Οικονομία

Ράλι στη Wall Street από τη συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας: Big Tech και ελπίδες για αποκλιμάκωση οδηγούν την άνοδο

Η εμπορική εκεχειρία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας καθησύχασε τους χειρότερους φόβους των επενδυτών περί εμπορικών πολέμων που μπορεί να εκτροχιάσουν τις οικονομίες και τον πληθωρισμό, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για ένα δυναμικό ράλι σε όλους τους δείκτες της Wall Street. Αναλόγως το δολάριο κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του από τον περασμένο Νοέμβριο. Στον αντίποδα, σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν στα λεγόμενα αμυντικά assets, όπως τα ομόλογα και ο χρυσός, συμφωνα με το Newmoney.gr 

Έτσι, λοιπόν, στο ταμπλό ο Dow Jones εκτινάχθηκε κατά 1.160 μονάδες ή 2,81% φτάνοντας τις 42.410 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 3,26% στις 5.844 μονάδες και ο Nasdaq πρωταγωνίστησε με άλμα ύψους 4,35% αγγίζοντας τις 18.708 μονάδες.

Στα επίπεδα αυτά, ο S&P 500 επανήλθε ουσιαστικά πάνω από τα επίπεδα που βρισκόταν τη λεγόμενη «Ημέρα Απελευθέρωσης» της 2ας Απριλίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ συντάραξε την παγκόσμια κοινότητα με τους ανταποδοτικούς δασμούς. Είναι δε, ιδιαίτερα σημαντικό πως πλέον κάλυψε σχεδόν πλήρως τις απώλειες του για τη φετινή χρονιά στο ισχνό 0,9%.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις κέρδισαν έδαφος καθώς οι traders αναθεώρησαν τα προγνωστικά τους για την πορεία της νομισματικής πολιτικής κατεβάζοντας τις εκτιμώμενες μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed σε μόλις δύο εντός του 2025. Έτσι, η απόδοση του πιο ευμετάβλητου 2ετούς ανέβηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,9% και του 10ετούς αυξήθηκε ελαφρά στο 4,4%.

Κομβικός παράγοντας για την αλλαγή κλίματος στις αγορές διεθνώς στάθηκε βέβαια η απρόσμενη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ και Κίνα στο πρώτο τους ραντεβού στη Γενεύη.

Οι διήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις κύλησαν απρόσμενα καλά και παρά το γεγονός πως πολλές λεπτομέρειες απομένουν ακόμη να αποσαφηνιστούν, η αγορά στάθηκε πρώτον στην αμοιβαία μείωση των δασμών με ισχύ από την Τετάρτη, δεύτερον στην αποδοχή από το Πεκίνο της άρσης των μη δασμολογικών εμποδίων για τα αμερικανικά προϊόντα και τρίτον στην τρίμηνη διορία που δόθηκε στις συνομιλίες για την επίτευξη μιας ευρύτερης συμφωνίας.

Ειδικά για την αναπροσαρμογή των δασμών, οι ΗΠΑ τους μειώνουν από το 145% στο 30% και το Πεκίνο από 125% σε 10%.

«Κανείς δεν περίμενε τόσο χαμηλούς δασμούς από την Κίνα – πρόκειται για θετική έκπληξη», σχολίασε ο Τζεφ Μπούχμπάιντερ της LPL Financial. «Παραμένει βέβαια το ρίσκο επαναφοράς των δασμών μόλις λήξει η παύση (των 90 ημερών), αλλά η απόσυρση του χειρότερου σεναρίου είναι καθησυχαστική».

Το κλίμα στις αγορές βελτιώθηκε περαιτέρω όταν η Επιτροπή Φορολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων δημοσιοποίησε βασικά σημεία του πολυδάπανου φορολογικού νομοσχεδίου του Τραμπ. Το νομοσχέδιο ανανεώνει τις φοροαπαλλαγές της πρώτης θητείας του, που λήγουν στο τέλος του έτους, ωστόσο τα στενά περιθώρια πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων σημαίνουν ότι απαιτείται σχεδόν ομόφωνη κομματική στήριξη.

Ο Τζέιμι Κοξ της Harris Financial Group, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι «απομένει μακρύς δρόμος» για μια πλήρη συμφωνία, όμως τόνισε ότι το «παράθυρο» αυτό δίνει στις αμερικανικές επιχειρήσεις χρόνο να προσαρμοστούν και να σχεδιάσουν εναλλακτικά σενάρια, ειδικά αν οι διαπραγματεύσεις εκτροχιαστούν. Αν υπάρξει πρόοδος στο φορολογικό μέτωπο, οι επενδυτές ίσως πάψουν να φοβούνται ότι το εμπόριο θα υπονομεύσει τις μεταρρυθμίσεις.

