Πολιτική

Η εκκλησία με τους «αγίους» Καραϊσκάκη και Κολοκοτρώνη που άφησε άφωνο τον Α.Γεωργιάδη [εικόνες]

Ενώπιον μιας έκπληξης που δεν περίμενε βρέθηκε το Σαββατοκύριακο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μαζί με τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου βρέθηκαν στα Ανώγεια της Κρήτης, όπου βάφτισαν την Κυριακή ένα κοριτσάκι.

Το μυστήριο τελέστηκε από τον π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μεϊντάνι, έναν ναό... διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Ο λόγος; Δίπλα στις αγιογραφίες στους τοίχους του Ιερού Ναού υπάρχουν... ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Παπαφλέσσας, ο Νικηταράς, ο Δασκαλογιάννης και η Μπουμπουλίνα.

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το θέαμα που ανέβασε στο Τwitter την ακόλουθη φωτογραφία:


Μετά τη βάπτιση ακολούθησε παραδοσιακό τραπέζι και γλέντι σε παραδοσιακή ταβέρνα, με περισσότερους από 500 καλεσμένους.

Πώς «μπήκαν» στην εκκλησία οι ήρωες του '21

Οσο για την απόφαση του π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη να εντάξει στις τοιχογραφίες τα πρόσωπα των ηρώων της Επανάστασης, για να έχουν οι νέοι, ως φωτεινά παραδείγματα αυτούς τους «Άγιους» όπως τους χαρακτηρίζει ήρωες, ο ίδιος είχε μιλήσει παλιότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, είχε πει: «Αρκετοί αγνοούν την προσφορά της Εκκλησίας στον αγώνα, αλλά το γεγονός ότι η επανάσταση του 1821 έγινε "για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία" δεν κρύβεται. Όπως σωστά δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Αμερικής Δημήτριος, "οι Έλληνες δεν είμαστε σημερινοί σ’ αυτό τον πλανήτη, έχουμε μια ιστορία", έχουμε και ιστορία και ιστορική συνείδηση.

Ερώτηση: Οι έννοιες «Θεός» και «θρησκεία» με τις έννοιες «επανάσταση» και «ελευθερία» πόσο συνδέονται και πόσο επηρέασαν την απόφασή σας για να τοποθετήσετε τους ήρωες του 1821 απέναντι από το ιερό της εκκλησίας;

Απάντηση: «Συνδέονται απόλυτα, η πίστη και η εκκλησία, ο θεός είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του αγώνα του ’21, είναι οι φορείς των νοημάτων και των μηνυμάτων. Η γλώσσα της Εκκλησίας και η επαναστατική γλώσσα προσδιόρισαν το ιδεολογικό και πνευματικό στίγμα του αγώνα, που είναι τόσο θρησκευτικό όσο και εθνικό. Η επανάσταση των Ελλήνων πέρα από την προσωπική τους δράση βασίστηκε και στη βοήθεια του Θεού. Η Επανάσταση ήταν συνδυασμός, όπως έχει αποτυπωθεί ιστορικά και σε καταγραφές κειμένων, του έργου του Θεού και των Ελλήνων. Αυτός ο συνδυασμός εκφράστηκε και επίσημα από τα διοικητικά όργανα του αγώνα, όπως οι Εθνοσυνελεύσεις, αλλά και ατομικά από τους διαφόρους αγωνιστές και οπλαρχηγούς».

Σύμφωνα με τον πατέρα Ανδρέα Κεφαλογιάννη, υπάρχει η δυνατότητα συνύπαρξης των αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τους ήρωες της Επανάστασης: «Η επανάσταση ξεκινά με τη συμπαράσταση του Θεού, η οποία ζητήθηκε ποικιλοτρόπως από τους αγωνιστές του 1821. Κηρύσσεται μάλιστα ως θρησκευτική πράξη με τελετουργικό εντός των ναών, και ολοκληρώνεται με πανηγυρικές διακηρύξεις στο όνομά Του και με δοξολογίες του Θεού. Η πίστη στον Θεό είναι συγκεκριμένη και σαφής, αναφέρεται στον τριαδικό Θεό. Η τριαδικότητα του Θεού εκφράζεται στα κείμενα συμβολικά και φραστικά. Ο Ρήγας Φεραίος στη “Νέα πολιτική του Διοίκησι” προτείνει το εξής έμβλημα της σημαίας και της στολής των αγωνιστών: “Η σημαία οπού βάνεται εις τα μπαϊράκια και παντιέρες της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι εν ρόπαλον του Ηρακλέους με τρεις σταυρούς”. Οι τρεις σταυροί αυτή την τριαδικότητα υποδηλώνουν».

