Μια πρωτοφανής οικονομική ασφυξία απειλεί πλέον ανοιχτά τον οικογενειακό προϋπολογισμό εκατομμυρίων Ελλήνων, καθώς οι τιμές των ενεργειακών αγαθών έχουν μπει σε μια ανεξέλεγκτη, ανοδική τροχιά χωρίς κανένα σημείο εκτόνωσης. Η γενικευμένη γεωπολιτική αστάθεια που συγκλονίζει τη Μέση Ανατολή —μετατρέποντας τη διεθνή τιμή του βαρελιού Brent σε μια ωρολογιακή βόμβα— έχει διαμορφώσει ένα εφιαλτικό περιβάλλον για την εγχώρια αγορά και την πραγματική οικονομία.
Στα ελληνικά πρατήρια, η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης έχει πλέον εδραιωθεί σταθερά πάνω από το ψυχολογικό και οικονομικό φράγμα των 2 ευρώ ανά λίτρο. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονο τρόμο και απόγνωση τόσο στους απλούς καταναλωτές όσο και στους επαγγελματίες των μεταφορών. Την ίδια στιγμή, οι τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές ανάμεσα στα μεγάλα αστικά κέντρα και την περιφέρεια, με αποκορύφωμα τις νησιωτικές περιοχές της χώρας όπου οι τιμές αγγίζουν απαγορευτικά επίπεδα, εντείνουν το αίσθημα της αδικίας.
Προ των πυλών το νέο Κύμα ανατιμήσεων: Μαύρες προβλέψεις για τους επόμενους μήνες
Οι εκτιμήσεις των ειδικών και των παραγόντων της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών είναι δυσοίωνες. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα φέρουν νέες, διαδοχικές αυξήσεις στις αντλίες, καθώς οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» αρνούνται να υποχωρήσ
Το πρόσφατο γεωπολιτικό θρίλερ με τον αποκλεισμό και τις απειλές στρατιωτικής εμπλοκής στα Στενά του Ορμούζ —από όπου διέρχεται το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ροής πετρελαίου και LNG— έχει προκαλέσει πανικό στα διεθνή χρηματιστήρια ενέργειας.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Καυσίμων, οι τιμές χονδρικής από τα διυλιστήρια παρουσιάζουν συνεχή άνοδο. Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Ασμάτογλου, προχώρησε σε μια εφιαλτική πρόβλεψη, τονίζοντας ότι θα απαιτηθεί ένα διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών για να δούμε τις τιμές να επιστρέφουν στα προ κρίσης επίπεδα. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η αμόλυβδη οδεύει ολοταχώς προς τα 2,15 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης (diesel) αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 1,85 ευρώ.
Το φαινόμενο του ντόμινο: Από την αντλία στο ράφι του σούπερ μάρκετ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το κόστος των καυσίμων λειτουργεί ως ο απόλυτος πολλαπλασιαστής της ακρίβειας. Η άνοδος της βενζίνης και του diesel συμπαρασύρει άμεσα το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων, γεγονός που μετακυλίεται ακαριαία στις τελικές τιμές των τροφίμων και των βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης.
Παράλληλα, οι καταναλωτικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο του «πληθωρισμού της απληστίας» (greedflation), καθώς πολλές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τη διεθνή συγκυρία για να προχωρήσουν σε αδικαιολόγητες, κερδοσκοπικές αυξήσεις. Η πίεση αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους επίσημους δείκτες του πληθωρισμού, αλλά κυρίως στην άδεια τσέπη των πολιτών, οι οποίοι αναγκάζονται να περιορίσουν δραματικά ακόμη και τη θέρμανση ή τις βασικές τους διατροφικές ανάγκες, στρεφόμενοι σε υποβαθμισμένης ποιότητας προϊόντα. Επιπλέον, το αυξημένο κόστος του αγροτικού diesel και των λιπασμάτων απειλεί με ολοκληρωτική καταστροφή την πρωτογενή παραγωγή, προμηνύοντας νέες ελλείψεις και αυξήσεις στα αγροτικά προϊόντα.
«Φωτιά» στα ταξίδια: Βαρύ πλήγμα για τον τουρισμό και τις μετακινήσεις
Η χρονική συγκυρία αυτής της ενεργειακής έκρηξης δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, καθώς συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Τα αεροπορικά εισιτήρια και, κυρίως, οι ναύλοι των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών έχουν πάρει την ανηφόρα, καθιστώντας τις καλοκαιρινές διακοπές ένα άπιαστο όνειρο για τη μέση ελληνική οικογένεια.
Οι τουριστικοί φορείς εκφράζουν έντονους φόβους ότι το αυξημένο κόστος μετακίνησης θα λειτουργήσει αποτρεπτικά όχι μόνο για τον εσωτερικό τουρισμό, αλλά και για τους ξένους επισκέπτες, πλήττοντας τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Η ακρίβεια έχει αναδειχθεί πλέον στον υπ' αριθμόν ένα εχθρό της κοινωνικής συνοχής, με τις προοπτικές για μια άμεση και ουσιαστική αποκλιμάκωση της κατάστασης να φαντάζουν, στην παρούσα φάση, από ελάχιστες έως μηδαμινές.