Οικονομία

Άνοδος του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Ευνοείται από την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών

Θετικά ξεκινά ο Μάιος για το ελληνικό χρηματιστήριο, που συμβαδίζει με την μεγάλη άνοδο που καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές. Οι επενδυτές επιστρέφουν δυναμικά μετά την «σιέστα» της Πρωτομαγιάς, λαμβάνοντας πρόσθετη ώθηση από την αυξημένη κερδοφορία των εισηγμένων, που ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ το 2024.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (2/5), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +1,25% και διαπραγματεύεται στις 1.719,43 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.714,03 (χαμηλό ημέρας) και των 1.721,97 μονάδων (υψηλό ημέρας). Με αυτό τον τρόπο, μειώνει περαιτέρω την διαφορά από το φετινό ρεκόρ των 1.749,90 μονάδων, ενώ μετά ακολουθούν τα υψηλά 15ετίας, δηλαδή επίπεδα που έχει να δει η εγχώρια αγορά από τον Αύγουστο του 2010.

Άνοδο τουλάχιστον +0,44% πρέπει να καταγράψει ο δείκτης για να διεκδικήσει το θετικό πρόσημο για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, στόχος που προς το παρόν είναι επιτεύξιμος. Πρωτοφανής η μεταβλητότητα τον Απρίλιο, μετά τις ανακοινώσεις για τους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ, με τον ΓΔ να «κλειδώνει» τελικά σε θετικό έδαφος (+0,77%), σημειώνοντας την έκτη μηνιαία του άνοδο, στο καλύτερο σερί από το 2019.

«Ο Γενικός Δείκτης κατόρθωσε για 6ο συνεχόμενο μήνα να γράψει κέρδη τον Απρίλιο – έστω και οριακά – παραμένοντας πέριξ της “καυτής ζώνης” των 1.700 μονάδων. Μεγάλο το επίτευγμα της ελληνικής αγοράς δεδομένου του ότι την 7η Απριλίου στιγμιαία γύρισε και σε αρνητικό έδαφος για το 2025 έχοντας χάσει σε χρόνο ντε τε 300 μονάδες από το πολυετές υψηλό του», τονίζει ο κ. Πέτρος Στεριώτης στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

«Το γράφημα τιμών του ΓΔ για τον Απρίλιο μοιάζει με το αγγλικό γράμμα “V” και αυτό είναι bullish για το λόγο ότι απεικονίζει το επιθετικό “μάζεμα” των τίτλων στο intraday χαμηλό το οποίο είχε τη “σφραγίδα Τραμπ”. Προφανώς τα σκαμπανεβάσματα του πρώτου μισού του Απριλίου “πέταξαν έξω” αρκετούς ενεργούς traders, οι οποίοι ορθά ακολούθησαν τα stop-loss ή έπεσαν θύματα margin call και ρευστοποίησαν θέσεις μέσα στην αναμπουμπούλα. Επίσης, πιο συντηρητικοί, “αργοί” επενδυτές πιθανότατα δεν… βιάστηκαν να αγοράσουν μέσα στο πολύ σύντομο παράθυρο ευκαιρίας που όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων παρουσιάστηκε», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πιστοποιημένος διαχειριστής χαρτοφυλακίου και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών και συμπληρώνει:

«Σε γενικότερο πλαίσιο, τα εταιρικά αποτελέσματα των περισσότερων εισηγμένων αφενός μας έπεισαν ότι αυτές έχουν τροχοδρομήσει σωστά τις εργασίες τους, αφετέρου δημιουργούν αισιοδοξία ότι τα business plan είναι επιτεύξιμα. Ο προεξοφλητικός μηχανισμός του ΧΑ προφανώς αποτιμά τις εξελίξεις, δίχως βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν “παγίδες” στην πορεία».

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα «φώτα» πέφτουν στις συστημικές τράπεζες, οι οποίες ανακοινώνουν την ερχόμενη εβδομάδα τις επιδόσεις τους για το α’ τρίμηνο του 2025. Την Τρίτη (6/5) θα δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη τους η Τρ. Πειραιώς και η Σαράντης. Την Πέμπτη (8/5) θα ακολουθήσουν η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Titan, ενώ την Παρασκευή (9/5) σειρά έχει η Alpha Bank.

