Αύξηση τιμών σε βασικά είδη διατροφής, όπως φρούτα, ψάρια και κρέας, προβλέπεται για τους επόμενους μήνες, με τους καταναλωτές να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο αυξανόμενο κόστος.
Όπως ανέφερε στο MEGA ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός στα φρούτα σημείωσε άνοδο 19,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024.
Ο ίδιος τόνισε ότι η αύξηση αυτή δεν δικαιολογείται από τις φετινές συνθήκες παραγωγής, καθώς, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που επηρεάστηκε από ξηρασία, η φετινή σοδειά ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική. Παρ’ όλα αυτά, παραγωγοί, αγρότες και έμποροι φαίνεται να επιδιώκουν να καλύψουν τις περσινές απώλειες, μεταφορτώνοντας το κόστος στον τελικό καταναλωτή.
Μάλιστα, ο κ. Ραυτόπουλος συνεχίζει: «Βλέπουμε να παραμένουν υψηλά και τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια και τα βερίκοκα σε τιμές, οι οποίες σε άλλη εποχή πέρυσι, για παράδειγμα, ήταν σχεδόν στο 80% της τιμής τους. Φέτος είναι στα περίπου 3,5 ευρώ. Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν περίπου στο 1,5 με 2 ευρώ».
«Περαιτέρω ανατιμήσεις το φθινόπωρο»
«Βλέπουμε τεράστιες ανατιμήσεις στα φρούτα, όπως αυτό προκύπτει και από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά δεν βλέπουμε μόνο στα φρούτα, βλέπουμε και στα κρέατα, βλέπουμε και στα ψάρια, βλέπουμε και στον καφέ, βλέπουμε και στα είδη ζαχαροπλαστείου», τονίζει, σημειώνοντας: «Η απόσταση η οποία βλέπουμε στην τιμή από το χωράφι στο ράφι, είναι από 3 έως, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και 10 φορές παραπάνω το προϊόν αγοράζει ο καταναλωτής από ό,τι το πουλάει ο παραγωγός».
Σύμφωνα με τον κ. Ραυτόπουλο: «Θα υπάρχουν περαιτέρω ανατιμήσεις το φθινόπωρο. Αυτό το οποίο υπάρχει είναι λόγω της μεγάλης αύξησης τόσο των εργατικών χεριών, που λείπουν κιόλας, αλλά και τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και όλα τα αυτά τα οποία χρειάζεται για να παράξει το προϊόν ο παραγωγός, ο αγρότης, θα δούμε μεγαλύτερες αυξήσεις τους επόμενους μήνες στα προϊόντα».