Η ξηρασία που παρατηρείται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει πολύ άσχημες συνέπιες, από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι την έξαρση των πυρκαγιών. Υπάρχει, όμως, και άλλος ένας τομέας που επηρεάζεται δυσμενώς, συγκεκριμένα η ενέργεια και η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Σχετική αναφορά έκανε την Τρίτη (20.5.2025) κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης. Όπως τόνισε, τα αποθέματα των νερών στα υδροηλεκτρικά είναι σήμερα εξαιρετικά χαμηλά. Παράγοντες της αγοράς τα υπολογίζουν σε επίπεδα 14% μειωμένα σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή ρεύματος από τα υδροηλεκτρικά μειώθηκε κατά 27% ή 240 GWh κατά το α’ τρίμηνο του φετινού έτους. Μάλιστα, η ΔΕΗ δεν αναμένει κάποια βελτίωση στο υπόλοιπο του 2025, που θα ενίσχυε τις ποσότητες.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα υδροηλεκτρικά αποτελούν κρίσιμες μονάδες για το σύστημα, καθώς υπό φυσιολογικές συνθήκες προσφέρουν ισχύ βάσης σε συνδυασμό με δυνατότητες “επούλωσης” προβλημάτων, όπως αυτά που οδήγησαν στο πρόσφατο μπλακ άουτ της Ισπανίας.
Πάντως, το πιο φλέγον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να αποφευχθεί μια εκτίναξη των τιμών ηλεκτρισμού, όπως αυτή που σημειώθηκε το περσινό καλοκαίρι. Ελλείψει επαρκούς υδροηλεκτρικής παραγωγής, αναγκαστικά δουλεύουν παραπάνω οι ακριβές μονάδες αερίου. Ενδεικτικά, αυτή την περίοδο τα υδροηλεκτρικά λειτουργούν μόλις σε ένα ποσοστό κοντά στο 3% της συνολικής παραγωγής και το αέριο στο 30-35%.
Ένα πρώτο “καμπανάκι” ήχησε χθες, 21 Μαΐου, όταν η τιμή στην προημερήσια αγορά ενισχύθηκε στα 155 ευρώ/MWh για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο.
Τέλος, τα νέα από το εξωτερικό είναι επίσης αποθαρρυντικά, καθώς η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου ενισχύθηκε χθες εκ νέου από τα 35 στα 37,5 ευρώ.