Το δικαίωμα στο μέρισμα των 0,29 ευρώ ανά μετοχή «κόβει» σήμερα η Σαράντης, με την πληρωμή να είναι προγραμματισμένη για τις 9 Μαΐου. Παράλληλα, ξεκινά η διαπραγμάτευση για το δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 68,3 εκατ. ευρώ, της Ευρώπη Holdings. Η περίοδος άσκησης θα διαρκέσει έως τις 16/5, ενώ οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το δικαίωμα έως τις 13/5. Οι μετοχές που θα προκύψουν από την ΑΜΚ θα μπουν στο ταμπλό του ΧΑ στις 26/5.

Σήμερα είναι επίσης η τελευταία ημέρα για τον προσδιορισμό της τιμής έκδοσης σχετικά με τις μετοχές με δικαίωμα προαίρεσης (scrip shares) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Υπενθυμίζεται ότι αυτή θα είναι ίση με τη μέση τιμή σταθμισμένη βάσει όγκου (VWAP) των 5 πρώτων ημερών της περιόδου εκλογής, δηλαδή από τις 25 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου, μειωμένη κατά 3%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurobank Equities, αυτό θα σήμαινε μια τιμή κοντά στα 8,83 ευρώ με βάση τα δεδομένα των τελευταίων 4 ημερών (VWAP στα 9,1 ευρώ).

Ξεκάθαρο το προβάδισμα των αγοραστών στο ταμπλό

«Άλμα» +2,69% καταγράφει σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 1.606,02 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) ενισχύεται κατά +1,46% στις 4.260,26 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινείται ανοδικά κατά +0,79% στις 2.576,14 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 12,39 εκατ. ευρώ. Τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ κάνει η Πειραιώς και ακολουθούν με τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα, η Metlen και η Τράπεζα Κύπρου. Στα 120,22 δισ. ευρώ ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Θετικό είναι το πρόσημο για 70 μετοχές, έναντι 11 που υποχωρούν και 14 που μένουν αμετάβλητες.

Στις συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank «σκαρφαλώνει» κατά +4,14% στα 2,216 ευρώ και έπονται με ισχυρή άνοδο η Πειραιώς (+3,93% στα 5,102 ευρώ), η Eurobank (+2,7% στα 2,548 ευρώ) και η Εθνική (+2,22% στα 9,5 ευρώ). Στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, η Τρ. Κύπρου ενισχύεται κατά +2,11% στα 5,82 ευρώ, η Attica Bank κινείται υψηλότερα κατά +2,18% στο 0,751 ευρώ, ενώ η Optima bank διορθώνει κατά -0,13% στα 15,98 ευρώ.

Η αφετηρία του Μαΐου και τα νέα ρεκόρ του ΧΑ

Από τις παρυφές των 1.700 μονάδων ξεκίνησε ο Μάιος για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο προέρχεται από έξι διαδοχικούς μήνες ανόδου. Απώλειες κατέγραψε την Τετάρτη η Αθήνα -με τους κλάδους των τραπεζών και της ενέργειας να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις- καθώς επηρεάστηκε από την προσωρινή πτώση των υπόλοιπων αγορών λόγω της συρρίκνωσης στο αμερικανικό ΑΕΠ. Βέβαια, η Wall Street και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν στη συνέχεια, γεγονός που ενδεχομένως να επηρεάσει αναλόγως το ΧΑ βραχυπρόθεσμα.

Έχοντας ως «μοχλό» ανόδου τις επιδόσεις του α’ τριμήνου, η Coca-Cola HBC έκλεισε πάνω από τα 45 ευρώ για πρώτη φορά στα χρονικά. Η «αναρρίχησή» της σε νέες κορυφές συνοδεύθηκε από αυξημένο τζίρο, που ξεπέρασε τα 3,5 εκατ. ευρώ. Σε +35,6% υπολογίζονται τα φετινά κέρδη της μετοχής. Προς τα 17 δισ. ευρώ οδεύει η χρηματιστηριακή αξία της πολυτιμότερης εισηγμένης στο ΧΑ.

