Παρά τη νωθρότητα και το χαμηλό τέμπο που ακολούθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης, οι αγοραστές ανέβασαν «στροφές» λίγο πριν τις 16:00 και οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.850 μονάδες.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (10/6), ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 12,9 μονάδες ή +0,7% και έκλεισε στις 1.855,73 μονάδες, που ήταν και το υψηλό ημέρας. Στις 1.835,34 μονάδες εντοπίστηκε το χαμηλό ημέρας. Η συνολική ενίσχυση του τελευταίου 5ημέρου υπολογίζεται σε +1,85%, με τη φετινή απόδοση να ανέρχεται πλέον σε +26,27%. Παράλληλα, ο δείκτης απέχει μόλις -1,25% από το ενδοσυνεδριακό υψηλό έτους των 1.879,23 μονάδων, ενώ μεγαλύτερες τιμές έχουμε να δούμε εδώ και 15 χρόνια (Απρίλιος 2010).
Η επικράτηση των buyers -μετά την τριήμερη ανάπαυλα λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος- «απλώθηκε» σε όλο το φάσμα του ταμπλό, καθώς πρωταγωνίστησαν μετοχές από αρκετούς κλάδους. Στις τράπεζες ξεχώρισαν η Εθνική και η Eurobank, όπου αμφότερες έκλεισαν σε υψηλό 10ετίας (Νοέμβριος 2015). Στα blue chips, υπεραπέδωσαν ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ΔΑΑ, με τον τελευταίο να διευρύνει το ιστορικό ρεκόρ του. Ράλι +4,5% «έτρεξε» η Intracom Holdings, περίπου +3% η Quest, ενώ στην κορυφή του ταμπλό βρέθηκαν ο ΟΛΘ και η Κέκροψ με «άλμα» +6,5% και +11%, αντίστοιχα. Παράλληλα, νέο ρεκόρ 11ετίας (Σεπτέμβριος 2014) «χτύπησε η ΕΧΑΕ. Από την άλλη πλευρά, η Πλαστικά Θράκης έχασε πάνω από -2%, καθώς διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,16 ευρώ, ενώ πιέσεις δέχθηκε και ο ΟΤΕ.
Στο προσκήνιο η ΑΜΚ της Ideal
Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ideal Holdings εστιάζουν -μεταξύ άλλων- οι επενδυτές. Η εισηγμένη προχωρά στην έκδοση έως 8 εκατ. νέων μετοχών, με την τιμή διάθεσης να καθορίζεται από 5,8 έως 6,1 ευρώ ανά μετοχή. Το μάξιμουμ των αντληθέντων κεφαλαίων υπολογίζεται σε περίπου 48,8 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία της ΑΜΚ θα διαρκέσει από την Τετάρτη (11/6) έως και την Παρασκευή (13/6), με προτεραιότητα στους παλαιούς μετόχους για την απόκτηση έως και 2,4 εκατ. νέων μετοχών. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι οι νέοι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά θα έχουν δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,3 ευρώ ανά μετοχή που θα διανεμηθεί την 1η Αυγούστου.
Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,16 ευρώ ανά μετοχή (7,25 εκατ. ευρώ) διαπραγματευόταν σήμερα η Πλαστικά Θράκης, με την πληρωμή του να έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 16 Ιουνίου. Είχε προηγηθεί η καταβολή προμερίσματος 0,07 ευρώ ανά μετοχή (3 εκατ. ευρώ), με τη διανομή για τη χρήση 2024 να ανέρχεται συνολικά σε 0,23 ευρώ ανά μετοχή (10,25 εκατ. ευρώ).
Αρκετές γενικές συνελεύσεις είναι προγραμματισμένες μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε. Την Τετάρτη (11/6) πραγματοποιούνται οι ΓΣ από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη Σαράντης, την Dotsoft και την Prodea. Την Πέμπτη (12/6) ακολουθούν η ΕΧΑΕ, η Μοτοδυναμική και η Ευρωσύμβουλοι και την Παρασκευή (13/6) σειρά έχουν η Trade Estates, η Interlife και η Mediterra.
Στάση αναμονής στις διεθνείς αγορές με το βλέμμα σε ΗΠΑ – Κίνα
Συγκρατημένη άνοδο κατέγραψαν χθες οι αμερικανικές μετοχές, καθώς επικρατεί αισιοδοξία για τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται πρόθυμη να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές, σε περίπτωση που το Πεκίνο χαλαρώσει τους περιορισμούς στις σπάνιες γαίες. Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street.
Μεικτές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές περιμένουν νεότερα από το μέτωπο των αμερικανικών δασμών. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά +0,1% στις 553 μονάδες, ο γερμανικός DAX χάνει -0,4%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά +0,4%. Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους κινεζικούς δείκτες να υποχωρούν εν αναμονή του β’ γύρου των εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ.

Πενθήμερο ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Σε απόσταση βολής οι κορυφές 15ετίας

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news