Σε ασκήσεις ισορροπίας γύρω από τις 1.800 μονάδες επιδίδονται σήμερα Δευτέρα οι traders στο ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας ως «βαρίδι» το άσχημο κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό, λαμβάνοντας ταυτόχρονα ώθηση από το upgrade της Fitch στο ελληνικό αξιόχρεο. Όμως η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη Moody’s επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές, δίνοντας μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για διόρθωση.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (19/5), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά -0,05% και διαπραγματεύεται στις 1.803,15 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.798,99 (χαμηλό ημέρας) και των 1.804,32 μονάδων (υψηλό ημέρας).
Το milestone των 1.800 μονάδων κατέκτησε η Λεωφόρος Αθηνών την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να «σκαρφαλώνει» στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Επόμενος σταθμός οι 1.853,55 μονάδες της 3ης Μαΐου 2010. Κοντά στο +23% η φετινή απόδοση του ΧΑ, ενώ ο βαρύτερα σταθμισμένος τραπεζικός κλάδος ηγείται με κέρδη άνω του +35%. Πάνω από τις 1.700 μονάδες (υψηλό 10ετίας – Νοέμβριος 2015) καθιερώνεται ο τραπεζικός δείκτης.
Αντίστοιχα, ο Large Cap οδεύει προς τις 4.500 μονάδες για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια (Αύγουστος 2011), ενώ ο Mid Cap έκλεισε πάνω από τις 2.700 μονάδες για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια (Ιανουάριος 2010). Στο πεδίο των μετοχών, η Alpha Bank σημείωσε ρεκόρ 9ετίας (Μάιος 2016) και η Πειραιώς 4ετίας (Απρίλιος 2021), ενώ νέα ιστορικά υψηλά «χτύπησαν» η Coca-Cola HBC, η Quest, η Κρι Κρι και η Profile. Σε υψηλό σχεδόν δύο ετών «σκαρφάλωσε» η ΕΧΑΕ, ενώ με τις δικές τους κορυφές «φλερτάρουν» η Metlen και η Aegean.
Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε η Fitch στην ελληνική οικονομία, καθώς αναβάθμισε το outlook σε θετικό (από σταθερό προηγουμένως), διατηρώντας αμετάβλητη τη βαθμολογία στο «BBB-». Ο αμερικανικός οίκος έβγαλε την Ελλάδα από το «ψυγείο» έπειτα από έναν και πλέον χρόνο, καθώς από τότε που είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα (Δεκέμβριος 2023), δεν προχώρησε σε καμία αναβάθμιση της αξιολόγησης ή των προοπτικών του ελληνικού αξιόχρεου. Στην έκθεση της Fitch σημειώνεται -μεταξύ άλλων- ότι για την αναβάθμιση του rating θα χρειαστεί περαιτέρω μείωση του χρέους και πρόοδος αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις.
Η Αθήνα προέρχεται από τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις εντός του 2025, από τη Moody’s και την DBRS τον Μάρτιο και από την Standard and Poor’s τον Απρίλιο. Στις 30 Μαΐου ακολουθεί ο γερμανικός οίκος Scope Ratings, ο οποίος βαθμολογεί την Ελλάδα με «ΒΒΒ» και σταθερές προοπτικές. Για τις 23 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η τριμηνιαία αναθεώρηση του δείκτη FTSE All World, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής 20 Ιουνίου.
Τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2025 δημοσιεύει σήμερα η Austriacard Holdings. Την Τρίτη (20/5) σειρά έχουν η ΔΕΗ, η Trade Estates και η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, την Τετάρτη (21/5) η ElvalHalcor και η Quest Holdings, την Πέμπτη (22/5) η Ideal, η Alpha Trust Ανδρομέδα και η AS Company και την Παρασκευή (21/5) η AS Company. Όσον αφορά την επόμενη εβδομάδα, τις τριμηνιαίες επιδόσεις τους ανακοινώνουν τη Δευτέρα (26/5) η Motor Oil και η ΕΧΑΕ, την Τρίτη (27/5) η Cenergy και η Fourlis και την Τετάρτη (28/5) ο ΟΠΑΠ και η Lamda Development.
Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, ύψους 0,3296243937 ευρώ ανά μετοχή και συνολικού ποσού 1,167 εκατ. ευρώ, διαπραγματεύεται σήμερα η Alpha Trust Ανδρομέδα. Η διανομή του εν λόγω μερίσματος αφορά στα κέρδη της χρήσης 2024 και παρελθουσών χρήσεων και δεν υφίσταται δικαίωμα επανεπένδυσής του. Η πληρωμή του μερίσματος θα αρχίσει την Παρασκευή 13 Ιουνίου. Αύριο (20/5) «κόβει» μέρισμα η Aegean. Το μεικτό ποσό, προσαρμοσμένο στις ίδιες μετοχές, ανέρχεται σε 0,80406 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό €0,7638/μτχ). Η πληρωμή θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 26 Μαΐου.
Στο «κόκκινο» οι διεθνείς αγορές
Την εμπιστοσύνη των θεσμικών επενδυτών ανέκτησαν πρόσκαιρα οι αμερικανικές μετοχές, οι οποίες προέρχονται από ισχυρή εβδομαδιαία άνοδο. Κέρδη για πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις έχει σημειώσει ο S&P 500. Μετά την εμπορική εκεχειρία ΗΠΑ-Κίνας, ευεργετικά λειτούργησαν οι πληροφορίες για επανεκκίνηση των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ της Ουάσιγκτον και της ΕΕ. Με αρνητικά πρόσημα αναμένεται να ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με τα futures των βασικών δεικτών, καθώς το κλίμα στις αγορές κλονίζεται μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη Moody’s, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.
Profit taking σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία μετρούν πέντε σερί ανοδικές εβδομάδες. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά -0,45% και διαπραγματεύεται στις 546 μονάδες. Απώλειες πέριξ του -0,1% με -0,5% καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά -1,4%. Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές, με τον Kospi στη Νότια Κορέα να χάνει κοντά στο -1%.