Πάνω από τα 19 ευρώ έχει εδραιωθεί ο ΟΠΑΠ, ο οποίος επεκτείνει συνεχώς το πολυετές ρεκόρ του. Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη έκλεισε στα 19,57 ευρώ, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά έως τα 19,66 ευρώ. Πρόκειται για τιμές που έχει να δει εδώ και 16 χρόνια, από τον Ιούνιο του 2009. Μετρά επτά διαδοχικές ανόδους που τον έχουν ενισχύσει κατά +4,6% και έχει κάνει ένα θετικό 14×15, με τα κέρδη από τις 7 Απριλίου να ανέρχονται σε +18,6%. Στα 7,24 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση του ομίλου.

Σε ανοδικό τέμπο διατηρήθηκε και ο ΟΤΕ, κάνοντας μάλιστα τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ στην προχθεσινή συνεδρίαση. Έκλεισε στα 16,72 ευρώ και έφτασε έως τα 16,78 ευρώ στα υψηλά ημέρας. Ο τίτλος προσεγγίζει σταδιακά τα 17 ευρώ, μία τιμή που έχει να «αγγίξει» από τον Αύγουστο του 2022. Κατά +12,37% ενισχύεται εντός της φετινής χρονιάς. Στα 6,9 δισ. ευρώ αποτιμάται ο όμιλος.

Στα 13,5 ευρώ «πάτησε» η Σαράντης, καταγράφοντας ρεκόρ 7ετίας και λαμβάνοντας ώθηση από την κατοχύρωση στο δικαίωμα για το μέρισμα ύψους 0,29 ευρώ. Το επόμενο ορόσημο εντοπίζεται στον Ιούνιο του 2018 και στα 14,3 ευρώ. Υπερβαίνει το +24% η φετινή απόδοση της μετοχής. Πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ καθορίζεται η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης.

Με διήμερο ράλι +3,4% ο ΟΛΠ επέστρεψε στα όρια του ιστορικού ρεκόρ των 40 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση του λιμένος Πειραιά να πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ. Οι αγοραστές έσπευσαν και στη μετοχή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, η οποία έκλεισε σε υψηλό 17 ετών. Ειδικότερα, ο ΟΛΘ σταμάτησε στα 33,5 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε προς τα 34 ευρώ, μία τιμή που έχει να δει από τον Ιούνιο του 2008. Στα 337,6 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Ευνοϊκό το κλίμα στις διεθνείς αγορές

Με τεχνολογικό ράλι ξεκίνησε ο Μάιος για τη Wall Street, καθώς τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των Big Tech καθησύχασαν τους φόβους των επενδυτών για τους δασμούς και την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Την αισιοδοξία ενισχύουν τα «βήματα» προόδου στο μέτωπο των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας. Το θετικό μομέντουμ αναμένεται να διατηρηθεί και σήμερα, όπως δείχνουν τα futures των βασικών δεικτών.

«Γκάζι» πατάνε σήμερα οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις περισσότερες μετοχές να ενισχύονται κατά τουλάχιστον +1%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει +0,9% στις 532 μονάδες και ο γερμανικός DAX κινείται υψηλότερα κατά +1,4%. Ειδική μνεία για τον βρετανικό FTSE 100, ο οποίος ενισχύεται κατά +0,8% και είναι έτοιμος να «σπάσει» το ιστορικό ρεκόρ των 13 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, που κρατά από το 2017.

Οι αγοραστές είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και στα ασιατικά χρηματιστήρια. Κέρδη πέριξ του +1% σημείωσαν οι αγορές σε Ιαπωνία, Αυστραλία και Χονγκ Κονγκ, έχοντας επωφεληθεί από το τεχνολογικό «άλμα» στη Wall Street, ενώ κλειστές παρέμειναν στην Κίνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