καθώς και για «εμμονή σε αδόκιμες επιλογές», όπως η προμήθεια οικίσκων όχι με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά με απαίτηση «από το γραφείο του υπουργού» για οικίσκους μεγαλύτερους κατά 60 εκατοστά. «Υπάρχει στην περίπτωση αυτή μια πίεση που οδηγεί σε διαδικασίες απευθείας ανάθεσης αντί να γίνουν διαγωνισμοί», πρόσθεσε.

«Υπάρχει στην περίπτωση αυτή μια πίεση που οδηγεί σε διαδικασίες απευθείας ανάθεσης αντί να γίνουν διαγωνισμοί»

Οπως υποστήριξε, ένας επιπλέον λόγος παραίτησής του ήταν πως «είχα μια δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου ούτε ένα ασυνόδευτο παιδί υπό κράτηση» για να εξηγήσει: «Δυστυχώς και χωρίς να έχω την ευθύνη, δεν μπόρεσα να κρατήσω αυτή τη δέσμευση, πρώτον διότι δεν υπήρξε εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον γενικό γραμματέα και δεύτερον διότι αφαιρέθηκε αυτή η αρμοδιότητα από τη γενική γραμματεία».

Οι πρόσφυγες είναι 10.000 περισσότεροι απ' όσο λένε!

Επίσης, ανέφερε ότι η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης «στην ουσία δεν λειτουργεί και το όργανο που διοικεί τις δομές είναι το γραφείο του υπουργού» κάνοντας επίσης λόγο για «ένα παράλληλο σύστημα» διοίκησης. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη, «υπάρχει μια ασάφεια όσον αφορά στον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα», καθώς, όπως τόνισε, ο αριθμός των προσφύγων που δημοσιοποιείται καθημερινά από το άτυπο όργανο Κέντρο Επιχειρησιακής Οργάνωσης Μεταναστευτικού (και κοινοποιείται στα ΜΜΕ από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης) είναι κατά 10.000 υψηλότερος από τον αριθμό που που δίνει το σχετικό όργανο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΚΕΣΟΔΠ).

Όσον αφορά στα οικονομικά ζητήματα καταλόγισε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι δεν έχει συντάξει προϋπολογισμό για τη διαχείριση του προσφυγικού και δεν έχει προχωρήσει σε εκτίμηση του κόστους ανά πρόσφυγα στην Ελλάδα, πρακτική που ακολουθείται από άλλες χώρες. Έθεσε, εξάλλου και ζητήματα απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα αρμόδια υπουργεία, απορρόφηση που ανέρχεται σε 28%, και απέδωσε αυτή την καθυστέρηση στην ανυπαρξία των κατάλληλων δομών στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που θα απορροφήσουν τα κονδύλια.

Ο αριθμός των προσφύγων που δημοσιοποιείται καθημερινά είναι κατά 10.000 υψηλότερος από τον αριθμό που που δίνει το ΚΕΣΟΔΠ

Εξάλλου, ο Οδυσσέας Βουδούρης προχώρησε σε διάψευση της φήμης ότι ο πρωθυπουργός δέχτηκε την παραίτηση πριν την υποβάλει επίσημα, επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για το προσφυγικό «όπως το κάνω τις τελευταίες δεκαετίες» και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του. Επίσης, διευκρίνισε ότι με τον κ. Μουζάλα είχε άριστη συνεργασία τους δύο πρώτους μήνες της θητείας του στη θέση του γενικού γραμματέα και ότι «δεν υπήρξε ποτέ προσωπικό θέμα μαζί του, το θέμα ήταν αντικειμενικό όταν προσπάθησα να υλοποιήσω την αποστολή μου».

Τέλος, κάνοντας απολογισμό της πεντάμηνης θητείας του, ο κ. Βουδούρης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έγινε καταμερισμός των τομέων δράσης των ΜΚΟ ανά δομή φιλοξενίας, δημιουργήθηκε σύστημα αντικειμενικής αξιολόγησης των δομών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (από το οποίο προέκυψε ότι 29 δομές έχουν τη δυνατότητα να βελτιωθούν για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες με ικανοποιητικές συνθήκες), αναπτύχθηκε πρόγραμμα σίτισης με κοινοτικές κουζίνες και διανομή χρημάτων στους πρόσφυγες μέσω πιστωτικής κάρτας, ξεκίνησε η διαμόρφωση προστατευόμενων ζωνών για ασυνόδευτα ανήλικα μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, αναπτύχθηκε πιλοτικό πρόγραμμα ιατρικής κάρτας για τους πρόσφυγες στην κεντρική Ελλάδα και προετοιμάστηκε κανονισμός λειτουργίας για τα hotspots και έγγραφο για τη σύσταση οργανισμών των δομών φιλοξενίας.

«Παρά το γεγονός ότι δουλέψαμε υπό δύσκολες συνθήκες, καθώς δεν είχαν εκχωρηθεί οι αρμοδιότητες στη γενική γραμματεία, κάναμε ένα πλούσιο έργο», κατέληξε ο Οδ. Βουδούρης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