"Θάλασσα" τα έχει κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος, που αντί να μειώσει το χρέος των ΗΠΑ το απογείωσε προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις στην οικονομία της χώρας του.
Χθες, απογειώθηκε κυριολεκτικά η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς ομολόγου, φτάνοντας στο 5,18%, δημιουργώντας έτσι ένα ιστορικό γεγονός, καθώς πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007, λίγο πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο κίνδυνος για ένα οικονομικό κραχ ή μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση με επίκεντρο τις ΗΠΑ είναι υπαρκτός και εντείνεται λόγω των γεωπολιτικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, του εκρηκτικού δημόσιου χρέους και των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων. Οι διεθνείς οργανισμοί παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού για αλυσιδωτές επιπτώσεις που μπορούν να κλονίσουν τις διεθνείς αγορές.
Η παγκόσμια και εγχώρια άνοδος του κρατικού χρέους των ΗΠΑ πιέζει τις αγορές ομολόγων.Η πτώση των τιμών των ομολόγων οδηγεί σε υψηλότερες αποδόσεις, αυξάνοντας δραματικά το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και καταναλωτές.Ε
Οι διαταραχές στο εμπόριο επηρεάζουν πλέον την αγροδιατροφική αλυσίδα, με το ΔΝΤ να προειδοποιεί για ελλείψεις σε λιπάσματα και τρόφιμα.Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων αναζωπυρώνει τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν υψηλά επιτόκια.
Αυτή η εξέλιξη στις ΗΠΑ, πυροδοτεί ένα ευρύτερο κύμα ρευστοποιήσεων (sell-off) στις διεθνείς αγορές σταθερού εισοδήματος.
Το πρόβλημα είναι το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ αναγκάζει το κράτος να εκδίδει συνεχώς νέο χρέος. Οι επενδυτές απαιτούν μεγαλύτερο premium (απόδοση) για να διακρατήσουν ομόλογα μακροπρόθεσμης διάρκειας.
Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου αυξήθηκε έως και επτά μονάδες βάσης στο 5,20% την Τρίτη, επίπεδο που είχε παρατηρηθεί τελευταία φορά το 2007, την παραμονή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι αγορές ομολόγων σε όλη την Ευρώπη και την Ιαπωνία μειώθηκαν επίσης, ενώ οι μαζικές πωλήσεις επεκτάθηκαν και στις αγορές μετοχών των ΗΠΑ.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί παγκοσμίως τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η απότομη αύξηση των τιμών ενέργειας που προκλήθηκε από τον πόλεμο στο Ιράν ενισχύει τους φόβους για τον πληθωρισμό, ωθώντας τους traders να στοιχηματίσουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια μόλις φέτος. Τα αυξανόμενα ελλείμματα ωθούν επίσης τους επενδυτές να απαιτήσουν μεγαλύτερη αποζημίωση για να κατέχουν χρέος μεγαλύτερης διάρκειας.
«Η αγορά ομολόγων προεξοφλεί μια πολιτική επιτοκίων υψηλότερης διάρκειας, η οποία είναι πιο ορατή στο μακροπρόθεσμο άκρο της καμπύλης, όπου η ευαισθησία στη διάρκεια είναι η μεγαλύτερη», δήλωσε η Liz Templeton, ανώτερη διευθύντρια προϊόντων στη Morningstar. Αυτό αντανακλά «τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική της Fed, τις πιέσεις κόστους που προκαλούνται από την ενέργεια και τις μεγαλύτερες εκδόσεις ομολόγων του Δημοσίου».
Οι επίμονα υψηλότερες αποδόσεις απειλούν να επιβραδύνουν την αμερικανική οικονομία, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ανθεκτική, και να αυξήσουν το κόστος δανεισμού για τους αγοραστές κατοικιών και τις εταιρείες στις ΗΠΑ.
Αυτή η προοπτική τροφοδοτεί τις εικασίες σχετικά με μια πολιτική αντίδραση από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν ήδη στρέψει την έκδοση ομολόγων προς βραχυπρόθεσμες λήξεις.
Ανησυχητικά είναι και τα νέα για τους ομολογιούχους, αφού η μαζική πώληση την Τρίτη δεν οφείλεται στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες σημείωσαν πτώση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή σε κάποιον μεμονωμένο καταλύτη.
Αυτό υποδηλώνει μια ευρύτερη νευρικότητα στην αγορά, καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν την τιμή εκκαθάρισης του χρέους. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκαν έως και 10 μονάδες βάσης στο 4,69%, το υψηλότερο από τις αρχές του 2025, πριν η κίνηση μειωθεί σε περίπου 4,66%.
Οι έντονες συναλλαγές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δημοσίου συνέβαλαν στην κίνηση, ιδίως σε συμβόλαια που συνδέονται με πενταετή και 10ετή ομόλογα.
Οι επενδυτές πραγματοποίησαν αρκετές σημαντικές συναλλαγές μπλοκ καθώς οι αποδόσεις συνέχισαν να αυξάνονται, και ο όγκος συναλλαγών στο 10ετές συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη ήταν σχεδόν διπλάσιος από τον πρόσφατο μέσο όρο.
Η μετατόπιση του κλίματος της αγοράς θα αντιμετωπίσει σύντομα ο επερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Kevin Warsh. Οι traders αναμένουν ότι η επόμενη κίνηση της Fed θα είναι η αύξηση των επιτοκίων, πιθανώς ήδη από το τέλος του τρέχοντος έτους.