Όπως σημειώνει ο ιερέας των Ανωγείων: «…στα κείμενα του 1821, εκτός από την ιδιαίτερη θρησκευτική τους γλώσσα, που αποκαλύπτει τη θρησκευτική, ορθόδοξη υποδομή των αγωνιστών και του αγώνος, αναφέρονται και σύμβολα, που και αυτά αποτελούν ένα άλλο πολύ σημαντικό και πολύ σπουδαίο σύστημα έκφρασης ιδεών. Τέτοια σύμβολα είναι ο σταυρός και οι εικόνες του Χριστού, της Παναγίας, διαφόρων Αγίων, κυρίως στρατιωτικών, όπως του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Κων/νου και της Αγίας Ελένης».

Ερ.: Έχει αναφερθεί πολλές φορές το πρόσωπό σας, για μια επαναστατική διάθεση που σας διέπει, αλλά και προβληματίσει, ειδικά την ημέρα που καλέσατε τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και συνομιλήσατε μαζί του εντός του ναού, κλείνοντας πίσω σας τις πόρτες. Τι έχετε να απαντήσετε, στην περίπτωση που παρεξηγηθεί η τοιχογράφηση του ναού με τα πρόσωπα των ηρώων του 21′ ;

Απ.: «Ήρωες υπήρξαν όλοι όσοι έθεσαν τη ζωή τους στην υπόθεση του πρώτου ιδανικού κάθε ανθρώπου, στην υπόθεση της ελευθερίας. Είναι απόλυτα συμβατή και θεμιτή η παρουσία των Ελλήνων Ηρώων της Επανάστασης του 1821.Εμείς σήμερα, ορμώμενοι από ένα βαθύ σεβασμό στις ιδιαίτερες προσωπικότητες των ηρώων, που κοσμούν πλέον τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου των Ανωγείων, νιώθουμε περηφάνια για το ιστορικό, εθνικό και κοινωνικό νόημα της “παρουσίας” τους ανάμεσά μας. Η θέση τους μέσα στον ναό, είναι η θέση που έχουν όλοι οι καλοί και άξιοι να καλούνται χριστιανοί ορθόδοξοι.

Πιστεύουμε ότι η παρουσία τους θα βοηθήσει όλους μας στην κατάκτηση της συνείδησης της προσφοράς στην πατρίδα, διότι η ιστορία “τιμωρεί”, όταν την αγνοείς. Αυτό που προτείνω μα και αυτό που προτρέπω προς όλους κυρίως τους νέους είναι να κάνουμε τρόπο ζωής και ας αναδείξουμε ως ύψιστες αξίες την αγάπη στην πατρίδα και την προσφορά στο κοινό καλό, για να γράφεται η ιστορία μας από εμάς και όχι από άλλους. Κι όσοι τυχόν με κατηγορήσουν, το πιθανότερο είναι να μην γνωρίζουν, όσο θα έπρεπε, την ελληνική ιστορία, την ιστορία των “αγίων” ηρώων της».

Ο πατέρας Ανδρέας Κεφαλογιάννης έχει ασχοληθεί με τον αθλητισμό στα Ανώγεια, φέρνοντας πολλούς νέους κοντά στο πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, έχει δημιουργήσει κοινωνικά φροντιστήρια μελέτης και ενισχυτικής διδασκαλίας, έχει οργανώσει ημερίδες και συζητήσεις με θέματα που απασχολούν τους νέους και τις οικογένειές τους, ενώ παράλληλα λειτουργεί ενοριακά σχολή εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, και όλα αυτά πάντα, όπως επισημαίνει, δωρεάν. Καλεί μάλιστα όλους τους νέους να μην εγκαταλείψουν το πεδίο της γνώσης, να μην ξεμακρύνουν από την παράδοση, αλλά και σε όσους φεύγουν για σπουδές ή εργασία εκτός των Ανωγείων, να μην ξεχνούν τον τόπο τους. «Η αγάπη προς τη γενέθλια γη μας, βοηθάει πάντα στην μετέπειτα πορεία μας και η σχέση μας με τα ήθη τα έθιμα τον πολιτισμό μας και την παράδοση θεωρώ πως είναι πολύ καλός πυλώνας για να στηρίξουμε τις προσπάθειες μας για την πατρίδα μας την Ελλάδα» επισημαίνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Συριακός Στρατός
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ξεφτιλίζονται οι Τούρκοι στη Συρία: Λιποτακτούν οι τζιχαντιστές μισθοφόροι - Του συλλαμβάνει στα σύνορα ο τουρκικός στρατός

Ανακατέλαβε νέες περιοχές νοτιοανατολική Ιντλίμπ ο Συριακό Στρατός - Εντατικοποιούνται οι επιχειρήσεις τις επόμενες...