Πάντως, παρά την αισθητή βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα, οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley σε σημείωμα τους επεσήμαναν πως είναι νωρίς για πλήρη αισιοδοξία. Η ομάδα του έμπειρου Μάικλ Γουίλσον εντόπισε τέσσερις προϋποθέσεις για μια διατηρήσιμη ανοδική τάση της αγοράς, αλλά διαπίστωσε για την ώρα πρόοδο μόνο σε δύο σημεία: την αισιοδοξία για τη συμφωνία με την Κίνα και τις σταθερές αναθεωρήσεις κερδών.

«Οι άλλες δύο, ήτοι περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της Fed και απόδοση του 10ετούς κάτω από το 4% χωρίς ύφεση, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Κρις Λάρκιν της E*Trade από τη Morgan Stanley, για να διατηρηθεί η δυναμική της αγοράς, θα χρειαστούν και θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από τον πληθωρισμό, τις λιανικές πωλήσεις και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ειδικά για τον δείκτη τιμών λιανικής του Απριλίου που θα δημοσιευτεί αύριο, Τρίτη, οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για μετριοπαθή αύξηση κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 2,3% σε ετήσια βάση.

«Αν οι αριθμοί ενισχύσουν το αφήγημα του στασιμοπληθωρισμού, μπορεί να πλήξουν το κλίμα. Ωστόσο, η οικονομία εξακολουθεί να δείχνει ανθεκτική, όπως σημείωσε πρόσφατα και ο Τζερόμ Πάουελ» σχολίασε ο Λάρκιν.

Σημειωτέον πως η Αντριάνα Κούγκλερ, μέλος του συμβουλίου της Fed σε σημερινές δηλώσεις της προειδοποίησε ότι οι δασμολογικές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ είναι πιθανό να αυξήσουν τον πληθωρισμό και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη, ακόμα και μετά τη μείωση των δασμών προς την Κίνα.

«Οι εμπορικές πολιτικές συνεχώς μεταβάλλονται, ακόμη και σήμερα το πρωί. Ωστόσο, φαίνεται πως θα έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, ακόμη κι αν οι δασμοί παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα» προειδοποίησε χαρακτηριστικά.

Σε επίπεδο μετοχών, οι τεχνολογικές εταιρείες οδήγησαν το ράλι με οδηγό κυρίως την Amazon, την Tesla, την Nvidia και την Apple, λόγω της σημαντικής διασύνδεσης τους με την κινεζική αγορά.

Μάλιστα για την Apple, όπως έγινε γνωστό, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον CEO Τιμ Κουκ μετά από αναφορές ότι η εταιρεία εξετάζει αυξήσεις τιμών στα iPhones, αλλά και για να συζητήσουν τις επενδύσεις της εταιρείας στις ΗΠΑ, πέρα και από τα 500 δισ. δολάρια που έχει δεσμευτεί να δρομολογήσει.

Όσον αφορά την Telsa αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κλυδωνισμών, το σημερινό ράλι της μετοχής της επανάφερε και πάλι την κεφαλαιοποίηση της πάνω από το όριο του 1 τρισ. δολαρίων. Αν και σε επίπεδο χρονιάς, διατηρείται σε χαμένο έδαφος περίπου στο -21%.

Βαθιά ανάσα για το σινοαμερικανικό deal πήραν και οι αλυσίδες λιανικής, καθώς η άνοδος των τιμών των προϊόντων λόγω των δασμών θα έπληττε τα κέρδη τους συνάμα με την κάμψη της καταναλωτικής ζήτησης, ενώ κέρδη αποκόμισε και ο κλάδος αυτοκινήτου, με επίκεντρο την GM, την Ford και την Stellantis, θεωρώντας πως μπορεί να είναι ο επόμενος που θα βρεθεί στο επίκεντρο χαλάρωσης των μέτρων

Στον αντίποδα υπό πίεση βρέθηκε ο φαρμακευτικός κλάδος, μετά την ανακοίνωση Τραμπ για τις μειώσεις των τιμών στα φάρμακα, αν και σταδιακά πολλές μετοχές ισορρόπησαν ή και ανέκαμψαν κρίνοντας ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να ήταν μεγαλύτερες.

Το τίμημα επίσης για την ελεύθερη πτώση της τιμή του χρυσού πλήρωσαν εξορυκτικές εταιρείες του μετάλλου, όπως η Newmont Mining.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Καταπέλτης ο Στρατηγός Χουδελούδης! “Ο πόλεμος είναι πολύ κοντά”-“Η τουρκική απειλή αυξάνεται και έκλεισε Σχηματισμός στην πρώτη γραμμή (7η Ταξιαρχία), ενώ άνοιξε στην Κεντρική Μακεδονία”

“Ο πόλεμος είναι πολύ κοντά, έξω από την πόρτα μας και μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Θα πρέπει να είμαστε...